Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Ümit Sanlav Yazio: Sosyal Medyayı Kimler Hangi Amaçla Kullanıyor? 1
Bu hafta ve bir sonraki haftalardaki yazımızda kimilerinin dost, kimilerinin ciddi ilişki, kimilerinin anlık eğlence arayışında olduğu; kimilerinin sadece vakit geçirmek, kimilerinin yaşam tarzı olarak gördükleri sosyal medyanın bu yönleriyle birlikte, daha çok profesyonel kullanımına değineceğiz.
Sosyal Medya tanımlanmasında gerek kullanıcılar, gerekse sosyal medya araçları anlamında farklı mecralar bulunmakla beraber, 5 ana başlık altında toplanabilir:
Ortaklaşa yapılan projeler, bloglar, mikroblog siteleri, içerik grupları ve sosyal ağ siteleri.
Ortaklaşa Yapılan Projeler
Bloglar
OECD tarafından yapılan araştırmaya göre, bloglar sosyal medyanın ilk örnekleri arasında yer almakta ve tarihlendirme mantığıyla ters kronolojik sıraya göre düzenlenmiş özel tipteki web siteleri olarak tanımlanmaktadırlar. Her bir blog genel olarak tek kişi tarafından idare edilmekte olsa da başka kullanıcılarla iletişim imkânını da yorum yazma opsiyonu ile sağlamaktadırlar.
Mikroblogging: Amiral Gemi Twitter
İçerik grupları: Amiral Gemi YouTube
İçerik grupları farklı medya türlerinde yapılmış dokümanların, videoların, fotoğraf ve sunumların kullanıcılar arasında paylaşımını hedeflemektedir. Video paylaşım konusunda başı çeken sitenin YouTube olduğu göze çarpmaktadır. Fotoğraf paylaşımı konusunda farklı birçok site olsa da Instagram ve Flickr kullanıcıların en çok tercih ettikleri siteler arasında yer almaktadır. Bu sitelerde kullanıcıların uymaları gereken bir dizi kurallar bulunmaktadır ve böylelikle kaçak/yasadışı içeriğin bu sitelere yüklenmesinin engellenmesi hedeflenmektedir.
Sosyal ağ siteleri ve kullanıcı profilleri: Amiral Gemi Facebook
Söylemek yerine göstermek tercih ediliyor
Burada Instagram özeline dikkat çekilmesi gerekiyor. Her ne kadar teknik olarak “içerik grubunda” yer alsa da, kullanıcı alışkanlıkları itibariyle “sosyal ağ” kategorisinde de ele alınabilir ve Facebook’tan sonra 2. sırada gelir. Burada asıl konu Facebook ve Instagram kullanıcılarının kendileri hakkındaki bir şeyler söylemek yerine (fotoğraf, karikatür veya video tarzı görsellerle) göstermeyi, kişisel olarak anlatımda bulunmak yerine aidiyet duygusuyla ima etmeyi tercih ettikleridir.
Facebook ve Instagram üzerine yapılan araştırmalar içinde ilginç olan bir diğer veri de; kullanıcıların paylaşım yapmaktan ziyade, başkalarının paylaştıklarına bakarak daha fazla vakit geçirmeleri.
Bir sonraki yazımızda Özel Sektörün Kullanımı Açısından Sosyal Medya ve Bu Karmaşık Alanı Ustaca Kullanan; GENÇLER’den bahsedeceğiz.
Yorum Yazın