Görüş Bildir
Haberler
17 Aralık Soruşturması Sizlere Ömür

17 Aralık Soruşturması Sizlere Ömür

Mehmet Yılmaz
28.02.2014 - 16:52 Son Güncelleme: 28.02.2014 - 17:07

17 Aralık Soruşturması Sizlere Ömür

Yürürlüğe giren HSYK Kanunu’yla kuruma ait bütün genelgeler iptal oldu. Bunların içinde yolsuzluk soruşturmalarını etkileyecek olanlar da var

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan HSYK’nın yapısını değiştiren kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanun ile, HSYK’nın bugüne kadar çıkardığı ve aralarında adli kolluk ve yolsuzlukla mücadele konulu genelgelerin de bulunduğu 34 genelge yürürlükten kalktı. Böylece HSYK, bundan sonra bakanın istemediği hiçbir konuda genelge yayımlayamayacak. Bakanlara fezleke vb. özel soruşturma usulleri konularında yeni genelgeler çıkarılabilecek.

Taraf Gazetesi’nden Adnan Keskin’in haberine göre, yeni kanunun önemli sonuçlarından biri HSYK genelgeleriyle ilgili olacak. Buna göre, yeni kanunla birlikte HSYK’ya ait 34 ayrı genelgenin tümü yürürlükten kaldırılacak. HSYK yönetmeliğinin de sadece yeni kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanabilecek. Kanunla yürürlükten kaldırılan bu genelgeler arasında, genel soruşturma usullerinin yanı sıra bakanlar, milletvekilleri, askerler, bürokratlar vb. yasalarla dokunulmazlık sağlanan meslek mensuplarıyla ilgili soruşturma usul ve esaslarını belirleyen iki genelge de var. Bu genelgelerin yerine Bakan, yeni genelgeler yayımlayabilecek.

Yolsuzluk dosyalarını etkileyecek

Kanunla kaldırılacak olan iki ayrı genelge ise hâlen ülke gündemini belirleyen yolsuzlukla etkili mücadele edilmesi amacıyla hazırlanmıştı. Bu genelgelerden 13 numaralı olanı “Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanmasının önlenmesi” başlığını taşırken, 14 numaralı genelge ise “Yolsuzluk olaylarına ilişkin soruşturmalar ve kovuşturmalar” konusunu düzenliyor. Her türlü yolsuzluk ve haksız kazançla mücadele konusundaki mevzuata, uluslararası uygulamalara atıf yapılan ve suçun önemine işaret edilip, hâkim ve savcılardan bu suçları karşı duyarlı olmaları istenen bu iki genelge de tarihe karışacak.

Adli kolluk da var

Bir diğer genelge ise, 17 Aralık’ta başlayan ve kimi bakanlar ile çocuklarının dahil olduğu yolsuzluk soruşturmasında ilk gündeme gelen adli kollukla ilgili genelge olacak. HSYK’nın adli kolluk görevlilerinin çalışma esaslarını çok ayrıntılı düzenleyen ve son dönemde yapıldığının aksine kolluk amirlerinin savcı denetiminde olması gerektiğini, tüm soruşturmalarda savcıların etkili olması gerektiğini anlatan genelgesi artık olmayacak. Aynı şekilde, Üst Dereceli Adli Kolluk Amirleriyle ilgili incelemesoruşturmalar konusunu düzenleyen ilgili genelge de artık olmayacak.

Fezleke kaçırmaca

Yeni yetkiler alan Bakan, HSYK Başkanı sıfatıyla etkili olacağı HSYK Genel Kurulu aracılığıyla, bakanlar hakkında işledikleri öne sürülen rüşvet vb. akçeli suçlarla ilgili savcıların fezleke düzenleme yetkilerine bile müdahale amacıyla yeni genelge yayımlanmasını sağlayabilecek. HSYK genelgesi hâkim savcıları bağlayıcı olacağı için de bu yolla bakanlarla ilgili suç iddialarının gereği yapılmak üzere Meclis’e fezleke olarak gönderilmesi, bugüne kıyasla çok daha zorlaştırılabilecek. Öte yandan HSYK’da yargı mensubu veya memur ayrımı yapılmadan 600 kadar çalışanın görevlerine bu kanunla aynı gün son verilecek.

600 kişi işini kaybedecek

Buna göre; seçimle gelen üyeler hariç HSYK’da görev yapan genel sekreter ve yardımcıları ile Teftiş Kurulu Başkanı....

Kaynak: http://ekonomiekibi.com/haber/detay/1...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0