Görüş Bildir
Haberler
175 Srebrenitsa Kurbanı Toprağa Verilecek

175 Srebrenitsa Kurbanı Toprağa Verilecek

Batuhan
11.07.2014 - 11:09

175 Srebrenitsa Kurbanı Toprağa Verilecek

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 175 kurban, Cuma namazının ardından Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Anneleri evlatsız, çocukları babasız bırakan Srebrenitsa soykırımının acısı, aradan geçen 19 yıla rağmen hala daha dün gibi taze. Srebrenitsa'da hayatını kaybeden kurbanların yakınlarını bu anlamlı ve acılı günde yalnız bırkmamak için Bosna Hersek'in yanı sıra Türkiye'den ve dünyanın birçok ülkesinden binlerce insan cenaze töreninin yapılacağı Potoçari'ye akın ediyor.

Srebrenitsa'daki soykırımdan kaçmak isteyen Boşnaklar'ın kullandığı ve 'ölüm yolu' olarak bilinen orman yolunda, binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen ''Barış Yürüyüşü''ne katılanlar da geceyi, Potoçari'de kurdukları çadırlarda geçirdi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Potoçari Anıt Mezarlığı'na gelen kurban yakınları, sevdiklerinin mezarı başında dua edip gözyaşı döktü.

Eski akümlatör fabrikasından dün akşam defnedilecekleri mezarlık alana getiilen tabutların başında da gözyaşı ve hüzün hakim. Kurban yakınları, son yolculuklarına uğurlayacakları sevdiklerinin tabutu başında son kez veda ediyor.

Bu arada, bugünkü törene Türkiye'yi temsilen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ katılacak.

En küçük kurban 14 yaşında

Potoçari'de bugün düzenlenecek törende, 175 soykırım kurbanı defnedilecek. Kurbanların en küçüğü öldürüldüğünde 14 yaşında olan Senad Beganoviç, en yaşlısı ise 79 yaşındaki Hurem Begoviç olacak. Senad Beganoviç'in yanı sıra öldürüldüklerinde 18 yaşından küçük 14 kurban daha cuma günü toprağa verilecek.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı da 6 bin 241'e yükselecek.

Srebrenitsa'da ne oldu?

Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi.

Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklar'dan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü.

Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine ise bugüne kadar hala ulaşılamadı.

AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/manset/357144...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0