Görüş Bildir
Haberler
'Geleceğe Dönüş' Filmindeki Günümüze Dair İlginç Öngörülerden Hangilerini Gerçekleştirebildik?

'Geleceğe Dönüş' Filmindeki Günümüze Dair İlginç Öngörülerden Hangilerini Gerçekleştirebildik?

Serngl
02.09.2018 - 09:42

İnanması güç ancak Geleceğe Dönüş filminin gösterime girmesinin üzerinden tam 31 yıl geçti. Marty McFly ve Doktor Brown'un, DeLorean zaman makinesinde birlikte yola çıktığı gelecek 21 Ekim 2015’ti. Filmin 2015 için çizdiği tabloda uçan otomobiller, saniyeler içinde kocaman bir pizzaya dönüşen füzyon yemeği, çöpten yakıt vb. birçok ilginç detay bulunuyordu. Filmin kurguladığı teknolojiyi günümüzde bazı açılardan yakalamamıza rağmen, bir hayli yol katetmemiz gerektiği de bir gerçek. Bakalım geleceğe dönüş filminden geleceğe dair bu ilginç öngörüleri gerçekleştirebilmiş miyiz?

Kaynak: http://www.nationalgeographic.com.tr/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Uçan Araba

1. Uçan Araba
www.teknoblog.com

Geleceğe Dönüş’ün meşhur sahnesinde Doktor Brown, “Yol mu? Gittiğimiz yerde yola ihtiyaç yok.”diyordu; ama ne yazık ki arabalar epeyce bir süre daha yerde yolculuk edecek gibi görünüyor. Uzay mühendisi Jack Langelaan, uçan araba teknolojisinin yavaş ilerleyişinin olağan bir durum olduğunu, yol ve hava taşımacılığı için gerekli mühendisliğin birbirinden oldukça farklı olduğunu vurguluyor.

Ne yazık ki her gün biraz daha kalabalıklaşan trafikle boğuşmaya devam edecek gibi görünüyoruz.

2. Uçan Kaykay

Michael J. Fox’un canlandırdığı karakterin filmde kullandığı uçan kaykayı bilmeyen yoktur. Şanslıyız ki bu uçan kaykay hayali, günümüzde gerçekleşmiş durumda. Hendo Hoverboard kaykay, filmde kullanılan kaykay kadar rahat ilerlemiyor ancak Kaliforniya, Los Gatos merkezli Arx Pax, manyetizma sayesinde çalışan Hendo’dan umutlu. Filmin senaryo yazarı Bob Gale, film için hayal ürünü tasarladığı bu uçan kaykayın gerçeğini de denemiş. Bob Gale, “Hendo’yu kullanmak tek kelimeyle muhteşemdi, çünkü 1989’da yaratmaya çalıştığımız bir şeyi somutlaştırıyordu.” diyor.

3. Çöpten Yakıt

3. Çöpten Yakıt

Hatırlarsanız Geleceğe Dönüş’te, Doktor Brown DeLorean zaman makinesini muz kabuğu, artık bira ve çöplükten topladığı Pepsi ile çalıştırıyordu. İsveç’deki tarım merkezlerinden biri olan Kristianstad, domuz ürünlerinden elde edilen atıklar, evlerdeki yemek artıkları ve başka atıklardan “biyogaz” üretiyor. Belediye bu yakıtı, elektrik ve ısı üretmekte, çöp arabalarına ve otobüslere yakıt sağlamakta kullanılıyor. Ayrıca Kaliforniya’daki Altamont çöplüğündeki atıklar sıvı doğal gaza çevriliyor ve bölgedeki 300 çöp arabasının 49.210 litrelik günlük benzinini karşılıyor. Elbette ki Güneş enerjisini dönüştüren böyle bir tip nükleer reaksiyonun evde kullanılması yakın gelecekte pek mümkün görünmüyor. Bilim insanları, gelişkin laboratuvarlarda bile yüksek potansiyelli karbonsuz füzyon ateşlemede sorunlar yaşıyorlar. 

