Görüş Bildir
Haberler
Uykuya Dalmakta Güçlük Çekip Geceleri Zehir Olanlardansanız Bunun Tek Bir Çözümü Var!

Uykuya Dalmakta Güçlük Çekip Geceleri Zehir Olanlardansanız Bunun Tek Bir Çözümü Var!

cakyz
01.05.2017 - 00:34

Zaman zaman hepimiz uyku problemleri yaşarız. Özellikle stres seviyemizin yüksek olduğu gergin zamanlarımızda yatakta döner durur, saatlerce uykuya dalamayız. Konu üzerine çalışan psikologlar ise bunun bir kader olmadığını, bu durumu değiştirmek için yalnızca bazı noktalara dikkat etmemiz gerektiğini belirtiyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uykuya dalma güçlüğü için yaygın olarak kullanılan birkaç yöntem bulunmaktadır.

Uykuya dalma güçlüğü için yaygın olarak kullanılan birkaç yöntem bulunmaktadır.

Kimi zaman stres kaynaklı, kimi zamansa kronik bir rahatsızlık olarak ortaya çıkan uykuya dalma güçlüğü, pek çok insan tarafından uyku hapları, rahatlatıcı müzikler ya da bitki çayları ile tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Ancak uyku hapları bağımlılık ve gün boyu uyuşukluk gibi yan etkileri bulunduğu için problemi çözerken başka bir takım sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Peki bu sorunu çözmek için kullanılabilecek yöntemler gerçekten de bunlarla mı sınırlıdır?

Bu soruyu cevaplamak için öncelikle uykuya dalma güçlüğüne neyin sebep olduğunu anlamamız gerekir.

Uykuya dalma güçlüğünün önemli sebeplerinden bir tanesi, kişinin yeterli uyku alıp alamayacağına yönelik kaygısı ve bundan doğan dakikaları sayma takıntısıdır. Böyle bir rahatsızlığın doğmasının sebebi ise, bizlere toplum tarafından günlük 8 saatlik uykunun sağlıklı olduğunun öğretilmiş olmasıdır. Ancak bugün araştırmacılar, bu yerleşik inancın doğru olmadığını kanıtlamıştır ve sağlıklı olan uyku süresinin kişiden kişiye değiştiğini kanıtlamıştır.

Gündelik yaşamın problemleri de uykuya dalma güçlüğü üzerinde büyük etkiye sahiptir.

Modern yaşamın getirdiği stres, üzerimizde her şeye yetişme kaygısı yaratmakta ve böylelikle uyku gibi gündelik fonksiyonlarımızı sekteye uğratmaktadır. Bu sebeple, uykuya dalamamamızın nedeni genellikle gün içinde patronumuzun söylediği bir söz ya da bir arkadaşımızın davranışı olabilmektedir.

Peki bu problemi çözmek için yapılabilecekler nelerdir?

Eğer işiniz, yapmanız gerekenler, sağlığınız ya da hayata dair benzer konular hakkında kaygılıysanız, aklınızda ya da kağıt üzerinde bir yapılacaklar listesi oluşturabilirsiniz. Eğer ertesi gün ya da ertesi hafta yapmanız gereken tüm kaygı verici şeyleri bir liste haline getirirseniz, aslında dert ettiğiniz şeylerin planlı hareket ettiğiniz takdirde halledilebilir olduğunu görür ve daha sağlıklı bir uyku çekebilirsiniz.

Uyanıklığınızı olumlu bir şekilde kullanabilirsiniz.

Ayrıca uyanıklığınızı daha verimli bir şekilde de kullanabilirsiniz. Yatağınızda yatıp uykuyu beklerken hedefleriniz ve hayatta ulaşmak istediğiniz nokta üzerine planlar yapabilir ya da az önce ifade ettiğimiz gibi bunları kağıda dökebilirsiniz. Gelecek üzerine olumlu planlar yapmak, anksiyete seviyemizi azaltarak uykuya geçmek için gereken rahatlığa erişmemizi sağlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hayatınıza bakış açınız da oldukça önemli.

Pek çoğumuz hayatımızın olumlu yönlerini filtreleyerek yalnızca yolunda gitmeyen şeylere odaklanma eğilimindeyizdir. Ancak hayatımızdaki olumlu şeylere odaklanmak çok daha rahat ve huzurlu bir şekilde uykuya geçişimizi sağlamaktadır. Örneğin başımızdan geçen güzel bir anıyı, başarılı olduğumuz ya da kendimizi iyi hissettiğimiz bir ânı hatırlamak, takıntı hâline getirdiğimiz kötü düşünceleri zihnimizden uzaklaştırmak için oldukça faydalı bir yöntemdir. Bu sebeple kötü düşünceleri zihnimizden bilinçli olarak uzaklaştırmak, sorunun çözümünde büyük öneme sahiptir.

Uykuya dalma güçlüğünü bir problem hâline getirmemek ve uykunuzu bir düzene oturtmak ise en önemlisi.

Uyku problemine sahip olduğunuzu kabullenerek bunu her gece yaşayacağınızı düşünmek, kimi zaman geçici olarak ortaya çıkan durumu kalıcı hale getirmenize sebep olabilir. Ayrıca her gece belirli bir saat aralığında yatağa gitmek ve uykunuz bölünse dahi yataktan kalkıp enerjik bir biçimde güne başlamak problemin çözümü için yapabileceğiniz en önemli şeydir. Ancak, eğer bu problemin kronik bir hale geldiğini düşünüyorsanız, bir uzmandan yardım almanız faydalı olacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
125
29
17
5
3
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hakan Memişoğlu

bir tane bile kesin çözüm sunamadınız yani..labirent gibi ,bilmece yine lafı dolandırdınız..sonuç sıfırr..şöyle şak diye bilim adamları birşey söyleyemiyolar... Devamını Gör

theravenwoman

bende bir şey var sandım :/

Hakan Memişoğlu

yok birşey bende öyle zannettim..ama herzamanki gibi bilim adamları gene bişey bulamamışlar..malesef

onedemiyoki

Mynet başlıkları devam , içerige bak sıfır. Kaygılarınızı not edin uyursunuz....... yok ya kagıda yazınca çözülüyordu sanki hemen