Bazen içinde ağladığın halde, dışında gülebilirsin ve dışardaki insan eyleme bakar ancak onu görebilir ve eylem yanıltıcı olabilir.
Asıl öneme haiz olan eylemin ardındaki insandır. Bu bilinemez, o yüzden eyleme bakıp yargılamak yanlış olacaktır.
Yaşamında fark etmiş olabilirsin. İnsanlar seni eylemlerinle yargılamaya başladıklarında yanlış anladıklarını ve yanlış yargılarda bulunduklarını fark edersin. Sen kendini varlığınla, vicdanınla yargılarsın. Toplum ise seni eylemlerin ve davranışlarınla yargılar. Sen kendini eylemlerinle değil, varlığınla yargılarsın ve varlığın eylemlerinden daha büyük bir fenomendir.
Bir şey söylersin ve karşıdaki kişi öfkelenebilir ancak bu anlık bir şeydir ve gerçekte o kişi sevgi dolu biridir ve onu öfkesi ile yargılarsan onunla olan tüm davranış modellerin bu yargı üzerine temellenir. Yargılarsan etiketlersin ve ona karşı davranışlarını bu yargı belirler. Öfke ile yargılarsan onun her an öfkelenmesini beklersin ve onun her zaman öfkeli biri olduğunu düşünürsün; o kişiden kaçınırsın. Kimseyi eylemleri ile yargılama! Yargılama o zaman yargılanmayacaksın. Yargılama ve kimse de seni yargılamasın. Yargın senin ile ilgilidir.
Varlıkların mahremiyet alanlarına kutsal alanlarına saygı duyup anladıkça ruhun vakarına şahit olacaksın. İnsan ruhunun vakarı şudur o hiçbir zaman kamuya açılamaz.
Onun yargı ve hükmü Allah’a, vicdanına aittir.
Biz dışarıdan görüleni biliriz ve bildiğimizle yargılarız. İyi kötü, güzel çirkin bizim düzlemimizdedir. Allah katında ise yarattıkları vardır hükmü ve yargıyı sadece o yapabilir.
Ruhlar bakirdir dokunulamaz kamuya açılamaz. İnsan ruhunun anlamı dokunulmaz olmasıdır. Ona ilişkin her şey derinde bir gizem olarak kalacaktır.
Yargılamak kişiliğe değil, eylemedir. Çünkü hiç kimsenin hayatını tam olarak bütünü ile bilemezsin ve sen onunla karşılaşmadan önce o kırk yıl yaşamış olabilir. Süreci bilemezsin, eylemi bilirsin.
Kitabın bir sayfasını koparmakla kitabın tamamını anlayamazsın. O romandan negatif karanlık bir sayfayı yırtmış, koparmış olabilirsin. O sayfa ile o kitaba hüküm veremezsin. Siz bilemezsiniz, Allah bilir.