Görüş Bildir
Haberler
'Hem Hızlı Okumak, Hem de Okuduğumu Anlamak İsterim' Diyenlere 7 Mucizevi Tavsiye

etiket 'Hem Hızlı Okumak, Hem de Okuduğumu Anlamak İsterim' Diyenlere 7 Mucizevi Tavsiye

Rinascita
17.07.2017 - 01:00

Herhangi bir blog yazısından tutun da, iş yerindeki önemli dosyalara kadar gün içerisinde yazı ile haşır neşir olduğumuz birçok alan vardır. Dolayısıyla herhangi bir yazıyı okumak için de benimsediğiniz bir yöntem bulunur. 

Fakat detaylı bir makalenin karmaşık kelimeleri arasında yolunuzu bulmaya çalışmak, bazen çok büyük zaman kaybı olabilir, zihninizi ve gözlerinizi yorabilir. Hem hızlı okumak, hem de okuduğunuzu anlamak istiyorsanız Mental Floss'tan sizler için derlediğimiz bu 7 madde size çok şey kazandıracak.

Kaynak: http://mentalfloss.com/article/83881/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Metne kısaca göz atın.

Bir filmin fragmanını önceden görmek, konu hakkında bilgi verir. Filmden ne beklemeniz gerektiğini daha iyi bilirsiniz. Aynı şekilde bir metne okumadan önce göz atmak da, okuyacağınızı çok daha kısa sürede anlamanızı sağlar. Kitaba göz atmak için başından sonuna tarayın; başlıklara, alt başlıklara, koyu veya büyük yazılan kısımlara dikkat edin. Büyük resmi anlamak için ise giriş ve sonuç paragraflarına odaklanın. Cümleler arasındaki bağlantıları görmeye çalışın, gördüğünüz resimleri inceleyin ve yazarın metni nasıl inşa ettiğini anlamaya çalışın.

2. Planınızı yapın.

Bir metne stratejik olarak yaklaşmak, onu anlamak açısından büyük bir önem taşır. İlk etapta amaçlarınızı düşünün. Bu materyali okuyarak ne öğrenmeyi amaçlıyorsunuz? En sonunda cevabını almak istediğiniz soruları not edin. Sonrasında ilk göz gezdirdiğiniz zaman gördüklerinize dayanarak yazarın bu metni yazmasındaki amacın ne olduğuna karar verin. Mesela yazarın amacı Antik Roma'nın bütün tarihini gözler önüne sermek olabilir. Sizin amacınız ise Romalı kadınların politikadaki yerinin ne olduğunu öğrenmek olabilir. Eğer sizin amacınız yazarın amacından çok daha sınırlı ise, çok daha detaylı ve geçerli kısımlara odaklanmayı planlayın.

Aynı şekilde okumak üzere olduğunuz materyal çeşidine göre kendinize bir plan yapın. Okuyacağınız eser daha çok yasal veya bilimsel ise, bazı kısımları roman veya dergi okuduğunuz zamankine göre daha yavaş ve daha dikkatli okumalısınız.

3. Dikkatli olun.

Hem hızı okuyup, hem de okuduğunuzu anlamak istiyorsanız odaklanmalı ve konsantre olmalısınız. Çevreden gelen sesleri, dikkat dağıtan etmenleri ve odaklanmanızı zorlaştıran her şeyi aza indirgeyin. Metne odaklanmak yerine akşam yemeğinde ne yiyeceğinizi düşünüyorsanız, bir şekilde okuduğunuz metne yeniden odaklanmaya çalışın. Birçok okuyucu cümlelerin bazılarını dikkat etmeden okuyup, sonrasında bütün olayı anlamak için aynı yerleri yeniden okuma ihtiyacı hisseder. Yazar Tim Ferriss'e göre gerileme (regresyon) olarak adlandırılan bu alışkanlık, sizi yavaşlatarak bütün resmi görmenizi engelliyor. Eğer okuduğunuz materyale çok daha fazla odaklanıp, cümleleri anlayarak geçersiniz bu size zaman açısından da fayda sağlayacaktır.

4. Her sözcüğü okumayın.

Okuma hızınızı arttırmak için, gözlerinize dikkat etmelisiniz. Birçok insan her beş kelimeden üçünü okuma yoluyla hızlı okuyabiliyor. Tek tek bütün kelimeleri okumak yerine gözlerinizin tarama yaparcasına hareket etmesini sağlayın. Her beş kelimeden üçünü okuyun. Bu şekilde ilk ve son kelimelerden ziyade, kelime öbeklerine odaklanmış olacaksınız.

Aynı zamanda bu sözcük öbeklerini bir kalem veya parmağınızla takip etmek, metin üzerinde gözlerinizin hızlı ilerlemesine alışmanıza yardımcı olacaktır. Ve her kelimeyi içinizden tekrar etmemenizi veya sessiz bir şekilde dışınızdan okumamanızı da sağlayacaktır. Böylece yazarın demek istediklerinden ve metnin kendisinden uzaklaşmamış olacaksınız.

5. Her bölümü okumayın.

Dartmouth Üniversitesi Akademik Beceriler Merkezi'ne göre, öğrencilerin makalelerin veya ders kitaplarının her bir bölümünü okuması tamamen eskide kaldı. Gerçekten aşırı derecede önemli bir kısım okumadığınız sürece, amacınızla uygun olmayan kısımları geçebilirsiniz. Seçerek okumak, okuduğunuz metnin esas noktalarını anlamanızı sağlayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Özet yazın.

Sayfadaki son sözcüğü okumakla işiniz bitmiyor aslında. Okumanız bittiğiniz, ne okuduğunuza dair birkaç cümle yazın. En başta cevabını almayı hedeflediğiniz sorulara cevap alıp alamadığınıza bakın. Öğrenmeyi umduğunuz şeyleri öğrendiniz mi? Okuma bittikten sonra birkaç dakika düşünmek, bilgilerin sentezini yapmak ve öğrendiklerinizi yazmak bu metni ilerleyen zamanlarda daha net hatırlamanızı sağlayacaktır. Eğer daha çok görsel ve sözel bir öğrenici iseniz, bir özet haritası çizebilirsiniz yahut öğrendiklerinizi birine anlatabilirsiniz.

7. Zaman tutarak pratik yapın.

Bir metne stratejik yollarla yaklaşmak, aktif bir şekilde okumak ve verimli bir şekilde özetlemek pratik gerektirir. Okuma hızınızı geliştirmek istiyorsanız, bir dakika içerisinde kaç kelime veya kaç sayfa okuduğunuzu test edin. Hızınızda ilerleme oldukça, anlama seviyeniz üzerine yoğunlaşın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
262
108
60
46
46
41
40
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Faruk Özgökçe

Belli kitaplar için bunlar geçerli olabilir ama özellikli kitaplarda özellikle belli kısmını okumak veya 5 kelimeden 3 ünü okumak kitabı doğru anlayamamanıza... Devamını Gör

Bu ne kadar çok okuduğunuzla alakalı. Ne kadar çok okusanız, beyniniz gördüğünüz o kelimelere bir o kadar çok alışıyor ve başka bir herde gördüğünüz zaman, k... Devamını Gör

Gizem Yenikler

çok güzel özetlemişsin teşekkürler

soğuk duş

arkadaş bir kitap hızlı okumak için okunuyorsa o işte sıkıntı var bence çünkü ben sevdiğim kitapta her kelimeyi her cümleyi anlayarak yavaş yavaş okumayı çok... Devamını Gör