Görüş Bildir
Haberler
1700 Yıllık Tarihi Esere Önce Beton Sıva, Sonra Camdan Kapı

1700 Yıllık Tarihi Esere Önce Beton Sıva, Sonra Camdan Kapı

ATKN
18.06.2015 - 11:13 Son Güncelleme: 18.06.2015 - 16:50
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bursa'nın İznik ilçesinde yer alan Ayasofya Orhan Camii’nin eski tuğla duvarlarına monte edilen cam kapı tarihe yapılan katliamı bir kez daha göz önüne serdi.

İznik'te bulunan ve Erken Bizans döneminde inşa edilmiş bir kilise yapısı olan Ayasofya, müze olarak işlev görmekteyken 2011 yılında minaresinden ezan okunup bayram namazı kılınmasıyla tekrar cami olarak kullanılmaya başlanmıştı. 

Tarihi M.Ö 4'üncü yüzyıla kadar uzanan, Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan İznik, geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Miras Geçici Listesine girmişti. 

Bursa.com'un haberine göre İznik Ayasofya Orhan Camii’de yapılan restorasyon çalışmaları Bursa’da büyük şok yarattı... Kubbeleri betonla kaplanan müzenin minaresi de betonla sıvanmış halde.

Milattan sonra 325 yılında İznik Ayasofya Camii’nde toplanan Konsül’den dolayı Hıristiyan dünyası için kutsal sayılan Ayasofya Müzesi, geçen yıla kadar harabe haldeydi. 

Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü müzenin restore edilmesine karar verdi ve 2007 yılında müze, restorasyon kapsamına alındı. Ancak aradan geçen sürede yapılan restorasyon çalışmaları, müzeyi tarihi dokusuyla korumak yerine günümüz modern binalarına döndürdü.

İznik Ayasofya Camii, İznik'in tam ortasında, surlarla çevrili kentin dört kapısından gelen yolların kesiştiği yerde inşa edilmiş olan bir yapı. Hıristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı 7. konsül 787 yılında bu kilisede toplandı. 

1331'den sonra Orhan Gazi camiye dönüştürülen yapıda 2007 yılında yapıda restorasyon çalışmaları başlatıldı. Restorasyon öncesi minareye dönüştürülen çan kulesi çok harap ve yıkık durumdaydı. 

Yabancı turistler de yapıya büyük ilgi gösteriyor. Müze olarak kullanılan yapının tekrar camiye dönüştürülmesi için yapılan restorasyon çalışmaları tartışmalara yol açmış. Bir dönem müze olarak kullanılmış tarihi cami, 6 Kasım 2011 tarihinde, yaklaşık 90 yıl aradan sonra bayram namazının kılınmasıyla ibadete açılmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0