onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türk Mutfağının Olmazsa Olmazı Olan Fakat Padişahların Tadını Bile Bilmediği Bu Yiyecekler Nelerdir?

Türk Mutfağının Olmazsa Olmazı Olan Fakat Padişahların Tadını Bile Bilmediği Bu Yiyecekler Nelerdir?

Özlem Taner
27.12.2022 - 13:02

Türk mutfağının olmazsa olmazı çoğu yiyeceğin tadını padişahlar bilmiyor bile. Salçasız yemek olmayan Türk mutfağında önceden bütün yemekler salçasız yapılmaktaydı. Osmanlı mutfağında soğan ve biber beraber kavrulmamıştı. Padişahların tadını dahil bilmediği besinler nelerdir? Domates Osmanlı mutfağına ne zaman girmiştir? Osmanlı padişahlarının sofralarında neden tuzluk içerisinde tuz bulunamıyordu? bu sorulara cevap arıyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Patates

Patates

Dünyanın patatesle tanışması Amerika'nın keşfi sonrasındadır. Patates 16. yüzyıla kadar Anadolu'nun tanışmadığı bir besindir.

Kakao

Kakao

Kakao 1693 yılında Türk mutfağına girmiştir. Türkler tarafından çok beğenilen kakao yabancı misafirlere sunulan içeceklerden birisi haline gelmiştir. O zamanlar kakao içecek olarak tüketilmekteydi. Bu tarihten önceki padişahlar kakaonun o güzel lezzetinden mahrum kalmışlardır.

Salça

Salça

Salça, Amerika'nın keşfine kadar tüketilmeyen bir besindi. O zaman yapılan yemekler salçasız yapılmaktaydı. Salça Türk mutfağına 19. yüzyılda girmiştir.

Vanilya

Vanilya

Keşfi yüzyıllar öncesine dayanan vanilya, 17. yüzyıla kadar kimsenin haberdar olmadığı bir yiyecekti. Bu yüzdendir ki Osmanlı mutfağında yapılan tatlıların çoğu şerbetlidir.

Domates

Domates

Osmanlı mutfağının vazgeçilmez meyvesi domatesin 19. yüzyıla kadar padişahların sofralarında yer almıyordu bile. Artık yaz mevsimini bile beklemeden 12 ay boyunca neredeyse bütün yemeklerde tükettiğimiz domates, Amerika kıtası keşfedilene kadar Avrupa'nın da haberdar olmadığı bir meyveydi.

Tuz

Tuz

Osmanlı padişahları tuzluğu eline alıp, “Tuzu eksik olmuş” diye yemeklere tuz dökmemişlerdir çünkü tuzluktaki tuzun içine karıştırılan zehrin fark edilemeyeceği düşünüldüğü için sofralarında tuzluk yoktu.

Yeşil ve kırmızı biber

Yeşil ve kırmızı biber

Biberin Tük mutfağına girmesi 17. yüzyılı buluyor. 17.yüzyıla kadar saray mutfağında soğan ve biber birlikte kavrulmamış yani.

Limon

Limon

Ülkemizde narenciye tarımının tahminen 100 yıllık tarihi bir geçmişi var.

Ayçiçeği

Ayçiçeği

Anavatanı Güney Amerika olan ayçiçeği Avrupa'ya 17.yüzyılda gelmiş üç asır sonrasında da ülkemize gelmiştir.

Yer fıstığı

Yer fıstığı

Kökeni Güney Amerika olan yiyeceklerden biri olan yer fıstığı, padişah sofralarında kendisine yer bulamamıştır. Yer fıstığının yerini Osmanlı mutfağında badem ve diğer kuruyemişler tutmuştur.

Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
5
5
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın