Görüş Bildir
Haberler
"'Paraları Sıfırlama' Kaydı Gerçek"

"'Paraları Sıfırlama' Kaydı Gerçek"

Fatih UZUN
16.06.2014 - 19:15

Başbakan Tayyip Erdoğan’la oğlu Bilal Erdoğan arasında yapıldığı iddia edilen ve TÜBİTAK’ın ‘ hece hece montaj ‘ raporu verdiği ‘ paraları sıfırlama ‘ konuşması, Londra merkezli ve uluslararası davalarda ses analizleri yapan Ses Adli Hizmetleri şirketinden ‘gerçek’ raporu aldı. Demokrasi Denetçileri Derneği’nin talebi üzerine hazırlanan raporda, söz konusu kaydın aynı gün yapılan birden fazla konuşmanın birleştirilmesiyle oluşturulduğu belirtildi.

Taraf gazetesinin haberine göre, çeşitli görüş ve mesleklerdeki bir grup vatandaşın kurduğu Demokrasi Denetçileri Derneği, sıfırlama kaydını ve ‘ Alo Fatih ‘ kayıtlarından birini 30 Mart yerel seçimlerinden önce Londra’ya gönderdi. Derneğin kurucu üyelerinden avukat İbrahim Yayla kayıtta yer alan kişilerin Başbakan ve oğlu olduğu iddialarına dair bilgi vermediklerini, sadece seslerin analiz edilmesini istediklerini anlattı.

Ses analizi konusunda 27-28 yıllık tecrübesi olan Elaine Guerra ile Paul Baker’ın hazırladığı raporda yer alan tespitler şöyle:

  • Sıfırlama kaydı iddia edildiği gibi profesyonel bir ekip tarafından hazırlanmadı; kaydın girişinde yer alan müziklerin yerleştirilmesinden yola çıkılarak yapılan değerlendirmede, kayıtlar tamamen amatörce hazırlandı. Öyle ki raporda, ” … bu sunumun ses profesyoneli biri tarafından hazırlanmadığını daha ziyade ses dosyaları hobisi olan biri tarafından hazırlandığını görüyorum ” ifadesi kullanıldı.

  • Kayıtta ‘ montaj ‘ olarak ifade edilen düzeltme ve karıştırma gibi işlemlerin yapılmış olma olasılığı çok düşük bulundu.

  • Aynı gün aynı konuda yapılan görüşmelerin belirli kısımları tek bir ses kaydında birleştirildi.

Dernek üyesi Yayla, tüm siyasi partilere eşit mesafede durduklarını belirterek, ” Analiz raporu, bize 30 Mart yerel seçimlerinden birkaç gün önce geldi. Seçimlere gölge düşürmemek için raporu o dönemde açıklamadık. Raporun hazırlanmasının ardından şirkete belirli bir miktar ücret ödedik ” dedi.

  • Diken
Kaynak: http://www.diken.com.tr/aktuel/parala...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0