Görüş Bildir
Haberler
17 Nobel Ödüllü Yazar ve Bu Ödülü Almalarında Payı Olan, Mutlaka Okumanız Gereken 27 Eser

17 Nobel Ödüllü Yazar ve Bu Ödülü Almalarında Payı Olan, Mutlaka Okumanız Gereken 27 Eser

Altay Şengür
22.06.2015 - 02:59 Son Güncelleme: 22.06.2015 - 16:09

Nobel Edebiyat Ödülü; adayları, dünya çapında kendi alanlarında isim yapmış edebiyat ve dil bilim profesörleri, bu ödülü daha önceden kazanmış yazar ve şairler, ve akademi üyeleri tarafından belirlenen, edebiyat alanının en saygın ödülüdür. 

Bu ödülü almaya hak kazanmış yazar ve şairlerin birbirinden kaliteli, içi dolu dolu olan edebi eserlerini okumak da bizim olmazsa olmazdır.

Not: Geçmişten günümüze, Nobel ödülünü alan yazarlar ve bu ödülü almasında en çok payı olan eserleri, kişisel olarak listelenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1920 - Knut Hamsun

'Yumruğunu yemedikçe kimsenin bırakıp gitmediği o garip şehir, Kristiania'da aç gezdiğim günlerdeydi. Tavan arasında uyanık yatıyordum. Alt katta bir saatin altıya vurduğunu duydum. Hafif aydınlanmıştı ortalık; insanlar merdivenleri inip çıkmaya başlamışlardı...' diyordu tüm büyülenmişliğiyle..

İşte böyle bir ruh hali ile yazdı Açlık romanını Hamsun..

1929 - Thomas Mann

20. yüzyılın en önemli Alman yazarlarından birisi olan ve özellikle romanları ile tanınmakla beraber, edebiyat alanında verdiği eserlerin yanı sıra, toplumsal eleştirileri ile de ön plana çıkan Thomas Mann, çağdaş edebi çalışmaların klasiklerinden biri olarak tanınan, fevkalade romanı Buddenbrooks ile bu ödüle layık görüldü.

Venedik'te Ölüm eserini de mutlaka okumalısınız..

1946 - Hermann Hesse

Hermann Hesse, yazılarındaki geleneksel insanlık idealleri ve stilinin yüksek kalitesi örneklerinde olduğu gibi, cesaret ve anlayış ile büyüyen ilham veren yazıları sayesinde Nobel ödülü kazandı. 

Kişisel olarak en beğendiğim kitabı da Siddartha..

1947 - André Gide

Yaşamı boyunca toplumsal ve bireysel ahlakın en önemli ölçütünün, bireyin içtenliği ve kendisini tanıması olduğunu savunan Gide, korkusuz bir hakikat sevdası ve keskin psikolojik anlayışı ile sunduğu insan sorunları ve durumları hakkındaki, kapsamlı ve sanatsal olarak kayda değer yazıları ile bu ödülü kazanmıştır.

Okunması gereken eserlerinin başında ise Kalpazanlar gelmektedir. Dar Kapı ve Kadınlar Okulu adlı romanları da okunmaya değer olan diğer eserleridir.

1949 - William Faulkner

1930'larda Avrupa'daki deneysel geleneği izleyen ilk Amerikan yazar olan Faulkner, modern Amerikan romancılığına yaptığı sanatsal ve güçlü eşsiz katkıları sebebiyle ödülü kazandı.

En önemli eserlerinden birisi Ses ve Öfke'dir.  Döşeğimde Ölürken adlı romanı da mutlaka okunması gereken eserlerdendir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1954 - Ernest Hemingway

1952’de gerçek başyapıtı olan 'Yaşlı Adam ve Deniz' adlı eserini yazan Hemingway, bu kitapta insanın yaşama nasıl bağlanması gerektiği ve de aslında insan yaşamında her şeyin boş olduğuna dair olan fikirlerini belirtti. Bu eseri ile Nobel ödülünü kazandı.

1957 - Albert Camus

Varoluşçuluk ve absürdizm akımının öncülerinden biri olarak tanınan Camus, 1957'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak, Rudyard Kipling'den sonra bu ödülü kazanan en genç yazar olmuştur. Ödülü almasında en önemli pay, 1 sene öncesinde yazdığı Düşüş adlı romanıdır.

Yabancı ve Veba adlı eserleri de mutlaka okunması gerekir.

