Üniversiteye Girişte ÖSYM Devre Dışı
Üniversitelere giriş sınavını, lise kademesinde yapacağı sınavlara bağlayan MEB, ÖSYM yerine kendi Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Müdürlüğü’nü kurdu.
Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre; Hükümet, son dönemde ardı ardına attığı adımlarla halen liselere geçiş sınavı hariç Türkiye’deki tüm merkezi sınavları yapan ÖSYM’yi devre dışı bırakmaya hazırlanıyor. ÖSYM’yi devre dışı bırakmaya hazırlanan hükümetin planının ayrıntıları şöyle:
Her yıl yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin katıldığı üniversiteye giriş sınavlarının hazırlanmasından, kitapçıkların dağıtımına, puanların hesaplanmasından yerleştirmeye kadar tüm sorumluluğu ÖSYM’ye ait olan LYS ve YGS’nin tamamen kaldırılması için çalışma yürütülüyor. MEB’in üzerinde çalıştığı yeni sisteme göre, üniversiteye girişte tıpkı liselere geçişte olduğu gibi ortak merkezi sınavlar yapılması öngörülüyor. 2016-2017 eğitim öğretim döneminde uygulanması planlanan yeni sınav sistemi, öğrencilerin 4 yıllık lise eğitimleri boyunca aldığı bütün merkezi sınav sonuçları ile üniversiteye başvurmasını hedefliyor.
MEB kendi ÖSYM’sini kurdu
Liselere ve üniversitelere geçiş sınavlarının tüm ayaklarını kendi bünyesine bağlayan MEB’in, bu süreçte ihtiyaç duyduğu altyapı örgütlenmesi, dershanelerin kapatılmasını öngören yasa ile kuruldu. MEB bünyesinde Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü oluşturuldu. Alınan bilgiye göre MEB, ÖSYM’nin düzenlediği sınavlardaki tüm görevleri, kurduğu yeni genel müdürlüğe veriyor.
Taslak çalışmaya göre Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde 8 daire başkanlığı kuruluyor. Söz konusu daire isimlerinin “Araştırma ve Geliştirme”, “Baskı ve Sevk Hizmetleri”, “İdari ve Mali İşler”, “Ölçme Değerlendirme ve Yerleştirme Hizmetleri”, “Sınav Güvenliği ve Sınav Yönetimi”, “Sınav Yönetimi, Moral Motivasyon ve Rehberlik”, “Soru Oluşturma ve Geliştirme”, “Veri Analizi, İzleme ve Değerlendirme” olması planlanıyor.
Yasaya göre, MEB bünyesinde kurulacak sınav biriminin, “Sınav, ölçme değerlendirme, yerleştirme ve diğer hizmet bedellerini de belirlemesi, tahsil etmesi ve döner sermaye hesabını tutması” gerekiyor. Böylece Merkezi Bütçe’den en büyük payı alan MEB, “sınav ücreti, tercih formu ve yerleştirme ücretleri” gibi çok sayıda kalem üzerinden gelir elde edecek.
Her bakanlık sınavını yapacak
Geçtiğimiz hafta yapılan ve Resmi gazete’de yayımlanan düzenleme ile Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitim Sınavı’nın (TUS) yabancı dil ayağının sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenmesinin önü açıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Bakanlar Kurulu toplantısında sunumunu yaptığı belirtilen düzenlemeye göre, bakanlıklara ÖSYM tarafından yapılan tek bir sınav ile personel atanması sistemine son verilecek. Merkezi olarak düzenlenen tek bir sınav yerine tüm bakanlık ve kurumlara kendi ihtiyaçlarına göre alacakları memurlar için sınav düzenleme yetkisi verilecek.
Ayşegül Kahvecioğlu | Milliyet