3 Bin 700 Yıllık Gülümseme: Dünyanın En Eski Emojisi Karkamış'ta Bulundu 🙂
AA'da yer alan habere göre, 'Karkamış Antik Kenti'nde yürütülen kazılara başkanlık eden İtalya'nın Bolonya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nikolo Marchetti, 'Nekropol alanında çeşitli küpler, kaplar bulduk. Bunlardan en ilginci, milattan önce 1700 yılına ait üzerinde gülücük emojisi bulunan bir testi. Bu testi şerbet içmek için kullanılmış. Muhtemelen dünyanın en eski gülümsemesi. Bunu yapan usta ne amaçla bu emojiyi çizmiş bilemiyoruz ancak biz gülücük olarak nitelendiriyoruz.' dedi.
Antik kentin 65 hektarı Türkiye tarafında 35 hektarı Suriye tarafında
Marchetti, Hitit İmparatorluğu'nun bir eyalet krallığı başkenti işlevini yerine getirmiş olan Karkamış kazı alanının Türkiye'deki en geniş alanda ortaya çıkarılan mimari kalıntılara sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
'Bu yılki kazıları aşağı saray alanı ve höyükte sürdürdük. Kazılara başladığımız 2011 yılından beri çok rahat bir ortamda çalıştık. Kazılara hiç ara vermedik. Bölgenin sorunlu olduğu dönem de dahil. Biz bu bölgenin her zaman turistik ziyarete uygun olduğunu düşündük. Dünya inanmadı, güvenmedi bize. 'Nasıl olur sınırda' dediler. 3 yıl önce kazı yaparken, çok sayıda mülteci vardı. Biz sınırın sıfır noktasında çalışmamıza rağmen bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadık. Antik kentin 65 hektarı Türkiye tarafında 35 hektarı Suriye tarafında. Biz orayı tabii ki kazamadık. Oranın da korunması gerekiyor.'
Hitit İmparatorluğu'nun izleri
Prof. Dr. Marchetti, Türkiye'nin en geniş mimari kazı alanında çalıştıklarına dikkati çekerek Karkamış'ta bu yıla kadar genellikle Demir Çağı, Geç Hitit dönemine ait kalıntılar bulduklarını, ancak bu yıl Hitit İmparatorluğu'na ait tabakalara ulaştıklarını vurguladı.
Karkamış krallığına ait önemli bilgilerin gün ışığına çıktığını anlatan Marchetti, bu bilgiler ışığında tarihte yeni sayfalar yazabileceklerini ifade etti.
'Muhtemelen dünyanın en eski gülümsemesi'
Nikolo Marchetti, kentin nekropol alanında o dönemde tabut olarak kullanılan küpler, insanların küllerinin konulduğu topraktan kaplar, vazolar, süs eşyaları bulduklarını vurgulayarak, 'Nekropol alanında çeşitli küpler, kaplar bulduk. Bunlardan en ilginci, milattan önce 1700 yılına ait üzerinde gülücük emojisi bulunan bir testi. Bu testi şerbet içmek için kullanılmış. Muhtemelen dünyanın en eski gülümsemesi. Bunu yapan usta ne amaçla bu emojiyi çizmiş bilemiyoruz ancak biz gülücük olarak nitelendiriyoruz.' şeklinde konuştu.
'Testi parçalanmış halde bulunmuştu'
Üzerinde gülümseme emojisi bulunan testinin parçalanmış olarak gün ışığına çıkarıldığına değinen Marchetti, tarihi eserin daha sonra usta restoratörler tarafından birleştirildiğini ve ortaya eşsiz bir eserin ortaya çıktığını bildirdi.
Marchetti, emojili testinin diğer buluntularla birlikte Gaziantep Arkeoloji Müzesine teslim edileceğini sözlerine ekledi.
Yorum Yazın
Sanki arog'dan Arif'in isi bu ? 😁
İşim gereği Karkamış'a defalarca gittim. (Özellikle IŞID tehditi altındaydı sınır ötesi operasyona kadar - çıplak gözle IŞID'lileri görebilirdiniz) Çok eski ... Devamını Gör
Haber güzel. Yalnız, emoji kelimesi Türkçeye geçti mi? Hadi başlıkta "emoji" şeklinde yazalım dikkat çeksin o tamam da bari içerikte türkçe ifade kullanalım.... Devamını Gör