Görüş Bildir
Haberler
Metabolizmayı Hızlandıran ve Zayıflamaya Yardımcı Olan Birbirinden Etkili Baharatlar

Metabolizmayı Hızlandıran ve Zayıflamaya Yardımcı Olan Birbirinden Etkili Baharatlar

Özlem Taner
31.12.2022 - 10:02

Kış mevsiminde daha az su tüketmeye başlarız ve metabolizmamız yavaşlar. Metabolizmanın yavaşlaması demek, kilo almaya daha elverişli hale gelmemiz anlamına gelir. Ancak meraklanmayın! Bazı baharatlar yemeklerin lezzetine lezzet katmanın yanı sıra metabolizmayı da hızlandırabilir. Metabolizmayı hızlandıran baharatları derledik...

1. Zerdeçal

1. Zerdeçal

Zerdeçal içerisindeki kurkumin sayesinde her derde deva bir baharat haline geliyor. Kalp hastalıkları, kanser, depresyon gibi hastalıklara karşı korunmada yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidandır. Yapılan bir araştırma kurkuminin düzenli kullanımının direkt olarak insülin ve leptin direnç seviyelerini azaltarak kilo alımını ve toplam vücut yağını azaltabileceğini göstermiştir. Ayrıca diyabete karşı dahi etkili olduğu görülmüştür. Zerdeçalı, yemeklerinize ekleyerek veya yoğurt ile karıştırarak tüketebilirsiniz.

2. Zencefil

2. Zencefil

Gingerol, zencefilin metabolizmayı hızlandırmasına yardımcı olur. Zencefil; baş dönmesi, kusma gibi semptomların azalmasına, kas ağrılarını hafifletmeye, kötü kolesterolü düşürmeye ve kan şekerini dengelemeye yardımcıdır. Bunların yanında sindirim sistemini de düzenleyerek metabolizma hızını artırmada büyük rol oynar.

3. Karabiber

3. Karabiber

Karabiber, piperine maddesi sayesinde  yağ hücrelerinin farklılaşmasını ve yağ metabolizmasının hızlanmasını sağlar.

4. Kırmızı acı biber

4. Kırmızı acı biber

İçerisinde kapsaisin  maddesi bulunur. Bu madde sayesinde vücudunuzda hücrelerin zarar görmesini engellerken aynı zamanda tokluk hissi sağlar ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur.

5. Tarçın

5. Tarçın

Zayıflamaya karar veren herkesin yanından tarçınlı suyu eksik etmediğini fark etmişsinizdir. Çaylarda, tatlılarda ve detoks içeceklerinde kullanılan tarçın, kan şekerinin dengelenmesinde ve tatlı krizlerinin engellenmesinde önemli bir rol oynar. Bu sayede vücudunuzun şekeri daha etkili bir şekilde işlemesine yardımcı olup yağ olarak depolanmasını azaltır.

6. Kekik

6. Kekik

Metabolizmayı hızlandırmada en etkili baharatlardan biri de kekiktir. Kekik,  vücuttaki fazla yağların yakılmasını sağlar ve vücut yağ depolamasını azaltır.

7. Biberiye

7. Biberiye

Biberiyeyi taze ya da kurutulmuş olarak tüketebilirsiniz. Her iki şekilde de tükettiğinizde metabolizmanın hızlanmasına katkı sağladığını göreceksiniz Ayrıca biberiye, kan şekerinizin düzenlenmesine de yardımcı oluyor.

8. Kimyon

8. Kimyon

Kimyon, yağ yakımı için ve sindirim sorunları için en etkili baharatlardan biridir. İster yoğurtla birlikte isterseniz yemeklerinizin içinde bolca kimyon kullanarak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

9. Çörek otu

9. Çörek otu

Çörek otu, glikozun bağırsaklardan emilimini yavaşlatır ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. İştahı baskılar ve kontrol altına alır.

10. Hardal

10. Hardal

Hardal tohumu tam bir sindirim sistemi dostudur. Hazımsızlık sorununun önüne geçer, yağ hücrelerine etki ederek göbek çevresindeki yağları azaltır. Ayrıca bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde de oldukça etkilidir. Uzun süredir bağırsak problemi yaşıyorsanız ve bu duruma artık son vermek için harekete geçtiyseniz, hardal tohumu size yardımcı olabilir.

11. Kakule

11. Kakule

Kahve ile kakule ayrılmaz ikili. Kakule eşsiz bir tat ve harika yağ yakıcı özelliklere sahiptir. Bazı yemeklerde kullanacağınız gibi daha etkili olması için, sevdiğiniz içecekleri kakule ile demleyin veya yeşil çay ile birlikte kullanarak özel bir kakule çayı hazırlayın.

12. Köri

12. Köri

Köri vücutta yağ depolanmasını azaltır. Lezzetiyle büyüleyen köri, kan şekerini de dengeler.

13. Mercanköşk

13. Mercanköşk

Mercanköşkü diyetinize dahil etmek sindirim sisteminize iyi gelecektir. Kokusu tükürük bezlerini çalıştıracaktır ve bu da ağzınızdaki besinlerin daha iyi sindirimine imkan tanıyacaktır. Ayrıca içerisindeki kendi yağı da peristaltik hareketleri destekleyerek besinlerin bağırsaklardan iletimini kolaylaştıracaktır. Eğer sindirim problemleriniz varsa bir iki bardak mercanköşk çayı ile bu semptomlara bir son verebilirsiniz.

14. Ginseng

14. Ginseng

Çin hekimliğinde çokça kullanılır. Kan şekerini düzenler, sindirimi kolaylaştırır, stresi azaltır. Bu bitkiden elde edilen baharatın böbrek üstü bezlerini de olumlu etkileyerek hormonal bozukluğu giderdiği ve metabolizmayı hızlandırdığı araştırmalar doğrultusunda belirtilmektedir.  Yemek öncesinde bir çay ile kullanabilirsiniz.

15. Çemen otu

15. Çemen otu

Mide hasarları, kabızlık ve mide iltihaplanması gibi sayısız sindirim problemlerine yardımcı olabilir. Örneğin çemen otundaki suda çözünebilen lif, kabızlığı hafifletmeye yardımcı olur. Aynı zamanda sindirim tedavisi için çalışır ve genellikle antienflamatuvar etkileri nedeniyle bir ülseratif kolit diyet tedavisi planına dahil edilir.

Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın