Euro Grubu, Yunanistan'la Anlaştı
Yunanistan Parlamentosu, saatler süren oturumun ardından anlaşmaya varılan üçüncü yardım paketini onayladı. Parlamentonun onayının hemen ardından toplanan Euro grubu Maliye Bakanları da Yunanistan ile siyasi olarak anlaşıldığını belirterek yardım paketine yeşil ışık yaktı.
Yunanistan meclisinde 24 saatten fazla süren oturumun ardından 86 milyar Euro hacmindeki yeni yardım paketi onaylandı. Oylamada 222 milletvekili ‘evet’ oyu kullanırken, 64 milletvekili ‘hayır’ oyu kullandı. 11 milletvekili ise çekimser kaldı.
Uluslararası alacaklılar ile varılan anlaşma doğrultusunda üçüncü yardım paketi karşılığında sıkı tasarruf önlemlerini hayata geçirmesi talep ediliyordu.
Alacaklıların talep ettiği reformlar arasında, özelleştirmelerin yanı sıra, emeklilik maaşlarında ve savunma bütçesinde kesintiler bulunuyor. Gelir, kurumlar ve servet vergilerinin artırılması, erken emeklilik imkânının kaldırılması da gündemde.
Meclis önünde protesto
Yunan devlet televizyonunun aktardıklarına göre, binlerce Yunan meclis binası önünde toplanarak yeni yardım paketi karşılığında şart koşulan sıkı tasarruf önlemlerini protesto etti. Komünist PAME sendikası ile Kamu Emekçileri Konfederasyonu ADEDY pakete “hayır” diyen Yunanları protestoya çağırmıştı.
Euro Grubu: Yunanistan'la anlaştık
Yunan Parlamentosu’nun yardım paketini onaylamasının ardından Brüksel'deki Euro Grubu toplantısında olumlu bir sonuca ulaştıklarını söyleyen Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, 'Yunanistan ile son konuları çözdük. Euro Grubu'nda siyasi olarak anlaştık' dedi.
Dijsselbloem, Euro Grubu'nun Yunanistan'ın 3'üncü kurtarma paketini görüşmek üzere düzenlediği olağanüstü toplantının bitiminde açıklamalarda bulundu. Anlaşmanın Yunanistan ekonomisinin sürdürülebilir büyümesine izin vereceğini belirten Dijsselbloem, 'Yunanistan'ın son dönemdeki yasal düzenlemeleri güvenin tekrar inşasına yardım etti' diye konuştu.
Uygulanacak paketin kamu finansmanı, yapısal dönüşüm, finansal istikrar, büyüme ve özelleştirmeyi içerdiğine dikkati çeken Dijsselbloem, programın 86 milyar Euro değerinde olduğunu söyledi.
Altı ay süren zorlu müzakerelerin ardından Euro Bölgesi’nde kalmaya karar veren Yunanistan,
böylece 20 Ağustos’ta ödemek zorunda olduğu 3.4 milyar Euroluk borcunu da karşılayabilecek.
IMF'in katılması öngörülüyor
Programa, IMF'nin de katılmasını öngördüklerini ifade eden Dijsselbloem, gerekli süreçlerin 19 Ağustos Çarşamba tamamlanacağını ve ilk kredinin serbest kalacağını söyledi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Euro ve Sosyal Diyalogdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis de AB Komisyonu adına bu yeni 3 yılık ESM programını memnuniyetle karşıladığını belirterek, 'Bu, Yunanistan'a güveni tekrar sağlamak için somut ve kapsayıcı bir anlaşma' dedi.
Dombrovskis, geçtiğimiz 6 aydaki belirsizliklerin Yunanistan ekonomisine ciddi zarar verdiğine dikkati çekerek, tekrar güven ortamının sağlanmasıyla Yunanistan ekonomisinin büyümeye başlayacağını kaydetti.
'Program denetlenecek'
Dombrovskis, toplam program miktarının 86 milyar euro olduğuna işaret ederek, Yunanistan'ın uygulayacağı yapısal reformların, finansal istikrar, iş ve yatımlar için kritik olduğunu anlattı.
Yunanistan'ın uygulayacağı programın denetleneceğini anımsatan Dombrovskis, ayrıca Komisyon'un Yunanistan'a 35 milyar euroluk AB desteği sağlayacağını söyledi.
Dombrovskis, anlaşmanın 19 Ağustos'ta sağlanacağını ve kredinin ilk diliminin 20 Ağustos'ta serbest kalacağını sözlerine ekledi.
DW ve AA