Görüş Bildir
Haberler
'İstanbul Depreme 1999’dan Daha Hazırlıklı Değil'

'İstanbul Depreme 1999’dan Daha Hazırlıklı Değil'

FreiGeist
14.08.2015 - 10:05 Son Güncelleme: 14.08.2015 - 23:24

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 17 Ağustos 1999’da Gölcük merkezli yaşanan depremin 16. yıldönümü için basın toplantısı düzenledi. Şube Başkanı Cemal Gökçe, özellikle İstanbul’un depreme hazırlık açısından 1999 yılından daha iyi durumda olmadığını söyledi. Yayımlanan raporda Türkiye’de olası bir depremin İstanbul’da 1999 Marmara Depremi’nden daha fazla mal ve can kaybına neden olacağı belirtildi. Büyük Marmara Depremi'nden sonra İstanbul’da 493 toplanma ve çadır alanı belirlendi. Fakat bu alanların dörtte üçünün yerini binalar aldı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 17 Ağustos 1999’da Gölcük merkezli yaşanan depreminin 16. Yıldönümü için basın toplantısı düzenledi.

Şube Başkanı Cemal Gökçe, özellikle İstanbul’un depreme hazırlık açısından 1999 yılından daha iyi durumda olmadığını belirtti.

Afet toplanma alanlarının yapılaşmaya açılması, kentsel dönüşümün rant odaklı olması, doğal kaynakların yanlış kullanımı gibi sorunlara işaret etti.

Gökçe, mevcut yapıların iyileştirilmesi, onarılması ve güçlendirilmesi; yapı üretiminin ve yapı denetiminin nitelikli hale getirilmesi; eğitim, sağlık, toplumsal yaşam ve kentleşme anlayışının sürdürülebilirlik ilkesine uygun olarak düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

“Yapılar depreme hazır değil”

Gökçe, Türkiye topraklarının yüzde 66’sının 1. ve 2. derecede, nüfusun yüzde 70’inin ve büyük sanayi kuruluşlarının yüzde 75’inin deprem tehlikesi altında olduğuna dikkat çekti.

Ülkedeki 20 milyon yapının depreme hazır olmadığını, okullar ve hastaneler başta olmak üzere yapı stokunun depreme karşı zor durumda olduğunu söyledi. Yapı stokunu depreme hazırlamak için bütünlüklü bir planlama anlayışını işaret etti.

  • Mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi, onarılması ve güçlendirilmesi gerekir,

  • Onarım ve güçlendirilme çalışmaları rasyonel ve ekonomik değilse yıkılıp yeniden yapılması gerekir,

  • Yeni yapılacak yapıların yeterli ölçüde mühendislik hizmeti alması ve denetlenmesi gerekir,

  • Deprem riskini gidermek için yapıların sigortalı olması gerekir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul’da afet toplanma alanlar yapılaştı”

İstanbul olası bir deprem ve sonrasında yaşanacaklar için hazır durumda değil.

Odanın yayımladığı raporda Türkiye’de olası bir deprem İstanbul’da 1999 Marmara Depremi’nden daha fazla mal ve can kaybına neden olacağı belirtildi.

1999 Gölcük depremi sonrasında İstanbul’u depreme hazırlamak amacıyla TMMOB İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe’nin de içinde bulunduğu 14 kişiden oluşan İl Afet Merkez Kurulu 3 yıl çalışarak İstanbul’da toplam 493 toplanma ve çadır kurulacak alan belirledi.

Ancak raporda bu alanların  3/4'ünün yapılaşmaya açıldığını belirtiliyor ve afet toplanma alanlarının yapılaşmaya açılması, kentsel dönüşümün rant odaklı olması, doğal kaynakların yanlış kullanımı gibi sorunlara işaret ediliyor. 

“1999’da riskli yerlerden başlayarak her yıl 1 buçuk, iki milyon dolarla riskli yapıları 25 yılda risksiz hale getirilebilirdi. Ancak yapılan çalışmalar sonucu hazırlanan rapor kararlar hayata geçirilmedi. Bugün İstanbul depreme 1999 yılından daha hazırlıklı değil.”

Kaynaklar: Bianet ve Birgün

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
1
0
0
0
0