Görüş Bildir
Haberler
Yeni Normale Uyum Sürecinde Değişen Adetlerimiz ve Sosyal Mesafe

Yeni Normale Uyum Sürecinde Değişen Adetlerimiz ve Sosyal Mesafe

Elif Bilgesoy
09.06.2020 - 17:16

2020 yılına herkes yeni umutlar, yeni heyecanlar, yeni planlarla girdi. Eski bir yılı geride bırakıp, yeni yıla tazecik beklentilerle girmenin sonu ne yazık ki hüsranla sonuçlandı. Daha iyi bir yıl beklerken bundan kötüsü ile karşılaşamayız herhalde dedirtti. Coronavirus ülkede yayılmaya başladığında insanlar sevdiklerinden bu kadar ayrı kalacağını bilmiyordu. Özlem duygusunu bu kadar derinden yaşayınca aklıma şu söz geldi :“Sayın ulaştırma bakanım kavuşamıyoruz”. Özlemek güzeldi ama kavuşmak başka! Bu yazımızda Covid 19 sonrası hayatlarımız nasıl şekillenecek, neler değişecek? bunları ele alacağım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2021 yılında bizleri neler bekliyor?

Öncelikle adetlerimizi göz önüne alalım. Toplum olarak samimiyeti seviyoruz. Sarılmadan ya da öpmeden vedalaşamıyoruz. En güçlü yeteneklerimizden biri ise memleket meselesi! Nerelisin kardeş sorusuyla bir sohbet açabiliyoruz. Tanımadığımız insanlarla bile hemen kaynaşıp, sohbet etmeye başlıyoruz. Bayramlarda teyzeler şapır şupur yanağımızdan öper, bayram sabahı kahvaltıları hazırlanır, akraba ziyaretleri yapılır ve bayram harçlıkları toplanır. Bu samimi sosyal yaşama artık eskisi gibi sıcak bakamayız. Mesafe, mesafe, mesafe...

Fiziksel bayramlaşmadan sanal bayramlaşmaya

Bu yıl ilk defa bayramı sokağa çıkma yasağı ile geçirdik. Ailemizden ve dostlarımızdan uzakta bir bayram pek de bayram havası vermedi. Ama akrabaları durdurabilene aşk olsun :) Kendimizi bu bayram yoğun bir görüntülü arama trafiğinin içinde bulduk. Sırayla halalar, amcalar, teyzeler, dayılar tek tek görüntülü konuşmak için sıraya girmişti. Hep birlikte geçirdiğimiz bayramları geri de bırakıp sanal bayramlaşmaya ilk adımımızı attık.

Dijital ortamda altın günü olur mu demeyin, olur! “Dijital Gün”

Pandemi sonrası değişen geleneklerden biri de altın günleri. Altın günleri bizim için bir gelenek gibidir. Annelerimiz toplanıp, sarma, poğaça, kısır eşliğinde altın günü yapmaya bayılır. Artık altın günleri sizin bildiğiniz türden değil o da dijital. Whatsapp Altın Günü Grubu’na IBAN numaranızı paylaşıyorsunuz, altın paranız hesapta :)

Evlenmek isteyen gençler engel tanımıyor!

Küresel salgının yol açtığı engellerden birisi de düğünler. İnsanlar hazırlıklarını yapmış, düğün tarihlerini almışken birdenbire planda olmayan bir hastalık ortaya çıktı. Peki evlenmek isteyen gençler buna nasıl tepki verdi? Tabii ki konser tadında arabalı düğün yaparak! Gelin ve damat sanki tanıdıklarına konser verirmiş gibi ortada danslarını ederken, misafirler de etraflarında arabalarıyla daire oluşturup mutluluklarına mesafeli bir şekilde ortak oluyorlar. Biz de öyleyse mesafeli olarak mutluluklar diyelim :)

Sinema salonlarına veda mı ediyoruz? Yeni trend “Arabalı Sinema”

Herkes bu süreç içerisinde mecburen evlerine kapanmış, sosyal aktivitelerden uzak bir yaşam sürmekte. Gün değil, hafta değil, aylardır evlerdeyiz. En çok özlenen aktivitelerden birisi de tabii ki mısırını, içeceğini alıp film izlemek. Peki bu aktiviteyi sosyal mesafeye uygun olarak dışarıda nasıl yapabiliriz? diye sorarsanız, arabalı sinema şimdiden çok sevildi. 2021 yılında da devam edeceğe benziyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uzaktan tek tıkla alışveriş yapmak

Birçok sektörü olumsuz etkileyen süreçte internetten satış yapan e-ticaret markaları etkilenmedi. Pandemi döneminde internet satışları yüzde 400 arttı. Hepimizin bildiği üzere günümüzde birden fazla uygulamayı kullanarak rahatça oturduğumuz yerden, market alışverişinden tut her şeyi eve sipariş verebiliyoruz. Bu salgın sürecinden önce tam olarak yararını hissedemesek de şu zamanda fazlasıyla hissediyoruz. Olabildiğince teması azaltarak, ihtiyaçlarımızı giderebilmekteyiz. İnsanlar Pandemi sonrasında da fiziksel ortamdan ziyade sanal alışverişi daha çok tercih edecekler.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın