onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yurtdışı Eğitim: Yurtdışında Okumanın Avantaj ve Dezavantajları

Yurtdışı Eğitim: Yurtdışında Okumanın Avantaj ve Dezavantajları

parlakbirgelecek.com
28.04.2014 - 17:08 Son Güncelleme: 28.04.2014 - 18:13

Yurtdışı Eğitim: Yurtdışında Okumanın Avantaj ve Dezavantajları

Üniversite hayatının bir bölümünü yurtdışında geçirmek; dünyanın en etkileyici ve çok boyutlu şehirlerinden birine gitmek; farklı kültürleri ve gelenekleri gözlemlemek; akademik hayata, iş hayatına ve gündelik yaşama dair pek çok yeni şey öğrenmek ve üniversite deneyimini zenginleştirmek anlamına geliyor. Yurtdışı deneyimi yaşamanın kariyerin, akademik hayatın ve kendin hakkında derin bir bilgi edinmeni sağladığı gibi bazı risklere de sahip. Üniversite hayatının bir dönemini yurtdışında geçirmeye karar vermen konusunda yurtdışında okumanın avantaj ve dezavantajlarını öğrenmen sana yardımcı olabilir: Yurtdışında Okumanın Avantajları

Yurtdışında okumanın birçok faydası olacaktır. Ancak bunlardan bazıları diğerlerinden daha fazla öne çıkıyor;

  • Mezuniyet Sonrası için Hazırlık: Ön lisans ya da lisans programlarından mezun olduktan sonra yüksek lisans ya da doktora gibi bir sonraki aşamaya geçmek, ya da yurt dışında çalışabilmek için en az bir yabancı dile hakim olmak gerekiyor. Yurtdışında geçireceğin süre en az bir yabancı dile tamamen hakim olmanı sağlayacaktır. Farklı bir dilde akademik araştırmalar yapma, konuşma ve yazma gibi dil becerilerini geliştirmek için o dilde eğitim almak ve diğer insanlarla iletişim kurmak en iyi yollardan biridir.

  • İş Hayatına Hazırlık: Farklı kültürlere sahip insanlarla iletişim kurmak, farklı politik ve ekonomik yapıları, sosyal ve kültürel normları öğrenmek küresel meseleler hakkında daha geniş bir bakış açısı geliştirmene yardımcı olacaktır. Yurtdışında kazanacağın deneyimler, dil becerilerin ve kültürler arası iletişim kurma yeteneğin iş hayatında da rekabet edebilirliğini yükseltecek ve senin için avantaj olacaktır.

  • Bağlantı Geliştirmek: Yurtdışında geçireceğin dönem, yeni bağlantılar geliştirmen konusunda yardımcı olacaktır. Eğitim süren boyunca yaşayacağın yerde tanışacağın yeni insanlar hem farklı kültürleri tanımanı hem de senden farklı geçmişe ve kültürel yapıya sahip insanlarla daha kolay iletişim kurmanı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra akademik hayatında ve gelecekteki kariyerinde sana yol gösterecek insanlarla özel ilişkiler kurabilmen konusunda da senin için faydalı olacaktır.

  • Kişisel Gelişim ve Kendini Tanımak: Daha önce ailenden ayrı yaşamadıysan, kendi başına yaşamayı öğrenmen ve kendi ayaklarının üzerinde durmak konusunda kendi yöntemlerini geliştirmen için yurtdışında okumak, zengin bir deneyim yaşamanı sağlayacaktır. Yurtdışında geçireceğin süre, yeni yetenekler keşfetmene, kendini daha iyi tanımana ve diğer kültürler ile kendi kültürün arasındaki farklılık ve benzerlikleri fark etmene yardımcı olacaktır. Bunların yanı sıra ister istemez yeni durumlara ve ortamlara adapte olmak zorunda kalacaksın. Bu da mezuniyet sonrası hayata karşı daha hazırlıklı olmanı ve bu konuda kendini geliştirmeni ve olgunlaşmanı sağlayacaktır.

Yurtdışında Okumanın Dezavantajları

Sahip olduğu pek çok avantajın yanı sıra yurtdışında okumak zorlanmana sebep olacak bazı özelliklere de sahip olabilir;

  • Eğitim Süresinin Uzaması: Erasmus Programı sırasında derslerin işleniş biçimi ve sınavlar, Türkiye’de olduğundan farklı olabilir. Bu da yurtdışında geçirilen bir dönemin ya da bir yılın mezuniyet tarihini geciktirdiğine ilişkin bir inanışa sebep oluyor. Çünkü program sırasında geçemediğin dersleri, Türkiye’de tekrar almak zorunda kalacaksın. Fakat asıl sorun bu değil, daha faydalı olacak bir deneyim yaşamak istiyorsan yurtdışında geçireceğin süreyi daha dikkatli bir biçimde planlamalısın. Öğrencilerin yurtdışı deneyimleri boyunca motivasyonlarının yüksek olduğu görülüyor, eğer dikkatli bir program hazırlar ve motivasyonunu deneyimlerinin yanı sıra dersler ile ilgili de yüksek tutarsan geç mezun olman söz konusu olmayacaktır.

  • Yüksek Maliyet: Her ülkenin ekonomik yapısı ve yaşam standartları birbirinden farklı olduğu düşünülürse; şu anki yaşam şeklini sürdürmek konusunda zorlanabilirsin. Her ne kadar Erasmus Programı’na katıldığında her ay, aylık hibe alacak olsan da ek bir maddi kaynağa ihtiyaç duyabilirsin.

  • Kültür Şoku: Farklı bir ülke, farklı kültürel, sosyal normlar, politik ve ekonomik yapılar anlamına geliyor. Yeni bir ortamda olmanın yarattığı merak, endişe, kaygı, korku ve özlem duygularının yanı sıra kafa karışıklığı da yaşayabilirsin. Kültür şoku yaşamanın özlem, yalnızlık ve endişe gibi duygusal göstergelerinin yanı sıra uykusuzluk, baş ağrısı ve iştahsızlık gibi fiziksel belirtileri de olabilir. Böyle bir durum olumsuz bir deneyim yaşamana sebep olabilir. Bu yüzden gideceğin ülkenin sosyal, ekonomik ve politik durumlarını öğrenmen daha doğru olacaktır.

Yurtdışında okumak tüm avantajları ve dezavantajları birlikte değerlendirildiğinde; pek çok olumlu yönü olmasına rağmen bir takım riskler de içeriyor. Fakat başka hiçbir yerde yaşayamayacağın bir deneyim seni bekliyor.

Kaynak: http://www.parlakbirgelecek.com/tr/fa...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam