onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ümit Sanlav Yazio: Pedofili Var, Çocuk İstismarı Var, Sabıkası Var

etiket Ümit Sanlav Yazio: Pedofili Var, Çocuk İstismarı Var, Sabıkası Var

Ümit Sanlav
10.09.2020 - 15:00 Son Güncelleme: 27.09.2020 - 14:13

'Sosyal Medya Epistemolojisi' adını taşıyan bu başlık altında, adından da anlaşılacağı gibi sosyal medyanın epistemolojisine dair görüşlerimizi ve bulguları paylaşmayı düşünmüştüm. Ne var ki sosyal medya gündemi o kadar hareketli, o kadar hararetli ki, her klavye başına oturduğumda güncel bir sosyal medya olayından bahsetmez isek, bir şeyler kaçıracağız hissine kapılıyorum.

İşte sosyal medyanın bir numaralı gündem maddelerinden biri olan Netflix'in Cuties dizisi. Olayı cazip kılan temel unsur; sosyal medyanın kendi içinde sağlamış olduğu demokrasi. Bir sosyal medya ürünü olan Netflix'de, yine -Türkiye ve Dünya çapında- sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine yayından kaldırılan Cuties isimli dizi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

RTÜK, 9 Eylül'de Netflix'de yayına girmesi planlanan Cuties isimli dizinin katalogdan çıkartılması kararı verdi. Peki bu kararın altında yatan sebepler neydi?

RTÜK, 9 Eylül'de Netflix'de yayına girmesi planlanan Cuties isimli dizinin katalogdan çıkartılması kararı verdi. Peki bu kararın altında yatan sebepler neydi?

Fransız yapımı Cuties (Minnoşlar) adlı dizi film, vatandaşların sosyal medyadan gösterdiği tepkilerle dikkatleri üzerine çekince inceleme altına alındı ve daha yayınlanmadan yasak geldi. Ne var ki dizi gündemden düşmek bilmiyor, çünkü dizinin skandalları bitmek bilmiyor. Dizi pedofiliyi özendiriyor, dizide açıkça çocuk istismarı yapılıyor, dizinin yayınlanmasına gerekçe olarak gösterilen festivalin kurucusu, çocuk istismarından hapis yatmış. Fragmanı 37 bin like aldı, 1.5 milyon dislike aldı...

Dizinin ilk fragman metni "11 yaşında bir çocuğun, dişiliğini keşfetmesi".

Dizinin ilk fragman metni "11 yaşında bir çocuğun, dişiliğini keşfetmesi".

Bu tanıtıma, sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine metin değiştirilip, '11 yaşında bir çocuğun cinselliğini keşfetmesi' olarak revize edildi. Sosyal medya kullanıcıları bu değişiklikten de tatmin olmayınca '11 yaşında bir çocuğun kendini keşfetmesi olarak' yeniden düzenlendi.

Filmin afişi ve fragmanında cinsel içerikli subliminal çalışma var.

Filmin afişi ve fragmanında cinsel içerikli subliminal çalışma var.

Gelen tepkiler üzerine bu da değişti. Ama Netflix sadece filmin afişini değiştirmekle yetindi.

Filmin seyirci kitlesi 18 + olarak deklare edildi, oynayan çocuklar ise 11-14 yaş aralığında.

Fransız yapımı filmde, ailesi Müslüman olan ve aile baskısı ile tesettüre girmiş olan 11 yaşındaki Amy, okul arkadaşlarıyla birlikte dans grubuna katılmak için ailesini karşısına alıyor. Ne var ki Amy’nin bu çabası, İslamafobiye çanak tutacak bir dille anlatılıyor.

Filmin fragmanı 37 bin like aldı, 1.5 milyon dislike aldı.

Filmin fragmanı 37 bin like aldı, 1.5 milyon dislike aldı.

Netflix tüm tepkilere rağmen, 'Sundance film festivalinde ödül aldığı gerekçesiyle' filmi yayınlamakta ısrar etmişti. Festivalin kurucu ortağı Sterling Van Wagenen. Wagenen çocuk istismarından yargılandı, 2019 yılında 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kurbanlardan birinin New York Times'a verdiği demeç insanın kanını donduracak cinsten.

Kurbanlardan birinin New York Times'a verdiği demeç insanın kanını donduracak cinsten.

'Gece uyandım, bir yetişkinin eli pantolonumdaydı, dondum... Ne yapacağımı bilmiyordum.' Ve Van Wagenen mahkemede yaptığı son konuşmada, “Bu noktada dileyeceğim hiçbir özür anlamlı olmayacak” dedi.

Netflix, hem 6112 sayılı Radyo Televizyon Kanunu olarak bilinen kanunla RTÜK tarafından denetleniyor, hem de 5651 sayılı internet kanunu ile BTK tarafından.

Tartışmalar neticesinde Netflix'in, 6112 sayılı Kanun'da yer alan 'Yayın hizmetleri çocuklara, güçsüzlere ve engellilere karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemez' hükmünü ihlal ettiği ve bu sebeple yayıncı kuruluşun söz konusu programı kataloğundan çıkarması gerektiğine oy birliğiyle karar verildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Neticede pedofili hastaları ile sınır tanımaz işler yaptıkça kendisini entellektüel gören, çağdaşlığı ve bilgeliği, irfan ve farkındalıkta değil, dejenerasyonda arayan tayfanın hevesle beklediği bu dizi, toplumsal sağduyunun sosyal medya üzerinden tepkilerin ardından yayından kaldırıldı.

Peki bu konudaki sıkıntılar bitecek mi? Mesele Netflix'deki bu diziyi durdurmak mı? Minnoşlar bitecek, cicişler başlayacak, cicişler bitecek ponçikler başlayacak.

Her zaman ifade ettiğimiz gibi, teknolojide, sosyal medya ağlarında, yeni medya alanlarında teknolojiyi üretmek yerine tüketmeye devam ettiğimiz sürece, benzer durumların biri bitecek, yenisi başlayacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
85
36
28
7
5
2
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mr.Hate

Benim merak ettiğim bir konu var. Filmin kadrosundaki çocukların aileleri nasıl oynamalarına izin vermiş? Senaryoyu okumadan mı kabul etmişler? Hepsinin mi? ... Devamını Gör

Salih Üner

Soruların cevabı belli aslında: para

yescelkk

Sadece Netflix de değil bütün dizi platformları artık cinsellik üzerinden prim kasmaya başladı (yanlış anlamayın) doğru düzgün sağlam bi hikayeye dayalı olan... Devamını Gör