onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
27 Mart 2021 Berat Kandili! Berat Kandili'nde Oruç Tutulur Mu? İşte Berat Kandili Anlam ve Önemi...

27 Mart 2021 Berat Kandili! Berat Kandili'nde Oruç Tutulur Mu? İşte Berat Kandili Anlam ve Önemi...

Müge Kakşi
27.03.2021 - 00:18

İçinde bulunduğumu 3 Aylar’da yaşanan kandiller vatandaşların gündeminde. Regaip ve Miraç Kandili geçtiğimiz günlerde idrak edilirken, şimdi gözler Berat Kandili’ne çevrilmiş durumda. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2021 yılındaki dini günlerle ilgili takvimini geçtiğimiz aylarda yayınlanmıştı. Kandil günlerinde ibadetlerini sıklaştıran ve Allah rızası için hayır yapan vatandaşlar, ‘Berat Kandili ne zaman’ sorusunun cevabını arıyor. Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu?  İşte Berat Kandili Anlam ve Önemi...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Berat Ne Demek? Berat Kandili Anlam ve Önemi

Berat Ne Demek? Berat Kandili Anlam ve Önemi

Hicri takvime göre belirlenen dini günler her sene miladi takvime göre 11 gün önce kutlanıyor. Berat Kandili, 13 Şubat'ta başlayan 'Üç aylar'ın ikincisi şaban ayının 15'inci gecesine denk geliyor. Berat kandili bu yıl Mart ayına denk geliyor. Berat Kandili 27 Mart'ta idrak edilecek.

Hazreti Muhammed'in, Berat Kandili'ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor: 'Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur.'

BERAT NE DEMEK?

İslam inancına göre 'berat', günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor.

Berat Kandili’nde Oruç Tutulur Mu?

Berat Kandili’nde Oruç Tutulur Mu?

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban'ın ortasında (Berat gecesi) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu başka bir şey isteyen…' buyurur.” (Bkz. Tirmizî, Savm, 39; İbn Mâce, İkâmet'u-Salat, 191) demiştir. Diğer taraftan Hz. Peygamber (s.a.s.), Zilhicce'nin ilk dokuz günü (Ebû Dâvûd, Savm, 62; Tirmizî, Savm, 52), pazartesi ve perşembe günleri, âşûrâ ve arefe günü oruç tutar (Müslim, Sıyâm, 196, 197; İbn Mâce, Sıyâm, 41,42), pazartesi orucunu soranlara; “Bugün benim doğduğum, Peygamber olarak gönderildiğim ve Kur'an'ın bana vahyedildiği gündür.” (Müslim, Sıyâm, 198) diye cevap verirdi.

Bu ve benzeri rivayetlere dayanarak bazı İslam alimleri dini açıdan faziletli sayılan diğer gün ve gecelerin ibadetle ihyasının müstehap olduğunu söylemişlerdir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın