onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türker Toker Yazio: 7 Adımda Sağlıklı Uzaktan Eğitim İçin Velilere Öneriler

etiket Türker Toker Yazio: 7 Adımda Sağlıklı Uzaktan Eğitim İçin Velilere Öneriler

Türker Toker
02.09.2020 - 17:48 Son Güncelleme: 13.09.2020 - 17:47

“Tuhaf zamanlarda yaşayasın…” der bir Çin atasözü. Gerçekten de tuhaf zamanlardayız. Eğitime dair alışkanlıklarımızın,

inançlarımızın ve dahi bildiklerimizin şiddetli travmatik sarsıntılar geçirdiklerine şahit oluyoruz. Çok değil 6 ay öncesine kadar sabah servise bindirip okula uğurladığımız çocuklarımızla şimdilerde eğitimin çok farklı bir uygulamasını tecrübe etmekteyiz.

Başlangıçta “Acil Uzaktan Öğretim” olarak karşımıza çıkan durum şimdilerde daha sistematik bir kurgu ile yapılandırılmış ve eğitimin tüm paydaşlarını ilgilendiren “yeni normal” mottosuyla sistemin merkez noktası haline gelmiştir. Bu da öğrenci, öğretmen ve velinin bir süre daha eğitime-öğretime dair alışılmışın dışında davranmaları gerektiği anlamına gelmektedir. Hepimiz uzaktan eğitime dair  bu hızlı ve beklenmedik dönüşüme uyum sağlamalıyız. Bu yazıda sizlere 7 adımda çocuklarınıza uzaktan eğitimde nasıl yardımcı olacağınıza dair bir rehber sunulmaktadır. Bu rehber görece bizler için yeni ve alışılmadık uzaktan eğitim araçlarından en iyi şekilde faydalanabilmemize yardımcı olabilir. Bununla birlikte evden öğrenmenin yüz yüze öğrenmeden daha pratik olan bazı yönlerine de hazır olmanızı sağlayabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Rutinler oluşturun.

Okula dair en güzel şeylerden biri tüm iş ve işlemlerin bir rutine bağlı olmasıdır. Öğrenciler bu rutinin bir parçası olarak hayatlarını sürdüren bireylerdir. Bu onlara yetişkinlik dönemlerinde de hayatlarını planlı ve programlı yaşayacakları bir alışkanlık kazandırır. Evde başlangıçta esnek olan bir rutin oluşturup zamanla çalışmayan noktalarını düzenleyerek daha sıkı bir rutine geçilmelidir. Uyanma, el yüz yıkama, diş fırçalama, kahvaltı, gün içerisindeki etkinliklerin dahil edilmesi, gün sonu ve uyku gibi okulla bütünleşmiş alışkanlıklarımızı son 6 ay içerisinde kaybettik. Bu alışkanlıkların tekrar gündeme gelmeleri gerekmektedir. Unutmayın! Planlı ve programlı çalışma başarının anahtarıdır.

2. Kontrol mekanizması oluşturun ve sorular sormayı ihmal etmeyin.

Çocukken hepimizin sınıfında bulunan temiz önlüklü, temiz yakalı, saçları düzgünce örülmüş kız çocuğu siz olun! Hani o gıcık olduğunuz ve sürekli “Ödevleri kontrol edecek misiniz öğretmenim? Ödev var mı öğretmenim? 35. sayfada kaldık öğretmenim?” sorularını soran arkadaşınız. Güne çocuğunuza sorular sorarak başlamak onların derse olan motivasyonlarını artıracaktır.

Basitçe:

- Bugün hangi dersler var?

- Sınavın var mı?

- Neler öğreneceksiniz?

Akşamında:

- Ödevlerin neler?

- Neler öğrendin?

- Derslerin zevkli miydi?

- Yarın senin için neler yapabilirim?

gibi sorular sorarak öğrencilerin takip edildikleri hislerine sahip olmaları onların konsantrasyonlarını yüksek tutmaları sağlanabilir. Yaş ilerledikçe öz denetim becerilerine sahip olmaları kolaylaşsa da erken dönemlerde veliler sorumluluğun çoğunu üstlenmek zorundadırlar.

3. Destekleyin, öğretmenin yerini almaya çalışmayın.

3. Destekleyin, öğretmenin yerini almaya çalışmayın.

Hiç kimse sizden öğrencinizin yeni öğretmeni olmanızı beklemiyor. Çocuğunuz ister devlet, isterse de  özel okul öğrencisi olsun ilgili kurum onun uzaktan eğitimi için gerekli tüm önlemleri alacaktır. Eğer profesyonel olarak öğretmen değilseniz çocuğunuza öğretmen gibi davranmayın. Anadolu’da güzel bir tabir vardır “Evin danasından öküz olmaz!” derler. Siz çocuğunuzun velisisiniz. Anne ya da babasısınız. Sizin yanınızda şımarmak, kaytarmak, işleri askıya almak isteyeceklerdir. Sizinle kurdukları duygusal bağın zarar görmesine izin vermeyin. Destekleyin, cesaretlendirin ve işin profesyonel kısmını okullara bırakın.

