Uğur Batı Yazio: Küçük Şeyler Nasıl Büyük Değişiklikler Yaratır?
Küçük şeyler, nasıl büyük değişiklikler yaratır? Hiç düşündünüz mü? Birkaç soru soralım:
– New York’ta suç oranı, 90’lı yılların ortalarında nasıl birdenbire düştü?
– Tanınmamış bir romancı nasıl oluyor da en iyi satanlar listesine giren bir kitap yazabiliyor?
– Susam Sokağı gibi televizyon programları, çocuklara okuma öğretme konusunda neden bu kadar başarılı?
– Paul Revere’in ünlü uyarısı neden başarılı oldu?
New Yorker yazarı Malcolm Gladwell, Tipleme Noktası (The Tipping Point) adlı parlak ve çığır açıcı kitabında, toplumumuzdaki önemli değişimlerin neden çoğu zaman birdenbire ve beklenmedik bir şekilde gerçekleştiğini inceliyor.
Bunu unutma:
“Beyinden geçmişteki bir şeyi hatırlaması istendiğinde mutlaka yeni bağlantılar kurması gerekir. Bu arada istenen bilgi ne kadar eskiyse, o kadar fazla bağlantı gerekir.”
Ergenlik sonrasında sinir hücreleri arasında yeni bağlantıların oluşum hızı yavaşlamaya başlar. Artık sadece çok kullanılan bağlantılar aktiftir. Ergenlik sonrası dönem bir anlamda “ayıklama” dönemidir. Kullanılmayan sinir hücrelerinin ayıklanmasından söz ediyoruz. Aynı durumdan ötürü, uyaranları daha hızlı algılama ve bunlara hızlı yanıt verebilme yeteneği gelişir. İşte bu işlem nedeniyle zaman içinde yetişkin beyninin bir konuya odaklanma, hatırlama becerileri artar ve değişim, gelişim gibi süreçleri daha net irdeleyebilir duruma gelir. Burada düzenli, olağan, pratik, kalıcı bir değişimden söz ediyoruz. Böyle olunca da “değiştim” mesajının beyinde irdelenmesi daha sağlıklı olmuş demek oluyor.
Yorum Yazın