Görüş Bildir
Haberler
'Rus Tehdidi Büyüyebilir'

'Rus Tehdidi Büyüyebilir'

Fatih UZUN
23.03.2014 - 22:52
İçeriğin Devamı Aşağıda

'Rus Tehdidi Büyüyebilir'

NATO, Ukrayna sınırındaki Rus birliklerinin Moldova'nın Trans-Dinyester bölgesine yönelik tehdit oluşturması nedeniyle kaygılı olduklarını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınak konusunda uyarıda bulunan NATO'nun üst düzey komutanı Philip Breedlove, Moldova'nın Trans-Dinyester bölgesine yönelik tehdit nedeniyle son derece kaygılı olduklarını söyledi.

Alman Marshall Fonu adlı düşünce kuruluşunun düzenlediği toplantıda konuşan NATO komutanı, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki birliklerinin çok fazla ve hazır olduğunu söyledi ve 'Eğer Trans-Dinyester'e geçme kararı verilirse bu çok kaygı verici olur' ifadesini kullandı. General Breedlove, Rusya'nın bir ortak gibi değil rakip gibi davrandığını söyledi.

NATO komutanının açıklaması, Kırım'daki 189 askeri birlik ve tesiste Rus bayraklarının dalgalandığının duyurulmasının ardından geldi.

Rus güçleri, Cumartesi günü ise Ukrayna kontrolündeki Belbek and Novofedorovka askeri hava üslerine zırhlı araçlarla girip üslerin kontrolünü ele almıştı.

Ukrayna gemisine baskını

Bölgedeki bir diğer gelişme ise, Sivastopol'daki Ukrayna savaş gemisi Slavutych'ın Rus askerleri tarafından baskına uğraması oldu.

Olayı Al Jazeera 'ye anlatan Kırımlılar, pazar günü öğleden sonra yapılan baskının ardından Ukrayna askerlerinin, Ruslar tarafından gemiden zorla çıkarıldığını söylediler.

'Savaş riski artıyor'

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Deşitsa, Rusya ile Ukrayna arasında savaş çıkma riskinin giderek arttığını söyledi. Ukrayna hükümetinin mevcut sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesi için elinden geleni yaptığını söyleyen Deşitsa, ancak savaşa da hazır durumda olduklarını belirtti.

Ukraynalı bakana göre sorunun tırmanmasının nedeni Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tutumu. Putin'in dünyayla iletişimi kestiğini ve Ukrayna topraklarını istilayı sürdürdüğünü söyleyen Deşitsa, 'Putin, farkında mı, bilmiyorum. Fakat sorun, bir hafta öncesine göre çok daha tehlikeli bir boyuta ulaşmış durumda' diye konuştu.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vitaliy Yarema de Kiev'e gelen ABD Senatosu heyeti ile yaptığı görüşmede ABD Kongresi'ni, Rusya'ya karşı daha etkili önlemler almaya çağırdı.

  • aljazeera.com.tr
Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/rus-teh...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0