onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
21 Şubat "Dünya Anadili Günü"

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

21 Şubat "Dünya Anadili Günü"

Eshaber
21.02.2014 - 20:20 Son Güncelleme: 21.02.2014 - 20:28

UNESCO Genel Kurulu 1999 yılında, 21 Şubat gününü Dünya Anadili Günü olarak kabul etmiş 2000 yılından beri bugün Dünya Anadili Günü olarak kutlanıyor.

UNESCO Genel Kurulu 1999 yılında, 21 Şubat gününü Dünya Anadili Günü olarak kabul etmiş 2000 yılından beri bugün Dünya Anadili Günü olarak kutlanıyor.

21 Şubat 2002 tahinde ise UNESCOnun yayınladığı Dünya Dilleri Atlasında dünyada konuşulan 6 bin dilin yarısının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu açıklanmıştı. 

Bugün 21 Şubat Dünya Anadil Günü. ARAPDER Genel Başkanı Şükrü KIRBOĞA 21 Şubat Dünya Anadil Günü hakkında görüşünü aktardı. ARAPDER Genel Başkanı Şükrü KIRBOĞA, “Dil canlı bir varlıktır. Diller de insanlar gibi doğar, büyür, baskı altına alındığı taktirde ise inleyerek ölür “Dünyanın ortak mirasları olan dünya dillerinin durumu nedir diye bir soru sorulunca insan, gerçekten bir trajedi ile karşı karşıyayız' diyerek bölge halkının düşüncelerini anlattı. 

HERKES ANADİLİNİ ÖZGÜRCE KONUŞSUN

ARAPDER olarak herkesin Dünya Anadil Gününü kutladığını belirten Genel Başkan Şükrü KIRBOĞA, Dünyadaki tüm dillerin önemli ve eşit değere sahip olması gerektiğini söyledi. KIRBOĞA, “Dil toplumsal bir değerdir. Anadil hakkı, her insanın en doğal hakkıdır. İnsan hakları kapsamındadır. Anadil toplumlar, halklar için varlık-yokluk anlamına gelir. Anadilde eğitim insanidir. Ayrıca en temek haktır. Çağdaş devletler bunu sağlamakla yükümlüdür. Hepimiz anadilimize sahip çıkmalıyız, hem de hangi koşul altında olursa olsun anadilimizi yaşatmalıyız. Anadilde iletişim, yaşamın temel nedenlerinden biridir. Bin yılı aşkın bir kültür ve tarih birlikteliğine rağmen anlaşabilmek için batı dillerini konuşmak zorunda kalmalarıydı. Yanı başımızdaki bir ülkede, üstelik seksen yıl önce aynı ülkenin toprakları olduğumuz bir memleketin diline iyice uzaklaşmış bulunuyoruz. Bir dile uzaklaşmak o dilin konuşulduğu aleme de uzaklaşmak anlamına geliyor. Harf inkılâbından sonra çoğu dil için bazı sıkıntılar oluştu. Son yıllarda ki gelişmeler ile herkes ana dilini konuşuyor. Burada nüfus önemli değildir. Herkes anadilini özgürce konuşabilsin ki geleceğe ve çocuklarımıza bir miras bırakabilelim' diye konuştu.

Kaynak: http://www.eshaber.org/haber/7434/21-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
www.eshaber.org - Türkiye'nin haber sitesi.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın