Görüş Bildir
Haberler
Venüs Neden Jüpiter'den Daha Büyük Görünüyor?

Venüs Neden Jüpiter'den Daha Büyük Görünüyor?

adem kara
12.02.2014 - 15:57
İçeriğin Devamı Aşağıda

Galileo'nun Çözemediği 400 Yıllık Bilmecenin Cevabı Bulundu

Venüs’ün çıplak göz ile bakıldığında aslında kendinden 4 kat büyük olan Jüpiter’den daha büyük görünmesi 16. yy’da Galileo’yu şaşkınlığa düşürmüştü. Teleskop ile bakıldığında ise Jüpiter’den küçük görünen Venüz gezegeninin, çıplak göz ile Jüpiter’den 8-10 kat büyük görünmesini Galileo “insan gözündeki bir özür” olarak nitelendirimişti.

Venüs gezegeninin dünyaya daha yakın olması ve daha parlak olması birer sebep olarak gösterilirken bunun Venüs’ün Jüpiter’den 10 kat büyük görünmesini açıklamadığını söyleyen bilim adamları bu durumu daha iyi açıklayan bir sebep daha keşfetti.

ABD’nin en prestijli bilimsel yayınlarından bir olan PNAS‘da (Proceedings of the National Academy of Science) yayınlanan makalede Venüs gezegeninin çıplak göz ile Jüpiter’den büyük görünmesinin sebebi olarak Venüs gezegeninin daha parlak olması nedeni ile etrafında oluşan ışık çemberinin beyin tarafından büyük olarak algılanmasına bağladılar. Venüs’ün Jüpiter’den daha parlak olduğu için çıplak göze daha beyaz görünüyor ve beynimiz siyah düzlem üzerindeki beyaz noktaları daha büyük olarak algıladığından Venüs’ü Jüpiter’den 10 kat büyük algılıyoruz. Ama bu sadece Venüs ve Jüpiter arasındaki farkta değil siyah düzlem üzerindeki tüm beyazlıkları, beyaz düzlem üzerindeki siyahlıklardan büyük görmemizden kaynaklanıyor.

Araştırmayı gerçekleştiren New York Üniversitesinden Profesör Jose-Manuel Alonso bu bilmeceyi insan beyni koyu renk düzlem üzerindeki açık renk nesneleri, açık renk düzlem üzerindeki açık renk nesnelerden daha büyük görmeye göre ayarlanmıştır diyor. Bu yeni araştırma Galileo’nın sadece gözümüzün bir özrü olarak açıklaya bildiği Venüz Jüpiter bilmecesinin, aslında tüm algımızı etkileyen bir gerçek olduğunu ortaya çıkardı.

dipnot.tv

Kaynak: http://www.dipnot.tv/venus-neden-jupi...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın