Görüş Bildir
Haberler
Ufuk Tarhan Yazio: Metakonomide Kripto Okuryazarlığı Şart!

etiket Ufuk Tarhan Yazio: Metakonomide Kripto Okuryazarlığı Şart!

Ufuk Tarhan
23.05.2022 - 17:10

Mart 2022'de yapılan Wunderman Thompson Data’nın anketine göre, küresel tüketicilerin %82'si finans sektörünün meta-evrenden etkileneceğini, metaverse’ün büyük bir ekonomik güç haline geleceğini düşünüyor. 

Citi Group metaverse ekonomisi 2030 yılına kadar 13 trilyon dolar büyüklüğe erişir derken Goldman Sachs ve Morgan Stanley bu büyüklüğü 8 trilyon dolar, JPMorgan da 1 trilyon dolar olarak öngörüyor. WOW! dediğinizi duyar gibiyim…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Herkes fırsattan yararlanmak istiyor

Herkes fırsattan yararlanmak istiyor

Kısacası sektörlerini peşinden sürükleyen lider finansal ve politik oyuncular, dijital ekonominin bileşenleriyle yepyeni iş fırsatları yaratmak ve yukarıda sözü edilen potansiyel pazarlardan pay almak için her gün daha da heyecanlı adımlar atıyorlar. NFT ve kripto para ile iş yapmak üzere sanal pazar yeri için marka başvurusu yapan New York Menkul Kıymetler Borsası ve maaşlarını Bitcoin ile alacaklarını duyuran New York ve Miami belediye başkanları bu heyecanı gösteren önemli örneklerden sadece birkaçı.

Duydum ama bilmiyorum…

Hal böyle iken yapılan araştırma ve anketler metaverse konusunda insanların kafalarının henüz net olmadığını gösteriyor. Wunderman Thompson Datanın güncel bir araştırmasına göre küresel tüketicilerin %78’i kripto para birimi hakkında bir miktar farkındalığa sahip olduklarını söylerken yalnızca %15'i kripto varlıkların ne olduğunu bildiklerini ve başka birine de anlatabileceklerini belirtiyorlar.

Kısacası dünyanın her yerinde kripto para, kripto varlık meselesi duyulmuş, bir farkındalık var ama henüz ne olduğunu bilen çok az. İşte tam da bu noktada sektör oyuncuları “Kripto Okuryazarlığı yani Cryplotiteracy” konusunda eğitim, bilgi, deneyim, uzman boşluğunu doldurmak için kolları sıvamış durumda. İşte bazı örnekler👇

Fidelity

Fidelity

Fidelity Investment’in 'yeni nesil yatırımcılarla etkileşim kurmak ve onları bilgilendirmek' için

Decentraland’de kurduğu Metaverse Deneyim ve Eğitim Merkezinin sekiz katlı sanal binasında ziyaretçilere temel yatırım bilgileri, meta veri deposu ve Fidelity'nin yeni meta borsa yatırım fonu (ETF) konusunda eğitimler veriliyor.

Mastercard

Mastercard

Mestercard 2022’nin ilk aylarından itibaren danışmanlık hizmetlerini kripto para birimi, NFT'ler ve açık bankacılığı (open banking) kapsayacak şekilde genişletti. Yeni hizmet paketi, bankaların ve işletmelerin kripto para birimi ve NFT'ler gibi dijital varlıkları benimsemesine, dijital para birimleri ve NFT'ler için risk değerlendirmesi yapabilmelerine ve dijital cüzdanların, kripto kredi kartlarının ve kripto sadakat programlarının geliştirilmesinde tavsiyelerde bulunulmasına yardımcı oluyor.

VISA

Visa ise 2021 Aralık ayında finans kurumları ve iş dünyası için özel bir kripto danışmanlık hizmeti vermeye başladı. Visa yetkilileri bu yeni hizmetin hedef kitlesinin “kripto teklifleriyle müşterileri çekmek veya elde tutmak isteyen finansal kurumlar, NFT'leri araştırmak isteyen perakendeciler veya dijital para birimlerine yönelen merkez bankaları” olduğunu belirtiyor.

ABD Hazine Dairesi

ABD Hazinesi, Mart 2022'den bu yana halkı kripto varlıkların riskleri konusunda eğitmek için yeni bir proje başlattı. Oluşum, kripto para birimlerine yatırım yapmanın riskleri hakkında farkındalık yaratmayı, eğitim materyalleri oluşturmayı, halkı kripto varlıklarının nasıl çalıştığı ve diğer ödeme biçimlerinden nasıl farklı oldukları hakkında bilgilendirmeyi, gereğinde sosyal yardım vermeyi amaçlıyor.

Bütün yetkililer, dijital ekonominin geleceğinin hem tüketiciler hem de markalar için yalnızca benimsemeye değil aynı zamanda eğitime ve kripto okur yazarlığının gelişmesine bağlı olduğu konusunda mutabıklar.

Bence tüm şirketlerde ve okullarda da bir an önce Kripto Okuryazarlık Eğitim Ve Projelerinin başlaması gerekiyor. Tabii ki bu eğitimler Defi, Blockchain, Metaverse, NFT gibi Metaekonominin ilintili tüm alanlarını da kapsamalı.

Instagram

Twitter

Linkedln)

Facebook

YouTube

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın