21 Maddede Osman Hamdi Bey ve Türk Resminin En Pahalı Tablosu 'Kaplumbağa Terbiyecisi'
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
21 Maddede Osman Hamdi Bey ve Türk Resminin En Pahalı Tablosu 'Kaplumbağa Terbiyecisi'
Osman Hamdi Bey, Türk sanat ve düşünce hayatına büyük katkılar sunmuş Osmanlı Devleti'nin son döneminin büyük entelektüellerindendir.
Aynı zamanda Türk resminin en meşhur ve en pahalı tablosu olan 'Kaplumbağa Terbiyecisi'nin ressamıdır. Gelin şimdi hem Osman Hamdi Bey'i hem de bu meşhur resmi daha yakından tanıyalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. 30 Aralık 1842’de İstanbul’da dünyaya gelen Osman Hamdi Bey, ülkenin eğitim için yurt dışına gönderilen ilk öğrencilerinden ve ilk maden mühendislerinden olup, sadrazamlığa kadar yükselen İbrahim Ethem Bey’in oğludur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Paris'te hukuk eğitiminin yanı sıra resim ve arkeoloji eğitim de aldı.
3. İki kez evlenen Osman Hamdi Bey'in, her iki eşi de Fransızdır.
4. Türkiye'nin ilk güzel sanatlar akademisinin müdürüdür.
5. Osman Hamdi Bey, Çağdaş Türk müzeciliğinin kurucusudur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. Aynı zamanda ilk Türk arkeologu olarak kabul edilen Osman Hamdi Bey, çok önemli bir eser olarak kabul edilen İskender Lahdi'ni bulmuştur.
7. Yaşadığı dönem ve şartlar düşünülünce çok önemli işlere imza atmıştır.
8. Osman Hamdi Bey, ayrıca Kadıköy'ün ilk belediye başkanıdır.
9. Gelelim Osman Hamdi Bey'in meşhur yapıtı "Kaplumbağa Terbiyecisi"ne...
10. Birinci versiyondan başlayalım ve ayrıntılara bakalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
11. Başına gelişigüzel sardığı yemenisinin üzerine dervişlerin kullandığı arakiye adlı başlığı takan figürün sırtında (pek çok yorumcuya göre) nakkare ya da kudüm adlı verilen bir çeşit davul asılı.
12. Boynundaki kıskaç biçimli nesne, kimine göre ud çalmak için kullanılan mızrap, kimine göreyse nakkareyi çalmak için kullanacağı baget. Bunlar, Mevlevî musikisinin icrasında kullanılan dört önemli enstrümandan ikisi.
13. Zeminde ise toplamda beş kaplumbağa görüyoruz. Yeşil yaprakları yiyen bu kaplumbağalar, derviş tarafından eğitilmektedir.
14. Burası Bursa’daki Yeşil Camii. 1390’ların sonunda tamamlanan ve Osmanlı Mimarisi‘nin en değerli örneklerinden biri sayılan camideki çinilere ve hat sanatını görüyoruz.
15. Osman Hamdi Bey'in tablonun ilhamını nereden aldığı ve anlamına dair çeşitli görüşler mevcuttur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
16. Kaplumbağalarla çalışma arkadaşlarını mı hicvediyordu?
17. Bir başka yoruma göre kaplumbağalar değişime direnen halkı sembolize etmektedir.
18. Bir diğer iddiaya göre Osman Hamdi Bey, Tour du Monde isimli Fransızca bir derginin 1869 tarihli sayılarından birinde gördüğü bir gravürden esinlenerek bu tabloyu çizmiştir.
19. Osman Hamdi Bey 1907 yılında resmin 2. versiyonunu yapmıştır.
20. Peki, iki resim arasındaki farklar nelerdir?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
21. Eser, 2004 yılında 5 Milyon TL'ye satıldı.
Bonus: Kaplumbağa Terbiyecisi üzerine eğitici bir video.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Hacettepe Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı ve Felsefe eğitimi aldı. Aynı üniversitede felsefe yüksek lisansı yaptı. Tezinde dijital gözetim mekanizmalarının etik boyutunu inceledi. Başarısız bir girişimcilik deneyimi oldu. Teknoloji felsefesi ve etiği, yapay zekâ felsefesi, İnternet ve yeni medya çalışmaları, veri ve etki gazeteciliği, startuplar ve sosyal girişimcilik ilgi alanları. Bunlar dışında kitaplar, filmler ve seyahat etmek zamansız tutkuları...
Gelin muhabbet edelim:
https://twitter.com/kendiniarayan
https://www.instagram.com/tanerbayram06/
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
Çok severim ben de. 1000 parça yapbozunu ablam ve annemle tamamlamıştık. :) Bir de duvar saati var bende. Lise edebiyat derslerinde "sanat sanat için mi yoks... Devamını Gör
Bir milletin seviye atlamasinda bir insanin ne kadar emeği geçer sorusuna cevap gibi bir hayat. Bunu askeri, siyasi, devrim, yenilik olarak Atatürk fazlasıyl... Devamını Gör
Bu kaplumbağlar ninja kaplumbağlar arkadaşlar 5. kaplumbağa ninja kaplumbağların deneyde ölen kardeşi.şimdi parçalar birleşiyor ve herşey netleşiyor ve sanır... Devamını Gör