4. Evde bir uzaktan eğitim köşesi kurun.

4. Evde bir uzaktan eğitim köşesi kurun.

Çocuğunuz okula gittiğinde ev ortamından ayrılarak eğitim ve öğretim için özel olarak tasarlanmış bir yere gider. Evde ders çalıştığı, ödevlerini yaptığı, ara sıra kaytardığı tablete vs. göz attığı odasının dışında sadece uzaktan eğitim için bir alan oluşturun. Bu alanın sessiz olduğuna, içerisinde dikkat dağıtıcı materyallerin olmadığına, iyi bir internet bağlantısı olduğuna emin olun. Mümkünse çocuğunuzun bilgisayarı sizin de görebileceğiniz bir pozisyonda olsun. Bunun yanında çevrimiçi trafiği izlediğinizin farkında olmasını sağlayın.

5. Öğretmenlerle irtibatı koparmayın.

Çocuğunuzun öğretmenleri ile sürekli iletişim halinde olun. EBA TV veya EBA.GOV.TR veyahut okulca kullanılan başka platformlar üzerinden öğrencinizle öğretmenlerinin iletişimi olacaktır ancak bu iletişim yüz yüze eğitim kadar etkili olmayabilir. Eğer çocuğunuz 5. sınıf ve üzerindeyse, öğretmenleri değişiyorsa mutlaka öğretmenleri ile irtibata geçerek öğrencinizle ilgili bilgi verin. Öğretmenlerin öğrencileri tanımaları bu süreçte kritik bir rol üstlenecektir. Ancak unutmayın! Uzaktan eğitim süreçleri ekran önünde 20-30 dakikalık dersler gibi görünse de ekran gerisinde öğretmenin yükünün yüz yüze eğitimden daha fazla olmasına neden olmaktadır. Öğretmenlere sorduğunuz sorulara anlık yanıt alamayabilirsiniz bu durumda onlara zaman tanıyın.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Oyun, fiziksel aktivite ve egzersiz için vakit ayırın.

6. Oyun, fiziksel aktivite ve egzersiz için vakit ayırın.

Sürekli evde olmak sizin kadar çocuğunuzun da stres seviyelerini artıracaktır. Özellikle hayatlarının en hareketli dönemlerini yaşayan çocuklarınızın enerjilerini atmalarına yardımcı olacak oyunlar, fiziksel aktiviteler ve egzersizler planlamalısınız. Çocuklarınız her şart da ve koşulda hareket etmek isteyeceklerdir. 6 – 7 ay önce televizyon ve tabletten uzak durmasını istediğiniz çocuğunuza bu araçları kullanmaları için baskı yapıyor olacaksınız. Daha önceden stres atmak için kullandıkları bu araçlar artık gündelik hayatlarının bir parçası. Eğer boş vakitlerini de bu araçlarla geçirirlerse stres, fiziksel bozukluklar, psikolojik rahatsızlıklar gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Bunun önüne geçmek için oyunun ve sporun eğlendirici ve iyileştirici gücünü kullanabilirsiniz.

7. Çocuklarınızın arkadaşları ile iletişim halinde kalmalarını sağlayın.

Araştırmalar okula dair en çok özlenenler arasında “arkadaş”ı ilk sıralarda gösteriyor. Çocuğunuzun arkadaşları ile iletişim kurmaları okulun boşluğunu doldurmaya yardımcı olacaktır. Diğer velilerle iletişime geçip çocuklarınızın arkadaşları ile dijital platformlarda iletişim kurmalarını sağlayabilirsiniz. Hatta bu platformlar aracılığıyla bir araya gelip film izlemelerini dahi sağlayabilirsiniz. Sağlıklı bir etkileşim sosyal bir varlık olan insanın en temel ihtiyaçlarındandır. Veliler olarak bu ihtiyacın giderilmesini sağlamamız gerekir.

Biliyoruz ki ebeveynler eğitim almış profesyonel öğreticiler değiller. Hatta eğitimli olanlar dahi kendi çocuklarını eğitmekte “Terzi kendi söküğünü dikemez” düsturundan dolayı oldukça zorlanıyorlar. Bu süreçte bir veli olarak çoğunlukla çocuğunuzu sevgi ile destekleyerek yanında olduğunuzu göstermeniz gerekiyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
35
8
6
3
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Akar

Bu dingil türker'de yazı yazıyorsa onedio nun kalite de düşmüş demektir.

Tufan Akay

Cidden bu gerici pisligi yazar mi yaptiniz. boyle haysiyeti bozuk insanlara sizde deger vermeye basladiniz demek. onedio benim için bitmistir

Alper Kaya

eğitim gibi onemli bir mevzuyu böyle birinin kaleme almasi cok acı. yazdigi yazıya bak. böyle insanlarin egitimci sıfatıyla yasamasi bile acınası. onedio kim... Devamını Gör