1. Bitkisel beslenme; potasyum, lif, antioksidan, magnezyum, folik asit; A, C, ve E vitaminleri açısından oldukça zengindir.
2. Veganların tip 2 diyabet geliştirme riskleri çok daha düşüktür.
3. Veganların bazı kanser türlerine (kolorektal, meme, prostat, akciğer) yakalanma ya da kanserden hayatını kaybetme riskleri daha düşüktür (%15).
4. Artrit semptomlarını azaltabilir: Vegan diyetleri, ağrı, eklem şişmesi ve sabah tutukluğu gibi artrit semptomlarını azaltmada özellikle etkili görünmektedir.
5. İşlenmiş ve yüksek sıcaklıkta pişirilmiş etlerin kolon, mesane, postmenopozal meme kanserleri ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.
6. Kilo vermek için en uygun beslenme biçimi bitki temelli beslenmedir.
Vegan beslenmek gerçekten ulaşılması
zor mu?
Vegan şekilde beslenirken hayvansal besinler tüketilmediği için yetersiz protein alımıyla birlikte, fazla karbonhidrat tüketimi olabilir. Buna bağlı olarak kilo alımı veya sosyal hayatta kısıtlanmalar yaşanabilir. Öğünlerin yanında taşınması her zaman mümkün değilse restoranlardan ev yemekleri, kurubaklagilli salatalar, mezeler, zeytinyağlılar, sebzeli makarnalar, sandviçler, bitkisel sütlü smoothieler tercih edilebilir.
Peki hangi besinler tüketilmeli?
Tam tahıllar: Bunlar büyük bir kompleks karbonhidrat, lif, demir, B vitaminleri ve mineral kaynağıdır. Teff, amarant ve kinoa gibi yüksek protein değerlerine sahip tahıllar daha fazla tüketilmelidir.
Baklagiller: Fasulye, mercimek ve bezelye gibi yiyecekler birçok besin maddesinin ve faydalı bitki bileşenlerinin mükemmel kaynaklarıdır. Çimlenme, fermantasyon ve uygun pişirme yöntemi ile besin emilimini artırabilir.
Meyve ve sebzeler: Lahana, ıspanak, semizotu, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler özellikle demir ve kalsiyum bakımından zengindir. Özellikle yanında C vitamini içeren biber, maydanoz, turunçgillerle birleştirerek tüketilmesi emilimin atmasına yardımcı olur.
Yağlı tohumlar: Brezilya cevizi, ceviz, keten tohumu, chia tohumu, keten tohumu ve bunların yağlarını tüketerek Omega-3, selenyum, çinko alımı sağlanmalıdır.
Yorum Yazın
birader turkiyede insanlar "neredeyse" vegan zaten, caresizlikten, kimse farkinda degil ama kuru baklagiller sebze yemekleri vs revasta, zaten hayat pahalili... Devamını Gör
Vegan değil de az hayvansal beslemek daha faydalı
Bir avuç sömürücü Pudracı lardan da başka ülkenin geri kalanı zorunlu veganizm yaşayan bir milletiz.