26 Madde ile Değeri Sonradan Anlaşılmış Bir Dahi Alan Turing'in Etkileyici Hikayesi
İnsanlığı derinden etkileyen katkıları olmasına rağmen bu adam ne okullarda fen derslerinde anlatılır ne de adı filmlerde geçer. Son yıllarda değeri günden güne anlaşılsa da yaşadığı dönemde -tıpkı Nikola Tesla'ya da yapıldığı gibi- ciddi haksızlıklara uğrayan ve değeri geç anlaşılan bir dahidir Alan Turing.
Bugün 23 Haziran bu büyük dehanın doğum günü, onun hakkında yeni şeyler öğrenmek için ne de güzel bir gün...
1. 23 Haziran 1912 tarihinde, Londra’da bir erkek çocuğu doğar. Alan Mathison Turing adındaki bu çocuk yıllar sonra dünya tarihinin akışını değiştirecek işler yapacaktır.
2. Küçük yaşta, özellikle de okul hayatında dışlanmalara maruz kalmak onun hayatının bir parçası olmuştur.
3. Ona destek olan tek kişiyse Christopher Marcom(solda) adındaki bir arkadaşıdır. Alan, zamanla ona hissettiği yakınlıkla aslında eşcinsel olduğunu fark edecektir.
4. Bu çöküntüye rağmen eğitim hayatı boyunca kendini geliştirir ve matematik alanında bir dahi olarak anılmasının ilk adımlarını atar.
5. Matematik ve kriptoloji(şifrebilim) üzerine çalıştıktan sonra, ABD'den II. Dünya Savaşının göbeğindeki İngiltere’ye döner. Döner dönmez de İngiliz ordusu tarafından kriptoloji ekibine dahil edilir.
6. Naziler, savaş sırasındaki haberleşmelerinde değişen şifreli mesajlar kullanmaktadır ve bu şifreleri Enigma adı verilen bir makine ile oluşturmaktadırlar.
7. İngiliz hükumetinin savaş iletişim üssünde Alman deniz kuvvetlerine ait şifrelerin kırılımı için çalışan kriptoanaliz ekibinin başına getirilir.
8. Bu görevdeyken farklı yöntemler geliştirir ve Enigma cihazı tarafından üretilen şifreleri kırmaya yarayan Bombe isimli bir elektromekanik makinenin tasarımına katkıda bulunur.
9. Uzun uğraşlar sonunda Bombe cihazları, Nazilerin şifreli mesajlarını deşifre ederek Nazi Almanyası karşısında çok büyük bir avantaj sağlar ve savaşın gidişatını değiştirir.
10. Tarihçilerin tahminine göre Enigma'nın kırılması savaşı iki yıldan fazla kısaltarak "14 milyon" hayatı kurtarmıştır.
11. Sonrasında ise fikirlerini gerçekleştirmek için destek bulamayıp sürekli engellerle karşılaşınca sırf stres atmak amacıyla katıldığı 1947 yılındaki olimpiyatlarda 2:46:03 derecesiyle maraton birincisinden sadece 11-12 dakika yavaş koşmuştur.
12. “Bilgisayar Mekanizması ve Zeka” isimli makalesinde yapay zeka konularına değinen Turing, bir makinenin “akıllı” sayılabilmesi için gereken standartları belirleyen bir deney tasarlar.
13. Turing testi adı verilen bu test, makinenin karşısındaki deneğin, görmeden iletişime geçtiği şeyin makine mi yoksa insan mı olduğunu tahmin etmesi esasına dayanmaktadır.
14. Bugün, esası Turing testine dayanan ve CAPTCHA adı verilen bir uygulama, internetteki kullanıcıların insan mı yoksa makine mi olduğunu anlamakta kullanılıyor.
15. Yapay zeka konusunda çalışırken satranç ile de ilgilenen Turing, satranç oyunu için bir algoritma programlar.
16. Avrupa’da derin yaralar açtıktan sonra biten savaştan kısa süre sonra Alan Turing, eşcinsel olduğunu açıklar.
17. Eşcinsel olduğu için “ahlaksızlık” yasasından hüküm giyer ve uzun bir hapis cezası ile kimyasal hadım edilme arasında bir seçim yapması istenir.
18. Bu uygulama sonucunda cinsel istekleri ortadan kalkar, göğüsleri büyür ama belki de kendisi için en önemli olarak düşünme yetisi sekteye uğrar.
19. Bireysel yönelimini açıklamasıyla herkes II. Dünya Savaşı’nda milyonlarca insanın yaşamını kurtaran Turing’i unutur. Arkadaşları birer birer azalır, evine kimse uğramaz olur.
Ve bu dâhi bilim insanı, henüz 42 yaşındayken intihar eder.
20. Turing'in çalışmaları bilim insanlarının "Turing Makineleri" diye adlandırdığı araştırmalara ilham kaynağı oldu. Bugün o makinelere "bilgisayar" diyoruz.
21. 2013'te Kraliçe 2. Elizabeth, ölümünün ardından Turing'e kraliyet affı bahşedip eşsiz başarılarını onurlandırdı(iş işten geçtikten sonra).
22. Değeri anlaşılınca da İngiltere sokaklarında heykelleri dikildi ve geç de olsa şimdi ona karşı özürler dileniyor.
23. Dikkat ettiyseniz heykelin elinde bir elma var. Bu, intiharıyla ilgiliydi.
24. Cesedinin yanında tek bir ısırık alınmış bir elma bulunduğunda elmanın içine siyanür enjekte ederek intihar ettiği anlaşıldı.
25. Çocukluğunda en sevdiği masal Pamuk Prenses olan bu yalnız adam, masaldaki kötü kalpli cadının elmasını kendisi imal ederek, kendisini dışlayan, farklı olduğu için yargılayan dünyadan ilelebet kaçmıştır.
26. Apple'ın logosunun Turing’in dehasına ve ölüm şekline bir atıf olduğu yönünde bir iddia var. Logonun eşcinsel hareket sembolü olan gökkuşağı renginde tasarlanması bu söylentiyi güçlendirmiş.
Apple'ın logosu hakkında farklı iddialar olsa da bilgisayar, ısırık ve renk detayları bu olasılığı daha güçlü kılıyor.
2001 yılında çevrilen İngiliz yapımı Enigma isimli filmde, II. Dünya Savaşı sırasında İngiliz gizli servisinin Enigma şifresini kırış öyküsü anlatılmaktadır.
Film boyunca Alan Turing’den hiç bahsedilmez, filmin hiçbir sahnesinde adı geçmez.
The Imitation Game/Yapay Oyun adlı filmde ise Alan Turing'in hikayesi korkusuzca anlatılır.
Alan Turing'i Benedict Cumberbatch canlandırıyor.
Toplumsal tahammülsüzlükler nedeniyle aramızdan çok erken ayrılan bu unutturulmaya çalışılmış dahi, hak ettiği saygıyı geç de olsa elde etmeye başladı.
Sizler de bir bilgisayar başında her oturduğunuz ya da cep telefonunuza her el attığınızda bunu Alan Turing’e borçlu olduğunuzu hatırlayın.
Unutmayın ki şu an bu yazıyı da onun geliştirdiği fikirlerin bilgi işlem uygulamalarında vücut bulmuş halleri sayesinde okuyabiliyorsunuz.
Teşekkürler Alan Turing...
Kavramsal olarak ortaya attığı fikirler ölümünden yıllar sonra bile yapay zekadan nano-teknolojiye, moleküler biyolojiden matematiğe kadar her alanda hala geçerli, hala kullanılmaktadır.
Ekleme: 2015 yapımı Steve Jobs filminde adından söz edilerek bazı konulara açıklık getirildi.
Steve Jobs'ın Alan Turing'e büyük saygı duyduğu ortada.
Apple'ın logosunun Alan Turing'in hikayesinden esinlenme olup olmadığından ise böyle bahsediliyor.
Kaynaklar:
Alan Turing - Vikipedi | UNUTULMUŞ BİR DAHİ: ALAN TURING | Matematikle Savaş Kazanan Adam - Dünyalılar | Steve Jobs’un Isırık Aldığı Elma | FOCUS | Turing Testi | The Imitation Game (2014)
Henüz okumadıysanız değeri sonradan anlaşılmış bir diğer dahi: Nikola Tesla