Türk Askerlerinin Bir Bölümü Başika’dan Ayrıldı
Bağdat yönetimi ile krize neden olan Irak'ın Başika bölgesindeki Türk askerlerinin bir kısmı Zelikan Kampı'ndan ayrıldı. Anadolu Ajansı'na göre, askerler yeni bir düzenleme kapsamında Irak'ın kuzeyine intikal etti. Reuters'a konuşan askeri kaynaklar da çekilmeyi doğrulayarak, 'Yeni düzenleme kapsamında Irak'ın kuzeyindeki Türk askerlerinin bir bölümü Başika kampından ayrılıyor' açıklaması yaptı.
Musul'un Başika bölgesindeki Türk askerlerinden bir kısmı yeni bir düzenleme kapsamında Irak'ın kuzeyine intikal etti.
Anadolu Ajansı'nın verdiği bilgiye göre, Musul'daki Başika bölgesinde konuşlu Türk askeri unsurlarından bir kısmı, aralarında tankların da bulunduğu 10-12 araçlık konvoyla yeni bir düzenleme kapsamında Irak'ın kuzeyine intikal etti. Söz konusu intikalin, yeni bir düzenleme kapsamında yapıldığı vurgulandı.
Askeri kaynaklar doğruladı
Reuters'a konuşan askeri kaynaklar da Irak’ın Musul kentindeki Başika kampına 4 Aralık’ta konuşlandırılan Türk askerlerinin bir bölümünün kamptan ayrıldığını ve yeni düzenleme sonrası ülkenin kuzeyine gönderildiğini aktardı.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 4 Aralık'ta Kuzey Irak'ın Musul kenti yakınlarındaki Başika askeri eğitim kampına geçmesi gerilimi artırmıştı.
Türkiye tarafından yapılan resmi açıklamalar bu durumun 2014'ten bu yana devam eden eğitimlerin gereği olduğunu açıklamıştı.
Bağdat yönetimi BM Güvelik Konseyi'ne mektupla başvurarak, Türk askerlerinin Irak'tan 'bir an önce, koşulsuz' çekilmesini talep etmişti.
Peşmerge komutanı: 144 Türk askeri bu sabah Başika’daki askeri üsten ayrıldı
Diken’e konuşan ve adını vermek istemeyen Peşmerge komutanı, geri çekilme hazırlıklarının cumartesi günü başladığını, hazırlıkların tamamlanması ve boş askeri TIR’ların Musul’a ulaşmasının ardından bu sabah saat 06:00’da bir bölüm Türk askerinin bölgeden ayrıldığını söyledi.‘Göstermelik bir hareket’
Personel taşıma araçlarının her birinin içinde 18 asker bulunduğunu ve TIR’larla birlikte sekiz tankın geri döndüğünü belirten albay rütbesindeki Peşmerge komutanı, 144 askeri personelin Musul krizinin başında açıklanan rakam olduğuna dikkat çekti.
Üste halen 450 Türk askerinin bulunduğunu dile getiren Peşmerge komutanı, bu geri çekilme hamlesinin, ‘tepkileri dindirmek için yapılan göstermelik bir hareket’ olduğunu savundu.
AA, Reuters ve Diken