Görüş Bildir
Haberler
"Şehirlere Hükmetmeye Kalkmayın"

"Şehirlere Hükmetmeye Kalkmayın"

Batuhan
24.12.2014 - 22:57

'Geleceğin Şehirleri Sempozyumu'nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Şehre hükmetmeye kalkmayalım, şehre otorite kullanmaya kalkmayalım. Özellikle belediye başkanlarımıza söylüyorum. Önce şehrin talebesi olalım. Diz çökelim onun önünde' diyerek belediye başkanlarını uyardı.

Davutoğlu, Esenler Belediyesince Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Geleceğin Şehirleri Sempozyumu'nun gala yemeğinde konuştu.

Bin yılı devirmemiş bir şehrin gerçek anlamda bir mekan ve tarihin testinden geçmiş bir şehir olmadığını vurgulayan Davutoğlu, belediye başkanlarını da uyararak, 'Şehre hükmetmeye kalkmayalım, şehre otorite kullanmaya kalkmayalım. Özellikle belediye başkanlarımıza söylüyorum. Önce şehrin talebesi olalım. Diz çökelim onun önünde' dedi.

Ahmet Davutoğlu, şehirleri şehir yapan asıl unsurun 'mekan' olduğuna dikkkat çekerek, 'Bütün kadim kültürler, mekan ile insanın buluştuğu yerde şehirleri kurmuşlardır. Kadim, modernite ve küreselleşme... Ben şehirlerin gerçek ruhunun el etek çektikten sonra geceyarısı veya sabah güneş doğarken hissedildiğini düşünürüm. Amasya'da gidin, Yeşilırmak'ın suyunun toprağa teması ve kıyıdaki evler, sizde, işte mekan, şehrin doğacağı yer burasıdır duygusu uyandırır. Ya da Van'a gidin. Van tepesinden Süphan Dağı'na baktığınızda, önünüzde Van Gölü, Süphan Dağı, gökle bütünleşmiş bir toprak, ufukta derinlemesine oluşan bir su ve güneş batarken ateşi andıran çizgi...' diye konuştu.

Başbakan, şehre yukarıdan ve 'devlet otoritesi' nazarıyla bakılamayacağını dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı: 'Şehre hükmetmeye kalkmayalım, şehre otorite kullanmaya kalkmayalım. Özellikle belediye başkanlarımıza söylüyorum. Önce şehrin talebesi olalım. Diz çökelim onun önünde. Bütün belediye meclis üyelerimiz, imar dairesinde çalışanlar, göreve başlamadan önce veya başladıktan sonra, iç hizmet eğitimi gibi İstanbul'u, Bursa'yı, diğer şehirleri gezecekler. O zaman bir taşın üzerine taş koyarken, bir kere değil, yüz kere düşünürüz. Önce şehri değiştirmek yerine, gözümüzü değiştirmek lazım, gözümüzü. Ona bakmak için de gönül gözü lazım. Allah hepimize gönül gözü versin.'

DHA

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0