Bu sırada HEDEP ile yapılacak açık ya da örtülü bir iş birliği ise cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olduğu gibi milliyetçi ama muhalif seçmenlerin İYİ Parti’ye yönelmeleriyle sonuçlanabilir. HEDEP ile herhangi bir şekilde iş birliği yapmadan HEDEP seçmenini çekmek de zor ama mümkün olabilir. Bunun için muhalefetin kapsayıcı bir söylem izlemesi gerekir ama yeterli olmaz. HEDEP seçmeninin kendiliğinden muhalefet adaylarına oy vermesi, iktidar partilerinin HEDEP seçmenini ötekileştirici bir söylem izlemesiyle mümkün olabilir. Diğer türlü, muhalefetteki CHP ve İYİ Parti bölünmüşlüğüne bir de HEDEP adaylarının getireceği parçalanmayı eklemek gerekir.
Tabii muhalefetin bu şekilde parçalanması, yakın zamanda ittifaklarını tekrardan teyit etmiş olan MHP ve AK Parti lehine olur. Bu durumda, Cumhur İttifakı çok da fazla bir şey yapmadan sadece 2019 seçimlerinde izledikleri siyaseti devam ettirerek daha önce kazanamadığı şehirleri de alabilir.
Buna göre MHP daha önce kazandığı şehirlerde aday göstermeye devam eder. Milliyetçi oyların yoğun olduğu ve AK Parti seçmen tabanının nispeten zayıf kaldığı Adana, Mersin, Manisa gibi şehirlerde AK Parti’nin MHP lehine aday çıkarmaması söz konusu olabilir. Yine Sayın Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de MHP adayı, AK Parti adayı olmaksızın seçimlerde yarışır. Buna karşılık diğer büyük şehirlerde, özellikle Ankara, İzmir ve İstanbul’da MHP, AK Parti adayını desteklemeye devam eder. Bu şehirlerde MHP seçmeninin motivasyonunu kırmamak için Cumhur İttifakı, ilçe belediyelerinde MHP adaylarına destek verecektir.
AK Parti ve CHP arasındaki rekabetin yoğun olduğu, sonuçların bıçak sırtında çıktığı (Bursa, Kocaeli gibi) şehirlerde ise MHP desteğinin AK Parti için çok önemli olduğunu vurgulamak gerekir. Böylelikle Cumhur İttifakı içerisinde hem MHP’nin hem de AK Parti’nin birlikte kazandıkları bir kazan-kazan stratejisi hakim olabiliyor. 2019 yerel seçimlerinden önce af yasası nedeniyle, geçtiğimiz günlerde de 50+1 tartışmasıyla fikir ayrılığına düşseler bile kısa süre zarfında anlaşıp ittifaklarını koruyabiliyorlar. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olduğu gibi, Cumhur İttifakı’na başka partilerin de katılabileceği tartışılıyor. Yeniden Refah gibi partilerin de Cumhur İttifakı ile yeniden iş birliğine gitmesi iktidar kanadında safların daha da sıklaşmasını sağlayabilir.
Yerel Seçim Takvimi
2 Ocak YSK seçime katılacak partileri ilan edecek.
7 Şubat Seçmen kütükleri kesinleşecek.
20 Şubat Siyasi partiler, en geç 17:00’ye kadar aday listelerini YSK’ya telim edecek.
3 Mart Kesin aday listeleri ilan edilecek.
21 Mart Seçim propagandası ve yasakları başlayacak.
30 Mart Seçim propagandası sona erecek.
31 Mart Seçim günü
Twitter
LinkedIn
Instagram
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio