Görüş Bildir
Haberler
2015 Dijital Pazarlama Trendsizlikleri

2015 Dijital Pazarlama Trendsizlikleri

Eren Caner
29.12.2014 - 19:32 Son Güncelleme: 30.12.2014 - 00:39

2015 Dijital Pazarlama Trendsizlikleri

Malumunuz reklam sektörü olarak yıl sonu yaklaşmasıyla birlikte sarılıyoruz klavyeye. Hep bir ağızdan afilli başlık seçerek yazıyoruz dijital trendleri. 2013 / 2014 / 2015 Dijital Pazarlama Trendleri

Fakat genelde sadece başlıklardaki yıl değişirken neredeyse hiç değişmeyen, trend raporlarından çıkıp pazarlama zirvelerine konu olan her dönemin Türkiye odaklı dijital pazarlama trend malzemelerini yani ”2015 dijital pazarlama trendsizlikleri”ni yazmaya karar verdim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Hikaye

1. Hikaye

Elbetteki önemli. Lakin ”2015’te hikaye önemli olacak, hikayeleri iyi kullanabilen markalar iyi iş yapacak” gibi havalı ama içi boş cümlelere gerek yok. Çünkü hikaye insanlıkla var oldu, dijitali bırakın, pazarlamadan çok çok eski. İnsanlık tarihi diyorum. Kırmızı başlıklı kız diyorum.

2. Mobil

2. Mobil

Al sana bir her dönem trendi daha. Anlatacak konusu olmayan pazarlamacının sarıldığı ikinci dal bu. Mobil mobil. Ama güzide ülkemde daha adam akıllı bir mobil iş göremedik. Mobil uygulamalarımız arada iyileri olsa da geneli ya sıkıcı bankacılık uygulamaları ya da kıroluk testi düzeyinde kaldı. Mobili sadece uygulama bazında değerlendirmeyip bir alışkanlık olarak düşünürsek mobilde 3G, sosyal medya iletişimi, uygulama dışında trend anlamında ne değişti, ne geldi de biz kaçırdık? Hadi gelmeyecek, gelmesi yıllarca sürecek mobil trend’leri araştıralım ama ”mobil geliyor”, ”mobil trend olacak.” demeyelim artık. Komik oluyor. Altını doldurarak ”kullanılabilir bilgi” verelim.

Mobil kategorisi içerisinde ileriki dönemlerde Kindle‘ın ekranı olarak bilinen e-ink teknolojisini telefonun arka yüzüne ekleyerek şarj konusuna çözüm getiren YotaPhone trend olabilir belki. Farklı markaların e-ink ile arka yüze bu şekilde ekran yaparak %5 kalan şarjla akşama kadar bir telefonun temel işlevleriyle rahatça kullanılabilmesi sağlanacak.

3. Sonraki durağımız Big Data

3. Sonraki durağımız Big Data

Efendim yıllardır adam akıllı CRM yapamamış bu ülkenin tatlı markalarına Big Datayı satmaya çalışıyoruz. CRM diyoruz, Social CRM diyoruz (bunu ben de kullandım, itiraf ediyorum.) Büyük veri diyoruz. Aman Allah’ım içinde kayboluyoruz. Ama sonuç ne? 0 (Yazıyla sıfır)

Daha geleneksel CRM yapamıyoruz, Social CRM projeleri vizyonsuzluktan kırpıla kırpıla dandik uygulamalara dönüşüyor. Big Data, CRM, Social CRM şu, bu, o adı her neyse, yola çıkıp elimizde patlayan her biri 10-15 mb olan excel’lerle kalakalıyoruz. Şu yazıyı yazalı 3 sene geçti. Kim ne kadar verisini işledi, datayı sistemsel bir süreçle önce enformasyona, sonra knowledge’a ve en sonunda know-how’a yükseltti? Bunda big datayı kullandı?

4. İçerik

4. İçerik

İşte geldik en popülerlerinden birine. İçeriğin öneminden başlar. Content is king’e kadar gider. Tamam içerik kral. Neden kral? Sosyal medyadan önce markaların konuşabileceği bir platform yoktu, herkesin sosyal medyaya ulaşıp yayıncı olabildiği bu ortamda haliyle kaliteli, ilgi çeken, eğlenceli olabilen ayakta kalacaktı. Ne zaman? Sosyal medyanın Türkiye’de yayılmaya başladığı 2010-2011 hadi 2012 yıllarında. Yani içerik kraldır, içerik pazarlaması çok önemli vs vs. gibi afilli cümleler kurarken halen devam etmekte olan 2-3 sene öncesinin trend’inden bahsediyoruz, haberimiz olsun.

5. Sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik

5. Sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik

Son maddemiz elbetteki nereye çeksen oraya uçan kaçan bir konu. Yıllardır bir göremedik ”kullanılabilir” düzeye inerek trend olmuş bir teknoloji. 3 sene önceki dijital trend raporlarına bakın göreceksiniz. O zaman da 3D, arttırılmış gerçeklik popülerdi, trend olacak deniyordu. Ne oldu?Konsept tasarımlarda hasret gideriyoruz.

Bence önce ”trend” kelimesinin anlamını öğrenmemiz gerekiyor. Çıkalı 2 sene olmuş hepi topu 1-2 markanın şu ana kadar iş yaptığı bir mobil uygulama sırf Miladi takvimde bir gün atıyoruz diye trend olacak demek akıl işi değil.

3G, sosyal medya, akıllı telefonlar trend’di. Artık birer ihtiyaç halini aldılar. Farklı kombinasyonları, kullanımları trend olabilir belki.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bonus: Giyilebilir teknolojiler

6. Bonus: Giyilebilir teknolojiler

Trend mi hayır. Genel kitlelere mi indi, geniş kullanım imkanı mı yakaladı, markalar üzerinde kampanya mı yaptı hayır. Ancak şu an çok spesifik bir kitleye hitap ediyor, belki ileride.

Sonuç olarak, güzel bir teknolojinin bir fuarda yer alması, belli bir kitlenin onu denemesi, kullanması onun trend olacağı anlamına gelmiyor. Örn. Google Glass. Bunu dinamikler belirliyor, kitleler belirliyor, bazen üretici belirliyor ve trend’ler her yıl yazıldığı kadar sık değişmiyor. Sektörel yazılarımızda ise şöyle bir iyileştirme yapılabilir. Trend’den anladığımız irili ufaklı, ilginç, yeni ve eski şeyler olduğundan başlıklar ‘‘2015 Dijitalin Popüler Başlıkları” ile değiştirilebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0