1962 - John Steinbeck

Bir ırgat ailesinin çocuğu olan Steinbeck, sempatik mizahın ve sosyal keskin algının kombinasyonu, gerçekçi ve yaratıcı yazıları ile Nobel ödülünü kazandı. En bilinen, filmlere konu olan ve okumanız gereken eseri ise Fareler ve İnsanlar'dır. 

1964 - Jean Paul Sartre

Felsefi içerikli romanlarının yanı sıra her yönüyle kendine özgü olarak geliştirdiği Varoluşçu felsefesiyle de yer etmiş; bunların yanında varoluşçu Marksizm şekillendirmesi ve siyasetteki etkinlikleriyle 20. yüzyıl'a damgasını vuran düşünürlerden biri olan Sartre'ın bu ödülü almasındaki belki de en önemli paya sahip olan eseri: Bulantı'dır.

Duvar adlı kısa öykülerden oluşan romanı ise mutlaka okumanız gereken bir diğer eseridir.

1972 - Heinrich Böll

Zamanındaki geniş bakış açısı ve hassas bir beceriyle karakterize Alman edebiyatının yenilenmesine katkıda bulunan yazıları ile bu ödüle layık görülmüştür.

En çok bilinen romanı ise 'Ve O Hiçbir Şey Demedi' dir.. Palyaço adlı romanı da okunması gereken bir başka eseridir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1982 - Gabriel Garcia Marquez

García Márquez, beğeni toplamış kurgusal olmayan çalışmalar ve kısa hikayeler yazdı. 'Fantastik ve gerçekçi yazımın bir arada bulunduğu hayal gücünün zengin dünyasından oluşmuş, bir kıtanın hayatı ve ihtilaflarını yansıtan, romanları ve kısa öyküleri ile bu ödüle hak kazandı.

En bilinen eseri ise Yüzyıllık Yalnızlık'tır.

1991 - Nadine Gordimer

Özgürlük ve insanlık vurgusu yapan, Afrika Ulusal Kongresi'nin üyesi olarak, çok sayıda makale, deneme ve söylev kaleme almış, ırk ayrımcılığına karşı tavır alan Gordimer, Alfred Nobel'in deyişiyle insanlığa büyük yarar sağlayan; görkemli epik yazıları ile bu ödülü kazanmıştır.

Okunması gereken eserlerinin başında ise Oğlumun Öyküsü geliyor..

1998 - Jose Saramago

Düz yazılarında, noktalama işareti olarak nokta ve virgülden başkasını kullanmayan Saramago'nun anlatım dili de oldukça muzipçedir; bu da, okuyucuyu yazara bağlayan bir diğer etkendir. Bizim, aldatıcı gerçekliği sürekli olarak bir kez daha kavrayabilmemizi sağlayan; hayal gücü, merhamet ve ironi ile oluşturduğu kıssaları ile bu ödüle layık görülmüştür.

Okumanız gereken eseri ise Körlük'tür..

2003 - J. M. Coetzee

Analitik zeka ve verimli diyaloglarla yabancılaşmayı anlattığı eserleri ile bu ödülü almıştır.

Okunması gereken eserlerinin başında Utanç adlı romanı gelir..

2006 - Orhan Pamuk

2006 Nobel Edebiyat Ödülü, 'Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbiriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan' Orhan Pamuk'a verilmiştir. Pamuk, bu ödüle layık görülen ilk ve tek Türk yazardır.

Yeni Hayat adlı eseri ise en çok okunan ve bilinen romanı olsa da, benim için en değerli eseri Masumiyet Müzesi'dir.  Ayrıca Benim Adım Kırmızı adlı eseri de okunmalıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2012 - Mo Yan

Çin'in Franz Kafka'sı ya da Joseph Haller'i olarak gösterilen Mo Yan,  'sanrısal gerçekçilikle halk hikâyelerini, tarihi ve şimdiyi kaynaştırma'daki ustalığına yaptığı atıfla 2012 Nobel Edebiyat Ödülüne layık görülmüştür.

Yazarın en önemli eseri, filme de alınan, Kızıl Darı Tarlaları'dır..

2013 - Alice Munro

Kısa öykü alanında devrim yaptığı söylenen Alice Munro, çağdaş kısa öykü ustası olarak bilinir ve alanda verdiği eserler ile 2013 yılı Nobel ödülünü kazanmıştır. 

Okunması gereken eserlerini başında ise Nefret, Arkadaşlık, Flört, Aşk ve Evlilik gelir..

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
164
51
33
25
19
16
9