Görüş Bildir
Haberler
Uzun Süre Tokluk Hissi Yaşatan Lif Oranı Yüksek Olan Besinleri Açıklıyoruz

Uzun Süre Tokluk Hissi Yaşatan Lif Oranı Yüksek Olan Besinleri Açıklıyoruz

Özlem Taner
29.01.2023 - 19:04

Bağırsak dostu olan lifli gıdalar insanların vücudu için oldukça önemlidir. Lifli ürünleri mide sindiremez ve bağırsağa geçer, bağırsakta sağlıklı bakteriler ile birlikte sindirilir. Lif bu kadar önemliyken lif gıdaları bilmeden de olmaz. İşte karşınızda lif oranı  yüksek olan gıdalar...

1. Elma

1. Elma

Meyve sepetlerinin vazgeçilmezi olan elmayı her mevsim yiyebilirsiniz. Herhangi bir elma türünün 100 gramında yaklaşık 2,5 gram kadar doğal lif bulunuyor. Elma doğal bir lif kaynağı olmanın dışında insan sağlığına olan pozitif etkileriyle de biliniyor.

2. Çilek

2. Çilek

Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden olan çilek bol miktarda c vitamini içerir. 100 gram çilekte yaklaşık 2 gram lif bulunur.

3. Muz

3. Muz

Muz, C vitamini, B6 vitamini ve potasyum dahil olmak üzere birçok besin maddesini alabileceğiniz iyi bir kaynaktır. 100 gram çiğ muzda yaklaşık 2,5 gram kadar bir lif var.

4. Armut

4. Armut

İnsan sağılığı için önemli bileşenlerden olan doğal lifler armutta önemli bir miktarda bulunuyor. 100 gram çiğ bir armutta yaklaşık 3.1 gram lif bulunur.

5. Ahududu

5. Ahududu

Kırmızı rengi ve yumuşacık dokusuyla özellikle içeceklerin ve tatlıların değişmez meyvelerinden olan ahududu sağlık açısından da oldukça faydalıdır. C vitamini ve manganez açısından zengindir. 100 gram çiğ ahududu 6,5 gram lif içerir.

6. Avokado

6. Avokado

Avokado, eşsiz bir meyvedir. Sağlıklı yağlar ile yüklüdür. Avokado, C vitamini, potasyum, magnezyum, E vitamini ve çeşitli B vitaminleri bakımından çok yüksektir. 100 gram avokado yaklaşık 6,5-7 gram civarında doğal lif içeriyor.

7. Brokoli

7. Brokoli

Yemyeşil küçük ağaçlara benzeyen sevimli görüntüsünün yanında brokoli insanlar için en verimli besin kaynaklarından da biri. Brokolinin kalpten sindirim sistemine kadar pek çok bölgede oluşan sorunlara iyi geldiği biliniyor. Brokoli ayrıca yükse derecede mineral, vitamin ve lif içeriğiyle de dikkat çekiyor. 100 gram brokolide yaklaşık 2,7 – 2,9 gram doğal lif bulunuyor.

8. Havuç

8. Havuç

Havuç, lezzetli, çıtır ve son derece besleyici bir kök sebzedir. K vitamini, B6 vitamini, magnezyum ve vücudunuzda A vitaminine dönüşen bir antioksidan olan beta karoten bakımından yüksektir. Hatırı sayılır bir doğal lif kaynağı olan havucun 100 gramında 2,8 gram lif bulunuyor.

9. Kuru fasulye

9. Kuru fasulye

Sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmez baklagillerinden kuru fasulye aynı zamanda önemli bir sağlık ve şifa kaynağıdır. Protein ve lif açısından zengin bakliyatlardan olan kuru fasulye,100 gramında 5,5 gram civarında doğal lif ihtiva ediyor.

10. Yeşil mercimek

10. Yeşil mercimek

Mercimeğin her türü, her çeşidi insanlar tarafından çok seviliyor. Anadolu mutfağında yeşil mercimeğin yeri çok ayrı. Ana yemeklerden salatalara kadar pek çok tarifin içinde yer alan yeşil mercimek yüksek protein ve lif oranı nedeniyle bu denli tercih ediliyor. 100 gram yeşil mercimeğin içerisinde yaklaşık 25 gram lif bulunuyor. Yeşil mercimek en popüler lif kaynağı olmasa da en çok lif içeren gıdaların başını çekiyor.

11. Bitter çikolata

11. Bitter çikolata

Tüm dünyanın severek tükettiği yiyeceklerin başında gelen çikolatanın saf hali olarak kabul edilen bitter çikolata tam bir doğal lif kaynağı diyebiliriz. Bitter çikolatanın 100 gramında yaklaşık 10 gram lif bulunuyor.

12. Pancar

12. Pancar

Pancar, demir, bakır, manganez ve potasyum gibi çeşitli önemli besinlerde yüksek olan bir kök sebzedir. Pancar ayrıca, kan basıncı regülasyonu ve egzersiz performansı ile ilgili çeşitli faydaları olduğu gösterilen besinler olan inorganik nitratlarla yüklüdür. 100 gr pancar 2,8 gram lif içerir.

13. Patlamış mısır

13. Patlamış mısır

Yağda değil de yağsız tavada patlatılan patlamış mısır lif açısından çok yüksektir. 100 gram patlamış mısır, 14,4 gram lif içerir.

14. Badem

14. Badem

Badem, E vitamini, manganez ve magnezyum dahil olmak üzere birçok besin maddesi bakımından çok yüksektir. Badem ayrıca bir doz ekstra besin maddesi ile pişirme için badem unu haline getirilebilir. 100 gram başına 13.3 gram lif içerir.

15. Yulaf

15. Yulaf

Yulaf, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından çok yüksektir. Kan şekeri ve kolesterol seviyeleri üzerinde büyük yararlı etkileri olan beta glukan adı verilen güçlü bir çözünür lif içerir. Yulafta,100 gram başına 10,1 gram lif vardır.

Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın