Görüş Bildir
Haberler
19 Yaşında Okyanusu Temizleyecek

19 Yaşında Okyanusu Temizleyecek

Batuhan
09.07.2014 - 09:58

19 Yaşında Okyanusu Temizleyecek

Hollandalı mühendislik öğrencisi Boyan Slat, okyanuslardaki plastik atıkların temizlenmesi için ortaya attığı fikirle dünya çapında uzmanların ilgi odağı oldu. Projesi için kısa sürede 2 milyon dolar toplamayı başardı.

Havacılık mühendisliği öğrencisi genç, yıllardır okyanuslarda biriken milyonlarca tonluk plastik atığın toplanabilmesi için ucuz ve basit bir yöntem önerdi. Yaklaşık 2 milyon dolar bağış toplayan Slat, şimdi dünya çapında yüzden fazla uzmanla çalışıyor.

Okyanusun plastik çorbası

Miktarı sürekli artan plastik atıklar okyanuslardaki beş temel kuvvetli akıntıyla sürüklenip, uzmanların ‘plastik çorbası’ dedikleri sisteme dahil oluyor.

Zamanla mikro parçalara çözülen plastik, balıkların sindirimiyle beslenme zincirine girerek insan vücuduna ulaşıyor. Plastiğin kanserojen etkisi tüm canlıları olduğu kadar insanları da etkiliyor.

Balıkçılık ve turizm sektörlerini her geçen gün yok eden bu atıkların, klasik yollarla temizlenmesi milyar dolarlar tutmasının yanı sıra pratikte de neredeyse imkansız.

“Plastik size gelebiliyorken biz niye ona gidelim?” diye düşünen 19 yaşındaki Hollandalı mühendislik öğrencisi Boyan Slat’in bulduğu çözüm de bu akıntıların gücünü kullanmaktan geçiyor.

Nasıl çalışıyor?

‘V’ şeklinde 50 kilometre uzunluğunda çok güçlü iki kol, okyanusun dibine sabitlenmiş halde yüzdürülecek. Bu kollardan sarkan üç metre uzunluğunda perdeler de akıntılarla hareket eden plastikleri 11 metre genişliğindeki üç bin metreküp hacimli silindirlere topluyor.

Burada olimpik bir havuzu dolduracak kadar plastik madde birikiyor. Parçaların daha iyi sığabilmesi için de güneş enerjisiyle çalışan bir öğütücüden faydalanılacak.

‘Daha 19 yaşındayım’

Fikrini 2012 yılında ortaya atan genç mühendis, şimdiden dünya çapında 100 uzmanla projesini geliştirmeye çalışıyor. Yaklaşık 2 milyon dolar bağış toplayan Slat, pilot proje olarak Pasifik Okyanusu’nda ilk denemeyi gerçekleştirmek istiyor.

İcadının ilk 10 yılda Pasifik’teki plastiğin yarısını toplayacağını uman Slat, pek çok da eleştiri alıyor.

Çevre koruma organizasyonu üyeleri, aletin kıyıdan bu kadar uzakta kurulmasının doğal yaşamı olumsuz etkileyeceğini düşünüyor.

Sorunun kaynağının kıyılar olduğunu savunan bazı uzmanlar, okyanusun ortasından çöp toplamanın musluktan su doldurmaktan farksız olduğunu, icadın nehirler ve kıyı denizlerde daha etkili olacağını söylüyor.

Kısıtlı imkanların farkında olan Hollandalı genç mühendis ise icadının işe yarayacağından emin. “Neyse ki etrafım benden daha bilgili insanlarla çevrili” diyen Slat, “Ben daha 19 yaşındayım!” diye ekliyor.

Kaynak: AFP

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/19-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0