Şimdi, gelelim pırlanta seçerken dikkat edilmesi gerekenlere! Günümüzde maalesef her ürünün sahte veya imitasyon halleri üretilmekte. Sahte ya da imitasyon pırlanta satan birçok dükkân bulunuyor. Peki, pırlanta nasıl anlaşılır? Pırlantanın gerçek olduğunu belli kriterleri göz önünde bulundurarak anlayabiliriz. İlk aşamada, pırlantanın 4c kuralına uygun olup olmadığına dikkat etmemiz gerekir. 4c kuralı; karat, pırlanta kesimi, berraklık ve pırlantanın renkleri özelliklerini içerir.
Pırlanta seçerken dikkat etmemiz gereken bir diğer özellik ise, pırlanta sertifikasının bulunup bulunmadığıdır. Pırlanta sertifikası, pırlantanın kimliği niteliğindedir ve 4c kuralını da içerisinde barındırır. Bu sertifikaya sahip olan pırlantanın, sahte veya imitasyon olma ihtimali de yoktur.
Karat
4c kuralı içerisinde yer alan karat, pırlantanın ağırlığının ölçümünde kullanılır. Pırlantanın ölçü değerinin artması, karat özelliğine bağlıdır. Ayrıca her bir karat 100 eşit puan üzerinde değerlendirilir ve 1 karat pırlantanın ağırlığı; 0,2 gramdır. ‘’Pırlantada kaç karat daha kalitelidir’’ sorusu, pırlanta seçerken yaygın olarak sorulan sorular arasında bulunur. Bu sorunun cevabı; pırlantanın büyüklüğüne, taşın şekline ve müşterinin bütçesine göre değişkenlik gösterir.
Pırlanta Kesimi
Pırlantanın ihtişamlı, ışıl ışıl ve göz alıcı bir görüntüye sahip olması, pırlantanın kesimine bağlıdır. Pırlantanın kesimi, ne kadar kusursuz olursa ışığı o kadar iyi yansıtır. 4c kuralının içerisinde yer alan diğer özelliklere nazaran, kesim insan eliyle ve teknolojiden yardım alarak yapılır. Diğer özellikler, pırlantanın doğadan almış olduğu saf ve katıksız niteliklerdir. Sonuç olarak; pırlantanızın ışıltısı ile göz kamaştırıcı olmasını istiyorsanız, pırlanta seçerken, pırlantanın kesimine dikkat etmenizde fayda var!
Berraklık
4c kuralının bir diğer özelliği berraklıktır. Pırlanta, doğal bir taş olduğundan dolayı doğadan gelen birçok izi üzerinde barındırır. Söz konusu izler, pırlantanın berraklık özelliğiyle ilgilidir. Bu izler ne kadar azsa, pırlanta o kadar değerli ve kalitedir. Berraklık; IF, FLI, VVS1, VVS2, VS1, VS22, SI1, SI2 şeklinde sınıflandırılır. En berrak ve kusursuz olan sınıf, IF veya FLI denilen berraklık skalasıdır.
Renkleri
Doğal bir taşın işlenmesiyle ortaya çıkan pırlanta, birçok elementle temas halinde olduğundan dolayı renklerinden birtakım sararmalar ve değişiklikler meydana gelir. Bu renkler, D harfinden başlayarak Z harfine kadar devam eder. Renk tablosunda, en kaliteli ve en şeffaf renkler D-E-F renkleridir. Ayrıca en çok tercih edilen ve en kaliteli olan renk sınıfı da D-E-F sınıfıdır. K ve Z harfindeki renkler, sarıya yakın tonlardır. L-M harfli renkler ise, daha uygun fiyatlı olup beyaz tonuna en yakın renkler arasında bulunur.
Yorum Yazın