Görüş Bildir
Haberler
Ucm Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Olayları Soruşturacak

Ucm Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Olayları Soruşturacak

Onedio Medya
07.02.2014 - 20:53 Son Güncelleme: 07.02.2014 - 21:16

Ucm Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Olayları Soruşturacak

LAHEY

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM), Savcısı Fatou Bensouda, 2012 yılından beri sivillere yönelik durumun daha da kötüleştiği ülkede yaşanan katliamların soruşturulması kararı alındığını duyurdu.

İki yıldır bu ülkedeki olayların araştırıldığını ve bu kapsamda bazı raporların hazırlandığını belirten savcı, durumun endişe verici olduğunu kaydetti.

Cinayetler, işkenceler, cinsel şiddet ve insanların göçe zorlanmasına ilişkin iddiaların UCM’nin yetki alanına girdiğini anımsatan savcı, bu nedenle ön soruşturma yapılmasına karar verildiğini ifade etti.

Geçen yıl mart ayındaki darbenin ardından siyasi krize giren ülkede baş gösteren çatışmalarda şimdiye kadar 2 bine yakın kişinin öldüğü, 1 milyon kişinin ise göç etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti askerlerinin linç eylemi

Öte yandan, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin geçici Başbakanı Andre Nzapayeke, başkent Bangui'deki ofisinde düzenlediği basın toplantısında, 'soruşturmanın sürdüğünü ve olaya karışanların cezalandırılmasının sağlanacağını' belirtti.

Olayı kınayan Nzapayeke, 'ulusal orduya mensup askerlerin duygularına kapılıp eski Seleka isyancılarından öç almaya kalkışmasının doğru olmadığını da' vurguladı.

Linç olayı, önceki gün geçici Cumhurbaşkanı Catherine Samba-Panza’nın konuşma yaptığı alanda meydana gelmişti. Sampa-Panza'nın konuşmasını tamamlamasının hemen ardından askerlerin, konuşmayı dinleyenler arasından sürükleyerek çıkardıkları bir kişiyi linç ettiği bildirilmişti.

Eski Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize’nin Seleka koalisyonu tarafından devrilmesiyle göreve gelen Michel Djotodia, uluslararası ve bölgesel baskıların artması üzerine istifa etmiş, yerini Bangui Belediye Başkanı Catherine Samba-Panza almıştı.

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/u/284793--ucm...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0