Görüş Bildir
Haberler
Yatağanlı İşçiler Özelleştirme Nöbeti Başlattı

Yatağanlı İşçiler Özelleştirme Nöbeti Başlattı

Ulaş
20.08.2014 - 23:05
İçeriğin Devamı Aşağıda

Muğla’nın Yatağan İlçesi’ndeki Yeniköy ve Yatağan termik santrallerinin özelleştirmesine karşı çıkan işçiler, ihaleyi kazanan firmanın içeri girişini engellemek için kömür işletmelerinin kapısını iş makinesi ve kamyonla kapadı. Yaklaşık 1 saat boyunca eylemlerini sürdüren işçiler, basın açıklamasının ardından dağıldı. İşletmenin önünde 5 kişilik işçi grubu, ihaleyi kazanan firmanın gelme ihtimaline karşı nöbet tutmaya başladı.

Özelleştirme karşıtı eylemler yapan Yeniköy ve Yatağan Termik santrallerinde çalışan Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) ve Maden İş Sendikası üyesi 300 işçi, bugün saat 16.00 sıralarında, ihaleyi kazanan firmanın santrale girmesini engellemek için nöbete başladı. Yatağan’daki Güney Ege Linyitleri Kömür İşletmeleri Müdürlüğü’nün giriş kapısını dev iş makinesi, kamyon ve tekerlekle barikat kurup kapatan işçiler, işyerine giriş çıkışları yaklaşık 1 saat boyunca engelledi. Bölgeye sevk edilen jandarma ekipleriyle görüşen işçiler, basın açıklamasının ardından girişi açacaklarını söyledi. Yanlarında getirdikleri ‘Özelleştirme Yağma Talan Soygundur’ ve ‘Kitler Halkındır Satılamaz’ pankartlarını giriş kapısına asan işçiler, ‘Asla teslim olmayacağız’, ‘Bu daha başlangıç müdahaleye devam’ sloganları attı.

“SON SÖZÜ SÖYLEMEDİK”

Eyleme Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ile Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin de destek verdi. Eylemci işçiler adına basın açıklamasını yapan Girgin, şunları söyledi:

“Hak, hukuk ve demokrasi kavgası veriyoruz. Bu kavgada, her türlü faşizan uygulamalara, şiddete ve zorbalığa maruz kalsak da her zaman demokratik ve barışçıl eylemler ile sesimizi duyurmaya çalıştık. Kamu vicdanında haklı bir yer edindik. Ama geldiğimiz noktada bütün çabamıza ve itirazımıza rağmen, siyasi iktidar Yatağan Termik Santrali’nin ihalesini onaylamıştır. Yeniköy ve Kemerköy Termik santrallerinin ihalesi yapılmış olup, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun onayını beklemektedir. Kimi çevrelere göre her şey bitmiş sayılabilir. Ancak; enerji ve maden işçileri olarak son sözümüzü henüz söylemedik. Bu kurumları bu hale getirinceye kadar çok çileler çektik, çok emekler verdik, çok fedakarlıkta bulunduk. Yöremizde yaşayan hemen hemen herkesin kursağında bu iş yerlerinin ekmeği vardır. Bir siyasi iktidar ‘meclisin çoğunluğu bende. Ben iktidarım. İstediğimi yaparım. İstediğimi satarım’ diyemez. Siyasi iktidarı destekleyenlerin de desteklemeyenlerin de hakkı vardır bu işletmelerde. Doğmamış çocukların da hakkı vardır. Santraller ve kömür ocaklarımız devletin değil, devlete zimmetlenmiş milletin malıdır.”

“BUNDAN BÖYLE GECE GÜNDÜZ NÖBETTEYİZ”

Mücadelelerinin en zorlu etabının başladığını, bundan sonra gece gündüz nöbet tutacaklarını beliren Girgin, “Bundan böyle gece gündüz nöbetteyiz. Buradan habersiz kuş dahi uçurtmayacağız. Yürüttüğümüz haklı ve meşru mücadelenin ruhuna yakışır bir şekilde alıcı firmaları karşılamak için bekliyor olacağız. Bu bariyerleri aşabileceklerse gelsinler aşsınlar. Son ferdimiz düşene kadar iş yerlerimizi müdafaa edeceğiz ve firmaları işyerlerimize sokmayacağız. Bundan sonra olacaklardan, taleplerimizi dikkate almayan siyasi iktidar sorumludur. Özelleştirme Cumhuriyet ekonomisinin çökertilmesidir. Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmak isteyen herkesi bize güç vermeye çağırıyoruz. Özelleştirme, köleliktir, güvencesiz çalışmadır, sendikasızlıktır. Herkesi kölelik düzenine karşı bize güç vermeye çağırıyoruz. Özelleştirme, Soma’da olduğu gibi, Afşin Elbistan’da olduğu gibi, kar hırsı ile üretim baskısı ile ölüm demektir. İş cinayetlerine ‘dur’ demek için herkesi bize güç vermeye çağırıyoruz. İşyerlerimizi teslim etmeyeceğiz. Çok az olmamız felaket değil, milyonlar ve işçi sınıfı bizimle olacak” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından iş makineleri ve kamyonların kapattığı giriş kapısı açıldı. İşçiler dağıldı. Nöbet için 5 işçi, işyerinin kapası önünde beklemeye başladı. 

  • DHA
Kaynak: http://zete.com/yataganli-isciler-oze...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0