Ancak dünyanın birçok bölgesinde çöpten enerji elde etmek ekonomik açıdan oldukça mantıklı görünüyor.

4. Otomatik Benzin Doldurma Pompası

4. Otomatik Benzin Doldurma Pompası

Filmdeki yakıt pompası, konuşuyor ve arabanın etrafında dolaşıp sistem kontrolü yapıyordu. Filmdeki yakıt pompası gibi konuşup, arabanın etrafında dolanmasa da, yakıt tabancası ve aksesuarları üretimi öncülerinden Husky tarafından çıkarılan robotik bir yakıt sistemi mevcut. Bu sistem uzayıp arabanın benzin deposunu açıyor ve böylece el değmeden benzin doldurma olanağı sağlıyor.

5. Artırılmış Gerçeklik

5. Artırılmış Gerçeklik

Filmde Doktor Brown DeLorean'ın zaman zaman gözüne tuttuğu bu cihaz, insanları sokakta yürürlerken tanıyor ve onlar hakkında bilgileri gösteriyordu. Artırılmış gerçeklik olarak da adlandırılabilen bu cihaz, akıllı telefon ve dürbün karışımı bir işlev görüyordu. Bugün akıllı bir telefon da yüz tanıma sistemiyle insanları tanıyabiliyor ve bir yere tutulduğunda o çerçeve içindeki görüntülere ait çeşitli bilgiler gösterebiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Havada Asılı Duran Tabelalar

6. Havada Asılı Duran Tabelalar

Geleceğe Dönüş II’de gökyüzünü süsleyen tabelalara şaşırmamak gerekiyor. Ne de olsa uçan arabalar için bir de uçan tabelalar gerekiyor. Ne yazık ki günümüzde kafamızı kaldırdığımızda bu tabelaları göremiyoruz. Havada asılı kalan tabelalar için öncelikle uçan otomobillerin hayatımıza girmesi gerekiyor.

7. Kendiliğinden Vücuda Oturan Giysiler

Marty’nin filmde ayağına giydiği ve ayağın yapısına göre kendi kendini ayarlayan Nike marka spor ayakkabıları henüz tam anlamıyla gerçeğe dönüşmedi. Ayrıca boyutunu kendiliğinden ayarlayan ve ıslandığında hızlıca koruyan ceketi de henüz göremedik.

8. Robotların İşlettiği Benzin İstasyonları

8. Robotların İşlettiği Benzin İstasyonları

Günümüzde henüz gerçekleşmemiş olan bir diğer şey ise, robotların işlettiği benzin istasyonları. Filmde Marty, bir benzin istasyonuna girdiğinde otomobile tüm bakımların robot kolları yardımıyla yapıldığını görüyordu. Ne yazık ki günümüzde benzin istasyonlarında hâlâ depoyu görevliler dolduruyor.

9. Holografik Sinema

Filmde Marty, Hill Valley’nin sokaklarını gezerken, sinemada Jaws 19 filminin vizyonda olduğu görülüyordu. Sinema salonundan çıkan holografik bir köpek balığı büyüyerek Marty’ye yaklaşıyor ve onu ağzına atmaya çalışıyordu. Günümüzde üç boyutlu filmler epeyce ilgi görüyor ancak sokakta film tanıtımlarında holografik ikonlardan yararlanıldığı görülmüyor.

10. Yemek Hidratörü

10. Yemek Hidratörü

Filmde Marty’nin annesi, çıkardığı küçük bir paketi Black & Decker markalı Hydrator cihazına yerleştiriyordu. Birkaç saniye içinde ise kocaman bir pizza ortaya çıkıyordu. Yemeğe su katarak onu büyüten ve doyurucu hâle getiren teknoloji ne yazık ki henüz hayatımıza girmedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bakalım zamanla neler olacak, merakla bekliyoruz!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
119
53
27
12
9
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın