Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
136 Yılın En Sıcak Eylül'ünü Yaşadık
Bu Eylül sadece rekor kırma açısından değil, şimdiye kadar ölçülen herhangi bir ay için normal kabul edilen değerlerden en yüksek sıçramanın yaşanması açısından da bir ilk oldu.
136 yıllık küresel sıcaklık verileri içinde, şu anda bilinmeyen bir bölgedeyiz. Bu yeni rekor; tüm kayıtlar içinde en sıcak yaz, yeni yıla en sıcak başlangıç, en sıcak 12 ay, en sıcak takvim (2014) ve en sıcak on yıl rekorlarının ardından geldi.
Oldukça güçlü El Nino hava olayının atmosfere daha da ısı yollamasıyla yeni rekorlar gelmeye devam edecek gibi duruyor. NOAA'ya göre, kayıtlı en sıcak 14 yılın on üç tanesi 21.yüzyıla denk gelmiş. Bu noktada, 2015'in yeni bir rekor kıracağı neredeyse garantilenmiş durumda.
Dünyadaki en iyi iklim takip ajanslarının sonuçları birbirlerinden çok az fark gösteriyor. NOAA ve Japonya Meteoroloji Ajansı aylık sıcaklıkları, o yıl için 20.yüzyıl ortalamasından ne kadar uzaklaştıklarına bakarak ölçüyorlar.
Her iki ajans da geçtiğimiz Eylül ayını herhangi bir ay için normal sayılan değerlerden en büyük uzaklaşma olarak kaydettiler. NASA ise geçtiğimiz ayı, 2014'ten sonra ikinci en sıcak Eylül olarak değerlendirdi.
Tüm bu üç ajansa göre ise 2015 açık ara en sıcak yıl olma yolunda hızla ilerliyor.
Sıcaklıklar dünyanın her yerinde farklı şekillerde hissedildi; ancak birkaç bölge sıcaklıklardan tamamen kaçabildi. Aşağıdaki haritadaki birkaç mor alan, normalden daha serin yerleri gösteriyorken, kırmızı alanlar ise sıcaklık rekoru kıran bölgeleri gösteriyor. Pasifik Okyanusu üzerindeki devasa kırmızı kısım El Nino'nun ayak izi, ve Afrika'nın doğu yakasındaki kırmızı lekeli, Hint Okyanusu Dipolü olarak bilinen kısım o bölgenin eşiti durumda.