Görüş Bildir
Haberler
1,5 Milyon Dolarlık Amerikan Pastası

1,5 Milyon Dolarlık Amerikan Pastası

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rock müzisyeni Don McLean’in dillere marş olmuş American Pie adlı şarkısının orijinal elyazması notları, düzenlenen açıkartırmada 1,5 milyon dolara alıcı buldu.

Christie’s müzayedeevi, New York’ta Amerikan rock müzik tarihinin ikonik bestesi American Pie’ın notlarını görücüye çıkarmıştı birkaç gün önce.

Don McLean’in 16 sayfadan oluşan elyazması notları, Çinli bir yatırımcı tarafından 1,5 milyon dolara satın alındı. Böylece American Pie, Bob Dylan’ın 2 milyon dolarlık Like A Rolling Stone’unun ardından rock tarihinin en değerli ikinci elyazması unvanını ele geçirdi. Üçüncü sırada 1,2 milyon dolarla John Lennon’ın A Day in the Life’ı yer alıyor.

Buddy Holly'nin uçağının adı 

Bugün 70 yaşındaki Don McLean, Buddy Holly'nin 3 Şubat 1959'da geçirdiği uçak kazasında yaşamını kaybetmesi üzerine yazdığı şarkıyı bu olaydan 12 yıl sonra, 27 Kasım 1971'de plağa kaydetti. Buddy Holly'nin düşen uçağının adıydı Miss American Pie.

1971'de American Pie albümü piyasaya çıktı. Şarkı, sekiz buçuk dakika sürdüğü için 45 devirlik bir plağın tek yüzüne sığmayacak kadar uzundu. Şarkının bütünü dinlemek için plağı çevirmek gerekiyordu. DJ'ler de bunu yapmaya yanaşmadıklarından şarkının hep yarısını dinlettiler.

American Pie, büyük rock starlarının ölümü üzerine rock'n roll'dan yüz çeviren Don McLean'in, para delisi şarkıcıların ortaya çıkışından duyduğu hayal kırıklığını anlatıyor. Bu anlamıyla şarkı, toplumsal değişime de değinen bir karakteristiğe sahip. Şarkının yazıldığı dönemde gündemde olan Vietnam Savaşı ve onun getirdiği acılar, Sovyetler Birliği kaynaklı nükleer tehdit, ırkçılık, Başkan Kennedy'nin bir suikast sonucu ölümü gibi belirleyici dönemsel unsurlar şarkıda izlerini bulabileceğimiz hususlar olarak karşımıza çıkıyor.

Yaşanan tüm bu gerginlikler, acılar ve zor günler sanatçının da geleceğe dair umutlarını sarsıyor ve bu durum şarkıda büyük bir içtenlikle dile getiriliyor.

Killing Me Softly’nin de esin kaynağı

American Pie'ın bir başka özelliği de, şarkının, 1973'te yazılan, Roberta Flack'in Killing Me Softly adlı şarkısının da esin kaynağı oluşudur. American Pie’ın her bir satırında yer alan sembolik ifadeler o gün bugün pek çok meraklının kafa yorduğu bir konu.

(Not: Şarkıyla ilgili bilgiler Hürriyet arşivinden, K. Bileci’nin ilgili yazısından derlenmiştir.)

Radikal Kitap

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın