onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
"Az Pişmiş mi Olsun, Çok Pişmiş mi?" Sorusuna Cevap Verecek 13 Besin

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

"Az Pişmiş mi Olsun, Çok Pişmiş mi?" Sorusuna Cevap Verecek 13 Besin

Yiyeceklerin hepsini çok pişirerek ya da vitamini kaçar diye az pişirerek aslında yanlış davranıyoruz. Her besinin kendine has yararı ve pişirme süresi var. Bazı besinleri az pişirmek hatta çiğ yemek, pişmiş olarak yemekten çok daha fazla yarar sağlıyor. Bu konuda yapılmış çalışmalardaki bilgileri derledik. Hangi besinleri nasıl tüketmemiz gerekiyormuş bir bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Al al domates

Domates likopen içermesinden ötürü antioksidan özelliği sayesinde kanser hücrelerini etkisiz hale getiriyor. Bu maddenin açığa çıkması için de yüksek ısıdan yararlanılıyor. Bu yüzden, domatesleri iyice pişirerek yememiz tavsiye ediliyor. 

Annelerimizin yaptığı, çok yüksek ısıda pişirilen domates sosları çok sağlıklı olmalı. İyice pişireceğiz diye de yakmayın ama. 😀

2. Köklü severlere

Kereviz, kuru soğan, pancar, taze soğan gibi köklü sebzeleri, hazımsızlık yaratıp bizi sıkıntıdan yataklara düşürebileceğinden çok iyi pişirerek tüketmemiz gerekiyor.

3. Otçulluk damarlarınıza işlemişse

Yapraklı sebzelerin içeriğindeki klorofil, vücudumuzdaki ağrıların azalmasına yardımcı olup, şişkinliklerin giderilmesini sağlıyor. Örneğin kediler, yeşil yapraklı bitkilerin bu özelliğinden yararlanarak karınları ağrıdığında çimen yerlermiş. Bizimkisi de o hesap. 😛 Klorofil maddesi fazla ısıyla bozulduğundan bu sebzeleri çiğ tüketmek gerekiyor. Çiğ tüketilemeyecek sebzeleri de zeytin yağıyla tavada bir iki çevirebilir ya da buharda haşlayabilirsiniz.

4. Nefretlik demeyin!

Güçlü selenyum ve vitamin kaynağı olan lahana ve brokoliyi çok pişirmek, içindeki vitaminleri öldürmekle kalmayıp tadını da kaçırıyor. Lahana ve brokoliyi suda ya da buharda haşlayarak tüketebilirsiniz.

5. Sushi mushi

Haftada en az iki öğün balık yemenin sağlığımız açısından iyi olduğunu duymuştum. Fakat balığın sağlığımıza zarara neden olmaması için pişirme yöntemlerini doğru uygulamamız gerekiyor. Özellikle haşlama, buğulama olarak, fırında veya ızgarada yağsız şekilde pişirmemiz öneriliyor. Parazitlerden iyice arınabilmesi için çok iyi pişirmeye dikkat etmeliyiz. Sushi olmadan yaşayamam diyenler için de; iyi şekilde saklanmış ve parazitlerinden arındırılmış ürünlerin yer aldığına emin olduğunuz restoranlarda yemenizi tercih etmeniz öneriliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Çinliler neden çok yaşıyor?

Pirinç içerdiği E ve B vitaminleriyle yağsız ve yeterli tüketildiğinde bilinenin aksine bir çok fayda sağlıyor. Fakat bu vitaminleri çok pişirerek öldürmemek, az pişirerek de hazımsızlığa yol açmamak gerekiyor. E iyi pilav yapan kız evde kalmaz derler, doğru söylerler.

7. Sarı kabak

Kabağın, içerdiği C ve B vitaminleri sayesinde ve antioksidan etkisiyle yaşlanmaya karşı birebir olduğu söyleniyor. Fakat yaşlanmak istemiyorsak kabağı da çok fazla pişirmeden, haşlayarak tüketmemiz uygun görülüyor.

8. Gıd gıd gıdaak, yumurtam sıcaaak

Her ne kadar çiğ yumurtanın bir çok yararı olduğu söylense de, içerdiği bakterilerin ölmemesi durumunda tifo ve besin zehirlenmeleri buna bağlı olarak da mide bulantısı, kusma, ishal gibi şikayetler görülebiliyor. Bu gibi sorunlar yaşamamak ve yumurtanın içerdiği kötü bakterileri yok etmek için yumurtayı iyi pişmiş şekilde tüketmemiz öneriliyor.

9. Biberleri kütürdettirelim

Biberi de içerdiği C vitaminini kaybetmemesi için pişirmeden kütür kütür yememiz gerektiği söyleniyor. Ayrıca maydanoz, tere gibi bitkileri tüketirken de çiğ olarak tüketmemiz gerekiyor.

10. Her zamanki gibi patates

Patatesi, kabuklarıyla birlikte suda ya da buharda iyi pişirmemiz öneriliyor. Aksi takdirde hazımsızlık problemleriyle karşılaşabiliriz. Patatesi kızartarak tüketmek, içerisindeki C vitaminini öldüreceğinden; bu pişirme yöntemini tercih etmememiz gerekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Gelsin şişler

Tavuk yemeklerini, orta ateşte yavaş yavaş pişirmek gerekiyor. Sıvısındaki B vitamini ve folik asitten yararlanmak için fırında pişirilmesi, ızgara yapılacaksa da ateşe fazla yaklaştırılmadan iyice pişirilmesi öneriliyor.

12. Eey öğrenciler!

Makarna denilince akla ne gelir? Tabii ki öğrenci evleri gelir. Yapmaya üşenilen o yemeklerin yerini karın tokluğu uğruna hep makarna alır. Üzülmeyin, makarnada da bulunan A ve B vitaminleri vücudumuza az da olsa katkı sağlıyor. 😉 Bu vitaminlerin kaybolmaması içinse gereğinden fazla pişirilmemesi öneriliyor. Fakat çiğ olarak tüketmenin de zararları olabileceğini söylemekte yarar var. Bu yüzden, pişmesi için sabredemeyip çiğ çiğ yemeyelim, lapa olacak kadar da çok pişirmeyelim.

13. Olsa da yesek!

Çiğ ette bulunan mikroplar ve parazitler sağlığımız açısından mide ve bağırsak kurtlarına, egzamaya hatta karaciğer hastalıklarına neden oluyor. Et yemekten ötürü bu rahatsızlıklara yakalanmamak için etlerimizi çok yüksek ateşte hızlı biçimde pişirerek tüketebiliriz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
37
9
7
7
7
5
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın