onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yapay Zeka Sayesinde Kaybettiğiniz Yakınlarınızla Sohbet Etmeniz Mümkün

etiket Yapay Zeka Sayesinde Kaybettiğiniz Yakınlarınızla Sohbet Etmeniz Mümkün

Ufuk Tarhan
25.08.2022 - 01:36 Son Güncelleme: 20.10.2022 - 08:22

Kendi cenazesine katılan ve yas tutan oğluyla; yakınlarıyla sohbet eden İngiliz Marina Smith, yepyeni bir geleceğin kapısını mı araladı?

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Haziran ayında vefat eden 87 yaşındaki Yahudi Katliamı Aktivisti İngiliz Marina Smith, StoryFile adlı teknoloji şirketi sayesinde ölümünden sonra oğlunun ve cenazesine katılanların sorularına yanıt verdi, onlara hitaben bir konuşma yaptı.

Haziran ayında vefat eden 87 yaşındaki Yahudi Katliamı Aktivisti İngiliz Marina Smith, StoryFile adlı teknoloji şirketi sayesinde ölümünden sonra oğlunun ve cenazesine katılanların sorularına yanıt verdi, onlara hitaben bir konuşma yaptı.

Marina Smith’in oğlu Stephen tarafından 2017’de kurulan Los Angeles merkezli şirket, yapay zekâ teknolojisi sayesinde Holokost mağdurlarının anılarını yaşatmayı hedefledi.  'Artık bizimle olamayacak kişilerle, özellikle de annemle ölümlerinden sonra karşılıklı, konuşuyormuş gibi hissetmek istedim!' diye yola çıkan oğul Smith, doğal olarak ilk denemelerden birini de annesiyle gerçekleştirdi.

Yaşayan birisi ile yapılan gerçek bir video bağlantısından farksız!

Yaşayan birisi ile yapılan gerçek bir video bağlantısından farksız!

StoryFile teknik ekibi, ölümünden önce 20 kamerayla Marina Smith’in yaklaşık 250 soruya verdiği yanıtı kayıt altına aldı. Kaydedilen ses ve görüntüler yapay zekâya öğretildi, derin öğrenme sayesinde veriler işlendi ve sanal olarak yeniden farklı sorular gelse dahi yanıtlanabilecek şekle dönüştürüldü. Bu sayede Maria Smith ölümünden sonra, kendi cenaze töreninde sanki bir video bağlantısı aracılığıyla katılanlarla konuşuyormuş gibi ekrana geldi. Yapay zekâ sayesinde yakınları ve oğluyla sohbet etti. Videosunu izlemek için buraya tıklayın.

Cenazeye katılanların olağan dışı hatta sarsıcı diye niteledikleri deneyimde esas şaşırtan şey ise derin öğrenme sayesinde ölen kişinin sanal kopyasının sorulara, önceden kaydedilenlerin dışında da yeni detaylar ekleyerek dürüst ve samimi cevaplar verebilmesi, gerçekten o anda cevaplıyormuş ve gerçek zamanlı akıcı bir sohbetteymiş gibi doğal davranmasıydı.

Aslında bu ilk değil…

Aslında bu ilk değil…

Bu, yani cenazede ölen kişi ile sanal buluşma, sanal cenaze töreni yapma fikri ve uygulaması ilk değil. StoryFile daha önce de ölmeden evvel kaydedilen görüntüleriyle aktör Ed Asner'ın holografik versiyonunu kendi cenazesinde çalıştırmış ve yapay zekâ sayesinde sanatçının son derece gerçekçi biçimde yansıtılan holografik görüntüsü katılımcıların sorularını yanıtlamıştı.

Aktörün oğlu Matt Asner verdiği bir röportajda duygularını 'Hiçbir şey beni o yaşadığım şeye hazırlayamazdı. Sarsıcı bir deneyimdi.  Diğer katılımcılar biraz ürktüler çünkü babam gerçekten odada gibiydi' diye açıkladı. 

StoryFile’ın makine öğrenmesi sayesinde ölüleri sanal olarak canlandırma fikri ve çabası uzun süredir pek çok firmanın ve bilhassa da Hollywood’un gündeminde. Çünkü konu, yakınlarını kaybedenlerin manevi ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde film endüstrisini, show dünyasını, tarihle ilgili eğitim-paylaşım ortamlarını, metaverse’ü ve kim bilir daha aklımıza gelmeyen ne kadar çok alanı etkileyecek; büyük ve yeni pazarların gelişmesine yol açacak potansiyele sahip.

Ölmüş büyükannesinin sesinden masal dinleyen çocuklar…

Örneğin, kısa bir süre önce teknoloji devi Amazon’un, Amerika’da pek çok evde kullanılan Alexa isimli yapay zekalı ev robotu yani akıllı hoparlörü ile ilgili duyurduğu yeni özellik pek çok kişiyi hem şaşırttı hem ürküttü. Çünkü söz konusu özellik hoparlörün ölmüş aile üyelerinin sesini taklit edebileceğini söylüyor. Tanıtım videosunda da bir çocuk Alexa’dan ölmüş büyükannesinin sesi ile kitap okumasını istiyor ve Alexa’da okuyor… İlgili haber ve denemeyi buradan izleyebilirsiniz.

Dünya adeta başka bir boyuta geçiyor ve deepfake (derinsahte) de diyebileceğimiz bu uygulamalar teknolojiye en sempatik bakan benim gibi profillerde bile hafif bir ürkme duygusuna neden oluyor.

Dijital ölümsüzlüğe doğru…

Dijital ölümsüzlüğe doğru…

Yukarıdaki fotoğrafta da efsanevi televizyon dizisi “Uzay Yolu – Star Treck”in Kaptan Kirk’ü William Shatner’ın yaşarken ya da ölümünden sonra deepfake için kullanılabilecek kayıtlarının alınış anını görmektesiniz.  Allah gecinden versin ama bu sayede ölse bile görüntüsü ile ölümsüzleşmiş olacak. Daha doğrusu “Yarının İşini Yarına Bırakma” kitabımda detaylıca anlattığım “Dijital Ölümsüzlüğe” erişen faniler arasında daima ve nesilden nesile sevenleriyle olacak. Sanal ikizinin telifi kime miras kalmışsa ya da yetki kimde ise onunla yapılacak anlaşmalarla belki bir oyunda, belki bir show programında, belki bir uzay dizisinde veya metaversede hep yaşayacak. 

Evet ilginç zamanlarda yaşıyoruz.  Ve daha bunlar başlangıç bile değil…

Instagram

Twitter

Linkedln

Facebook

YouTube

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
9
6
4
4
4
2
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aliye Kocabaş

Öldükten sonrada rahat yok desene.

Aliye Kocabaş

Anam yaşarken derdimi çekti şimdi mezarına gittimmi niye erken gidip bu işleri bana biraktin diye ağlıyorum düşün.

Yusuf Kaya

Artık robotlar ile canlı olarak konuşma devri başladı. Yanılmassam çin dede bir erkek kız arkadaşı için yanında olamadığı için robot mesaj sistemi kurmuş. Ca... Devamını Gör