Görüş Bildir
Haberler
Wikipedia'nın Arkasında Kim Var?

Wikipedia'nın Arkasında Kim Var?

Pchocasi
07.08.2014 - 21:34 Son Güncelleme: 07.08.2014 - 22:18

Jimmy Wales, dünyanın en büyük beşinci internet sitesi ve insanlık tarihinin en büyük referans kaynağı Wikipedia’yı yönetiyor. Bizde Jimmy Wales’i enine boyuna tartışalım dedik.

Her ay yaklaşık olarak 450 milyondan fazla insan Wikipedia kullanıyor. 30 milyondan fazla insan ise kullanıcı kaynaklı içeriğe sahip ve her gün daha fazla büyüyor. Öğrenciler ödev, stajyer doktorlar tanı, gazeteciler ise neredeyse her konu için Wikipedia’nın kapısını çalıyor.

YAN PROJE OLARAK BAŞLADI

“En düşük yatırım ile bir şeyin işe yarar olduğunu anlayacağın yer, düşüncelerdir. Bir konuyu yan bir proje olarak konumlandırdığında, oraya ayırdığın kaynakları düşük tutar ve alabileceğinin en fazlasını almaya çalışır ve çabalarsın. Her şeyinle dalarsan, kendini yanlış bir fikre fazla adamış bir şekilde bulabilirsin.

Wikipedia, her gün büyüyerek ve hala büyümeye devam ederek bir efsane konumuna gelmiş durumda. İlk birkaç yıl, trafik her üç dört ayda bir ikiye katlanıyordu. Eğitim o kadar güçlüydü ki, buradan çok ilginç ve gerçekten büyük şeyler çıkacağını biliyordum ama buralara geleceğini asla düşünmedim.” diyerek sözlerini tamamladı Jimmy Wales.

WİKİPEDİA HAYIR İŞİ DEĞİL

“Katkı sağlayanlar birbirlerine yardım etmekten mutlular ama bu işi asıl yapma sebepleri değil tabii ki. Gerçek neden eğlenmeleri, ilginç insanlar ile tanışmaları ve MMO oynamaktan daha üretici bir iş ile meşgul olmaları. Wikipedia topluluğunu aşırı özverili insanlar olarak hayal ediyorsanız, hata ediyorsunuz.

Biz sadece sevdikleri bir iş ile meşgul olan tutuklu geekleriz ve insanların bu meşguliyetin sonuçlarından mutlu olmaları hoşumuza gidiyor.” diyerek devam eden Jimmy Wales, aslında Wikipedia’nın çalışanlarının mutlu olmak için işlerini sevdiklerini ve özenle çalıştıklarını belirtti.

TEKNOLOJİ İYİLİK İÇİN BİR GÜÇ DURUMUNDA

Yazısına “ezici bir üstünlük ile iyiliğin yanında olan bir güç” diyerek devam eden Jimmy Wales, “bu yüzden gelişmemizi durdurmayı gerektirecek hiçbir geçerli argüman olamaz. Elbette sorunlar her zaman karşımıza çıkacaktır ve hatta bazıları çok ciddi boyutlara ulaşacaktır. Çevrimiçi davranışlar ile ilgili sorulması gereken çok soru var. İnsan davranışları, tüm zerafet ve çirkinliği ile birlikte internete de taşınıyor ve her zamankinden daha görünür bir hal alıyor ama çevrimiçi hayatı daha medeni yaşamamızı sağlayacak yazılım ve araçlar konusunda olgunlaştığımızı düşünüyorum.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

JIMMY WALES’İ YAKINDAN TANIMAK

Wikipedia’nın arkasında ki adamı her zaman merak etmişizdir. Açıkçası bu kadar büyük bir arşiv dünya genelinde özveri ile takip edilirken, Jimmy Wales’i yakından tanımamak olmazdı diye düşünüyoruz. Jimmy’nin anlatmış olduğu bu satırlarda Wikipedia’yı zamanında buralara kadar gelebileceğini tahmin etmeden kurmuşlar. Kim bilir, belki ilham almak için yeterli nedenlerdendir.

Kaynak: http://www.pchocasi.com/wikipedianin-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın