Görüş Bildir
Haberler
'Türkiye Militanların Geçişine Göz Yumdu'

'Türkiye Militanların Geçişine Göz Yumdu'

Fatih UZUN
12.09.2014 - 17:24

Francis Ricciardone Türkiye'de 3 yıllık görevi bittikten sonra geçen temmuz ayında emekli olmuştu. [Fotoğraf: CHA]

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Ricciardone, 'Türkiye'ye 'El Nusra'ya yardım etmeyin' dedik ama Türk hükümeti Nusra ve Ahrar-u Şam militanlarının sınır geçişlerine göz yumdu' dedi.

Türkiye'de 3 yıllık görevi bittikten sonra geçen temmuz ayında emekli olan eski ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, emekli olduktan sonra çalışmaya başladığı düşünce kuruluşu Atlantic Council 'da bir konferansa katıldı. Ricciardone'ye Suriye'deki iç savaşla ilgili Türk-Amerikan işbirliği de soruldu.

Ricciardone, Türkiye'ye, Suriye'deki muhalif gruplardan Nusra ve Ahrar-u Şam'a 'yardım edilmemesi gerektiğini' söylediklerini ama bu uyarıya rağmen Türk hükümetinin söz konusu örgütlerin sınır geçişlerine göz yumduğunu söyledi. Ricciardone, 'Türklerle farklı fikirlerde olmayı kabul ettik. Türkiye Nusra gibi örgütlerle çalıştı. Ama biz bu grupları tanımadık ve çalışmadık' dedi.

Suriye'deki muhalif grupları renklere göre ayırdıklarını anlatan Ricciardone, kırmızı ile işaretlenenleri 'açık düşmanlar', sarı ile işaretlenenleri 'ortadakiler', yeşil ile işaretlenen grupları ise 'güvenilir dostlar' olarak gördüklerini ifade etti.

Türk yetkililerin, sarı işaretlenen grupları, yani 'ortada' görülenleri 'ikna edebileceklerini' ve 'yeşile çevirebileceklerini' düşündüğünü anlatan Ricciardone'nin sözleri şöyle:

'Biz de onlara; 'Tabii bu olabilir. Ancak sizin ikna edilebilir olarak gördüğünüz birçok grubu biz limitlerin ötesinde kabul ediyoruz. Onlarla da çalışmamız mümkün değil. Sizin de onlarla çalışmamanız iyi olur. Bu grupların sınırlarınızdan geçmesine de izin vermemeniz gerektiğini düşünüyoruz' dedik.'

ABD, Nusra'yı 2012'de 'terör örgütü' ilan etmişti. Türkiye de geçen haziran ayında Nusra Cephesi'ni terör örgütü listesine aldı.

Eski Büyükelçi, görev süresi boyunca o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birkaç konuda gerginlikler yaşamıştı. Türkiye’deki bazı gazetecilerin gözaltına alınmasını, 'Hem basın özgürlüğü diyorsunuz hem de gazetecileri gözaltına alıyorsunuz. Bunu anlamakta zorlanıyoruz' sözleriyle eleştiren Ricciardone’ye, Erdoğan, 'Türkiye’yi tanımaz bilmez. Tuzağa gelir, açıklama yapar. Önce bir araştır sor. Buna acemi elçilik denir' diye yanıt vermişti.

Kaynak: Atlantic Council

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/tur...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0