Uçak Pilotlarının Drone Şikayetlerinde Tehlikeli Artış
ABD Ulaştırma Bakanlığına bağlı Federal Havacılık Kurulu’nun (FAA – Federal Aviation Administration) açıklamalarına göre uçak pilotları drone’ları artık çok daha yüksek irtifalarda bile görebiliyor ve bu her geçen gün daha büyük bir problem haline geliyor.
Pilotların özellikle kalkış ve inişlerde dikkat etmesi gereken çok sayıda kriter var. Federal Havacılık Kurulu’nun dikkat çektiği konunun sadece Amerika’ya has bir durum olmadığını tahmin etmek zor olmasa gerek. Zira ülkemizde de sadece kayıtlara geçen olaylar bile hatırı sayılır miktarda.
FAA’nın yayınladığı son rapora göre uçaklarla drone’ların yakınlaşmasındaki istatistikler geçtiğimiz yıla kıyasla katlanarak artmış durumda. Önceki yıl raporlanmış 238 vaka görülürken, 9 Ağustos 2015 itibariyle vaka sayısı şimdiden 650’ye ulaşmış durumda.
Türkiye’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SGHM) hazırladığı Türk Hava Sahasında kullanılacak drone’ları da içeren sivil İnsansız Hava Aracı taslak talimatında belirtilen uyarılara benzer şekilde FAA’ın kanunlaşmış talimatları var. Türkiye’deki taslağa göre havalimanlarının 15 km yarıçapında drone kullanmak yasak.
FAA kurallarına göre 400 ft. üzerinde uçuş yasak olduğu halde raporda pilotlar 10,000 ft’te 200’den fazla kere drone ile karşılaşmış. FAA durumu oldukça ciddiye alıyor çünkü vakalar dikkate alınmayacak gibi değil. Örneğin orman yangınlarını gökyüzünden çekmeye çalışanları söndürme çalışmalarını engelleyeceğinden dolayı 75,000 dolar cezaya çarptıracağı açıklaması durumun vahametini gözler önüne seriyor.
Yasaklar her ne kadar bu oyuncaklar için keyifsiz bir durum oluştursa da tehlikeyi oluşturan drone’ların (daha doğrusu drone pilotları) fiyatları her geçen gün düşüyor ve daha cazip hale geliyor.
Havacılık kurumlarının tehlike çanları çalan açıklamalarına rağmen Chris Manno adlı pilotun drone’larla ilgili blog’unda yaptığı açıklama da enteresan. Uçuşlarda yüzlerce kuşla karşılaşılabildiğini ve göçmen kuşların drone’larla karşılaştırıldığında çok daha ağır olduklarını belirtiyor. Tıpkı kuşlarla çarpışmaların haber olmaması gibi bir süre sonra uçak gören drone’ların(!) da haber değeri taşımayacağını belirterek bir çarpışma olasılığının herhangi bir tehlike oluşturmayacağını iddia ediyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!