Görüş Bildir
Haberler
10 Maddede Uykusuzluğa Bağlı Stresin En Büyük Düşmanınız Olduğunun Kanıtı

10 Maddede Uykusuzluğa Bağlı Stresin En Büyük Düşmanınız Olduğunun Kanıtı

Altay Şengür
11.05.2015 - 23:35 Son Güncelleme: 26.06.2015 - 22:54

Bir önceki içeriğimiz olan 'Bir Daha Uykuya Asla Direnmem' Dedirtecek 12 Bilimsel Neden' in devamı niteliğinde bir içerik olacak. Stresin en büyük düşmanlarımızdan birisi olduğunu, uyku bozukluğunun aslında birçok zihinsel hastalığın da habercisi olduğunu öğrendiğinizde, uyku ile aranız düzelecektir diye düşünüyorum...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Uykusuzluğun Ağır Sonuçlarından Biri: Stres

1. Uykusuzluğun Ağır Sonuçlarından Biri: Stres

Anlık olaylardan kaynaklanan stresin size pek bir zararı yoktur fakat uyku kaybına bağlı uzun süreli stres büyük bir sorundur. Çevrenize biraz daha dikkatli baktığınız zaman yorgun olan insanların oldukça stresli olduğunu göreceksiniz.

2. Sakın Stresi Hayatınızın Bir Parçası Yapmayın!

2. Sakın Stresi Hayatınızın Bir Parçası Yapmayın!

Stres eğer hayatınızın bir parçası haline gelirse enfeksiyon kapma riskiniz yükselir, yapılan araştırmalara göre bu insanlarda görülen kanser oranı daha fazladır. Bu nedenle kaliteli bir uyku çekmeniz olmazsa olmaz şartlardan birisi.

3. Elektronik Eşyalardan Uzaklaşın!

3. Elektronik Eşyalardan Uzaklaşın!

Elektronik eşyalardan yayılan elektromanyetik radyasyonun, uykuya dalmayı zorlaştırdığı, yapılan çalışmalarla kanıtlandı. Telefonunuzu ve bilgisayarınızı yatmadan en az bir saat önce kapatın. Bu sayede beyninizin çalışma hızı yavaşlayacak ve yattığınızda daha kolay uykuya dalacaksınız.

Kısacası, uyku öncesi mümkünse telefonu kendinizden olabildiğince uzaklaştırın.  Toplum olarak elektronik eşyalarla olan ilişkimizi göz önüne alınca belki de kaliteli uykunun en önemli koşulu bu olabilir.

4. Uykusuzluk Zihinsel Hastalıkların Habercisi

4. Uykusuzluk Zihinsel Hastalıkların Habercisi

Bilim insanları son dönemde zihinsel sağlık, zihinsel hastalık ve uyku bozukluğu arasındaki ilişkiyi inceliyorlar ve sonuçlar ilgi çekici. Zihinsel hastalığı bulunan (şizofren, bipolar bozukluk) hastaların aynı zamanda uyku bozuklukları olduğu da görülmüş. 

Şizofreni hastaları üzerine yapılan bir çalışma gösterdi ki bu hastalığa yakalanan insanların uyku düzenleri oldukça karışık. Bu insanların sabahları uyudukları, geceleri ise uyanık oldukları saptanmış.

5. En Büyük Düşmanınız: Uykusuzluk

5. En Büyük Düşmanınız: Uykusuzluk

Bilim insanlarının keşfettiği bir diğer sonuç ise oldukça şaşırtıcı. Bir bireye zihinsel hastalığın gelmesinden önce uyku düzeninde bozulmalar olduğu görülmüş. Özellikle bipolar bozukluğa yakalanma riski yüksek olan genç bireylerde, bu zihinsel hastalık öncesi uyku düzeninde bozulmalar oldukça yaygın görülür.

Ortaya çıkan sonuçlardan birisi de, uyku bozukluğunun zihinsel hastalık durumunu alevlendirerek, süreci zora soktuğudur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Uyku Bozukluğu Erken Teşhis İçin Kullanılabilir

6. Uyku Bozukluğu Erken Teşhis İçin Kullanılabilir

Nörobilim uzmanları bu tür zihinsel hastalıkların ortaya çıkmasından önce uyku bozukluğu problemini, zihinsel hastalıkların erken teşhisi için kullanmak istiyorlar.

Hatta ve hatta işi bir adım daha ileri götürerek bu hastaların tedavi süreçlerinde uykuyu düzenleyerek sonuca gitmeyi amaçlıyorlar.

7. Eğer Uyku Düzeninizi Kurduysanız..

7. Eğer Uyku Düzeninizi Kurduysanız..

Diğer yandan, normal saatlerde uyku düzenini kurmuş insanlar üzerinde yapılan bir çalışmaya göre bu insanların zihinsel sağlıklarının gayet yerinde olduğu saptanmış.

8. Kaliteli Uykunun Şartları

Şimdi gelelim rahat bir uykuya dalmak için gerek duyduğunuz fiziksel ve zihinsel şartlara:

  • İdeal oda sıcaklığı 18 derece 

  • Karanlık bir ortam

  • Gece yemek yok!

  • Uyku öncesi ılık bir duş

  • Koyun saymayı bırakın

9. Uyku Süreniz Yeterli mi?

9. Uyku Süreniz Yeterli mi?

Günlük uykuda geçirmemiz gereken süre için ortalama olarak 8 saat denilse de bunun kararını verecek olan sizsiniz, daha doğrusu bedeniniz. Burada da aklınıza gelmesi en muhtemel soru: ''Uykumu yeterli olup olmadığını nereden bileceğim?'' galiba. Cevap ise basit:

  • Eğer sabahları telefonunuz alarmı olmadan uyanamıyorsanız

  • Gün içerisinde uyarıcılar olmadan dayanamıyorsanız

  • İş ya da okulda çevrenize karşı normalden daha asabi iseniz

uykusuzluk problemi çektiğinizi ve dinlenmeye ihtiyacınız olduğunuz söylenebilir.

10. 'Sabah İnsanları ile Gece İnsanları Arasındaki Tek Fark..''

10. 'Sabah İnsanları ile Gece İnsanları Arasındaki Tek Fark..''

Herkesin dilinde olan bir efsane vardır hani: ‘Erken yatıp, erken kalkan insanlar şöyle başarılı olurlar, şuralara gelirler..' gibilerinden. 

Uykunun sosyoekonomik statülere olan herhangi bir etkisi keşfedilmedi henüz. Russel Foster kendi deneyimlerine göre şöyle diyor: ‘’Sabah insanları ile gece insanları arasındaki tek fark, sabah erken kalkan insanların son derece kendini beğenmiş olmasıdır.''

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
7
5
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
reyhan

Kimse uykusuzluk çekmiyorsa demek, bomboş buralar :/