Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Taze Anne ve Babalar Buraya: Bebeğiniz Neden Ağlıyor?
Bebeğinizi dokuz ay boyunca heyecanla beklediniz, doğdu ve hastaneden eve çıktınız. Hastanede gıkı çıkmayan bebeğiniz çığlık çığlığa ağlıyor ve bir türlü çözemiyorsunuz. Hatta el kadar şeyden o kadar ses çıkmasına inanamıyorsunuz. Yenidoğan bebeğinizin ağlamasına neden olabilecek 13 şeyi sizin için sıraladık.
1. Aç bu çocuk!
2. Her anne-babanın kanayan yarası: Gaz sancısı
Bebeğiniz beslenme sonrası kısa süre içinde bacaklarını karnına doğru çekiyor, avuçlarını sıkıyor ve feryat figan ağlıyorsa gazı vardır. Emzirme ya da formül mama sonrası, karnını omzunuza denk gelecek şekilde yerleştirip sırtına pıt pıt vurursanız rahatlıkla çıkaracaktır. Aynı şekilde, bacağınıza yüzüstü yatırarak da gazının çıkmasına yardım edebilirsiniz. Bir süre sonra bağırsakları düzene girecek ve kendi kendine halledecektir. O zamana kadar görev sizde!
3. Bu koku da ne?
Bebeğinizi beslediniz, gazını çıkardınız ve buna rağmen ağlıyor. Kokuyu siz de fark ettiniz mi? Evet, bezini değiştirmelisiniz.
4. Nasıl anlatsam, nerden başlasam: Biraz uyku, bütün isteği buydu…
Yenidoğan bebeğiniz beslemediğiniz, gazını çıkarmadığınız, altını değiştirmediğiniz sürece uyumayı isteyebilir. İstisnalar tabii ki var: Evet, sizin bebeğiniz hiiiiiç uyumuyor!
5. “Sen bunu şimdiden kucağa alıştırmışsın!”
Bebeğiniz sıcacık, mis gibi bir ortamdan dünyaya adeta düştü. Boşlukta kalması ve ağlaması çok normal. Sıcaklığınızı istiyor olabilir. Kucağınızda gezdirmek zor oluyorsa, mutlaka bir wrap sling ya da kanguru edinin. Böylece bebeğiniz huzur içinde olacaktır.
6. Evin sıcaklığını kontrol ettiniz mi?
Eviniz çok sıcak ya da soğuk olabilir. Her ne kadar sarıp sarmalanmayı sevseler de, sıcak ortamda bebeğiniz ağlayabilir. Ortam sıcaklığını ayarlamak için bir termometre edinebilirsiniz. Sıcaktan rahatsız olduğunu düşünüyorsanız, bebeğinizi ılık suyla yıkayarak rahatlatabilirsiniz.
7. Bazen küçücük bir giysi etiketi yaygaraya neden olabilir.
Bebeğiniz hassas olabilir. Her bebekte olmasa da, sizinkinde bu hassasiyetler tavan yapabilir. Kesmediğiniz bir giysi etiketi, sizden düşen bir tel saç ya da çorabından çıkan bir ip… Bunlar bebeğinizin ağlamasına sebep olabilir.
8. Erken demeyin: Diş çıkarma acısı
Diş çıkmadan evvel bir süre hazırlık yapar, o tazecik dişetlerine uyguladığı baskıyla da bebeğiniz ağlar. Rahatlaması için yıkadığınız serçe parmağınızı yatay bir şekilde ağzına sokabilir, ısırmasına müsaade edebilirsiniz. Buzdolabında bekletilmiş diş kaşıyıcı da iş görecektir.
9. Kalabalık ve tanımadığı yüzler…
Bebeğiniz güvensiz bir ortamda olduğunu düşünebilir, annesinin ya da ona en yakın kişi olan babasının kokusunu duymak isteyebilir. Bebeğinizi görmek ve bir çeyrek takmak üzere uğrayanlara şöyle bir gösterip bebeğinizin huzurlu olmasını sağlayabilirsiniz.
10. Hep kucak, hep kucak!
Bebeğiniz kucağınızda sıkılmış ve dış dünyayı görmeyi istemiş olabilir. Kucağınızda önüne döndürerek ya da sırt üstü yatırarak olan biteni izlemesini sağlayabilirsiniz.
11. Bazen o kadar da basit olmaz.
Bebeğiniz hasta olabilir. Çok ağlayan bebeğinizin ateşini kontrol etmekte ve doktorla iletişimde kalmakta yarar var.
12. Belki de temiz havaya ihtiyacı vardır.
Sonuçta siz de evde bunaldınız. Birlikte dışarı çıkın ve temiz havanın tadını çıkarın.
13. Her şey yolunda ama yine de ağlıyor.
Bebeğinizi beslediniz, gazını çıkardınız, uyuttunuz, her şeyin yolunda olduğunu düşünüyorsunuz ama yine de ağlıyor. Bunun için yapılabilecek tek şey bebeğinizi rahatlatmaya çalışmak. Sonuçta iletişim kursa söylerdi. Kucağınızda hoplatarak, masaj yaparak, öpüp koklayarak ya da sarılarak sevginizi hissettirebilirsiniz. Bu doktorun yöntemiyle de bebeğinizi sakinleştirmeniz mümkün.
Yorum Yazın
Bu soru "kadınlar ne ister" sorusundan bir tık daha basittir. Hepsi o...
Dünyaya geldiği için ağlıyodur. Bundan sonra da hep ağlayacak zaten. Bazen dışından, çoğu zaman içinden :(