'Yiyin Efendiler Yiyin...' İnsanlık Bugünden İtibaren 2018'in Kaynaklarını Tüketmeye Başladı...
Gezegenin bir yıl boyunca ürettiği kaynakların tüketimindeki süre, her geçen yıl biraz daha azalıyor. Bu sene de Dünya Limit Aşımı Günü (Earth Overshoot Day) 2 Ağustos'a denk geliyor. Geçmiş yıllardaki tabloları da mercek altına aldığımızda gelecekte durumun hem gezegenimiz hem de insanlık adına pek de iç açıcı olmayacağını söyleyebiliriz.
Peki bu durum ne anlama geliyor? En basit haliyle, insanlık 2 Ağustos, yani bugünden itibaren önümüzdeki yılın kaynaklarını tüketmeye başlayacak. Yani 'cepten yiyecek.'
Geçmişte tablo nasıldı? İlk kez 1971 yılında insanlar gelecek yılın kaynaklarını tüketmeye başladı. Yine de tablo günümüzden epey iyiydi çünkü tarih 21 Aralık'tı.
1969 yılında, 1 Dünya ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyorken, tüketim alışkanlıklarımız ve hızımız baz alındığında şu an 1,7 Dünya'ya ihtiyaç duyuyoruz.
Bu yıl itibariyle ülkelerin tüketimine göre ihtiyaç duydukları Dünya sayısı 👇
Yurttaşların tüketim eğilimlerine göre ihtiyaç duydukları ülke sayısında zirvede Güney Kore yer alıyor.
Biyokapasite açığı çıkaran ve az tüketime sahip olan ülkelerin 2012 yılına kadar harita üzerindeki görünümü ise şöyle 👇
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ve Küresel Ayak İzi Ağı'nın (Global Footprint Network) ortak yayınladığı raporda yılın ilk yedi ayında ormanlar ve okyanusların emeceğinden daha fazla karbon salınımı yapıldığı ve çok fazla balık tutulduğu, çok ağaç kesildiği ve çok su tüketildiği aktarıldı.
Raporda, kömür ve petrol kaynaklı sera gazı emisyonlarının insanın ekolojik ayak izinin yüzde 60'ını oluşturduğu belirtildi.
Limit aşımını yavaşlatmak için kişilerin bireysel olarak daha az et ve yakıt tüketip, daha az gıda artığı çıkartabileceği de raporda yer aldı.
Peki neden limiti aşıyoruz?
Bu durumun temel nedenleri sanayileşme ve insanlığın yaşam tarzıdır. Daha fazla tüketim, kullan-at ürünler, enerji politikaları, petrol temelli sanayi ve yaşam tarzı karbon ayak izimizi olmadığı kadar arttırıyor. Şehir tasarımlarımızı, gıda yetiştirme tarzımızı, ne yediğimizi iyice ölçüp tartmalı ve ona göre adımlar atmalıyız. Karbon ayak izimizin en büyük sorumlusu endüstriyel hayvancılıktır. En azından haftada bir gün hayvansal ürün tüketmeyerek, haftada bir araçsız bir gün geçirerek, haftada bir gün elektrikli alet kullanmayarak yaşam tarzımızda küçük değişiklikler yapabilir ve büyük bir değişimin parçası olabiliriz.
- Kaynaklar: Over Shoot Day / Business HT / Gaia / WWF Turkey
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Sadık yarimiz kurudu.Toprak artık isteneni vermiyor isteyen de zaten hak etmiyor.Insanlar suyun tuketimine hiç dikkat etmiyor saç sampuanlarken su açık.Diş f... Devamını Gör
Gelecek otomasyon çağı .. Artık insan gücünden değil , kalifiye insanların ürettiği yani inovasyon sonucu oluşan makinelerin çağı olacak... Devletlerin artık... Devamını Gör
" Dünya aç kalma günü " gibi bir şey olsa ve belirli günlerde Dünyada ki insanlar aç kalsa Kötü olmaz.