Görüş Bildir
Haberler
400 Dolarlık Bor, 4 Milyon Dolarlık Yakıt Katkısına Çevrildi

etiket 400 Dolarlık Bor, 4 Milyon Dolarlık Yakıt Katkısına Çevrildi

Deniz Gök
14.11.2016 - 21:13 Son Güncelleme: 15.11.2016 - 13:49

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile bir savunma sanayi firması tarafından yürütülen proje kapsamında 400 dolarlık bordan minimum ton değeri 4 milyon doları bulan yüzde 96 saflıkta elementer bor ürünü elde edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Proje ekibinin başkanlığını yapan, Doç. Dr. Mükerrem Şahin, bordan üretilen ürünlerden en değerlilerinden birinin 'elementer bor' olduğuna dikkati çekti ve projelerinin ilk etapta TÜBİTAK tarafından reddedilmesine rağmen projeden vazgeçmediklerini söyledi.

Yapılan çalışmalar sonucu bor ürününün laboratuvar ve endüstriyel koşullarının tamamlandığını ve üretim aşamasına gelindiğini belirten Şahin, bunun için de gerekli akreditasyon ve izin işlemlerinin sürdürüldüğünü bildirdi.

"Uzay roketlerinde yakıt katkısı olarak kullanılabilir"

"Uzay roketlerinde yakıt katkısı olarak kullanılabilir"

Türkiye'de ilk kez sanayi ölçeğinde üretilen ürünün, özellikle uzun menzilli füzelerde ve uzay roketlerinde yakıt katkısı olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Tonu 300-400 dolarken 4-5 milyon dolara çıkacak

Tonu 300-400 dolarken 4-5 milyon dolara çıkacak
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ürünün yüksek kapasiteli üretim sistemi fizibilitelerine de başlandığını bildiren Şahin, şunları kaydetti:

'Normalde tonuna 300-400 dolar verdiğimiz borun buradaki ton değerleri 4-5 milyon dolardan başlar. Yani biz bu sayede ham olarak 300-400 dolara satabildiğimiz bor ürününü 4-5 milyon dolara satabilecek hale getirdik. Katma değer katarak Türkiye'nin satış ve ihracat potansiyelini artıracak bir ürün haline getirdik. Şimdi bunun daha büyük sanayi tesisini kurma amacındayız, yolumuza devam edeceğiz.

Şimdi teknolojik yeterlilik açısından önemli bir aşamada olduğunu düşünüyoruz. Yüzde 96 saflıkta elde ettiğimiz ürün elimizde ama yüzde 99,5 saflığa çıkmak için de projemiz devam ediyor. O zaman daha yüksek katma değerler de ürünlere gidilecek.'

"Ülke geleceği açısından umut verici"

"Ülke geleceği açısından umut verici"

Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan da savunma sanayi ve nükleer teknolojilerde kullanılacak ekip, ekipman ve maddelerin üretilmesi için sanayi ile ortak çalışmalar yürüttüklerini belirterek şunları söyledi: 

'Bu bağlamda yüksek saflıkta elementer bor üretimi önemli projelerden birisidir. Sanayi ölçeğinde bor uç ürünleri üretebilme kapasitesini geliştirmek ülke geleceği açısından oldukça umut vericidir.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
886
105
92
18
14
13
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mr. Nobody

amk tübitak reddeddiyse kesin tutar bu proje

Adam için üzüldüm, failimeçhul suikasti yakındır.

Cihan Çiçek

Yemin ediyorum Türkiye'de bilimin önündeki en büyük engel tübitak! Neyse ki memlekette hala deliler varda güzel şeyler yapıyorlar.