Görüş Bildir
Haberler
Yalnız Değilsiniz: Bebeğini Uyutmada Zorluk Yaşayanlar İçin Temel Bilgiler

Yalnız Değilsiniz: Bebeğini Uyutmada Zorluk Yaşayanlar İçin Temel Bilgiler

Anayım Ben Ana
17.10.2017 - 14:49 Son Güncelleme: 04.09.2020 - 08:47

Bebeklerin büyüme hormonlarını doğru bir şekilde salgılamaları ve dolayısıyla büyümeleri için beslenmelerinden sonra en gerekli şey uykudur. Az uyuyan ya da uyumayan bebekler gün içinde huzursuz olur, dikkatini toplama ve oyunlara eşlik etmede sorunlar yaşar ve sık sık hastalanırlar. Hemen her ebeveynin bir dönem mutlaka sorun yaşadığı uyku konusuna yakından bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yenidoğan bebeğiniz günde kaç saat uyumalı?

Yenidoğan bebeğiniz günde kaç saat uyumalı?

Sizinki öyle olmasa da yenidoğan bir bebeğin teknik olarak 16-18 saatini uykuda geçirmesi gerekir. İlk zamanlar ebeveyn olmanın, lohusalığın şaşkınlığıyla bir düzen tutturmak mümkün değildir elbette ama besleyip, gazını çıkarıp, altını değiştirdikten sonra bebeğiniz uyumalıdır. “Annesi uyandır da azıcık sevelim” diyenlere mutfaktaki bulaşık yığınını gösterin, toplasınlar.

Daha kaliteli bir uyku için ne işe yarar?

En önemli şey bebeğinizin bir rutini olması. En başta da dediğimiz gibi, ilk zamanlar bu rutini oluşturmak zordur ama vazgeçmeyin. Gündüz ve gece uykuları için üç aşağı beş yukarı saatler belirleyin. Gece uykusu için gün batımını dikkate alırsanız, işiniz daha kolay olur.

Uykuya dalmada sorun yaşayan bebeğiniz için ne yapabilirsiniz?

Uykuya dalmada sorun yaşayan bebeğiniz için ne yapabilirsiniz?

Her şey tamam; bebeğinizi beslediniz, gazını çıkardınız, altını değiştirdiniz ama uyumadı. Ne yapacaksınız? Eskilere kulak verin ve bebeğinize kundak yapın. Ellerini ve kollarını kendini uyandırmayacağı kadar sıkıca sararsanız, kendisini anne karnında hissedecek ve rahat edecektir.

Gündüzleri mışıl mışıl uyuyan ama geceleri uyanık kalan bir bebeğiniz varsa…

Muhtemelen gece ile gündüzü karıştırmıştır. Bunun için geceleri uyandığında ışıkları yakmadan, karanlıkta emzirip yeniden uyutabilirsiniz. Böylece ışıktan etkilenmeyecek ve uyku vakti olduğunu zamanla anlayacaktır.

Kesintisiz bir gece uykusu mümkün mü?

Kesintisiz bir gece uykusu mümkün mü?

Teknik olarak altıncı aydan sonra bebeğinizi geceleri beslemenize gerek yoktur. Araştırmalar, gece uykusunda salgılanan hormonların bebeğin büyümesine beslenmeden daha fazla katkı yaptığını gösteriyor. Bu nedenle, öncelikle bebeğinizi gece beslemeyi kesmelisiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Emzik dost mu, düşman mı?

Yenidoğanlıktan çıkan ve tabiri caizse ele gelen bebeğinizin daha rahat uyuması için emzik kullanabilirsiniz. Emme refleksi rahatlatacaktır.

Uyku arkadaşı nedir, nasıl kullanılmalıdır?

Uyku arkadaşı nedir, nasıl kullanılmalıdır?

Rutin oluştururken en önemli şeylerden biri de bebeğinize bir uyku arkadaşı bulmanızdır. Bu bir oyuncak ya da minik bir mendil olabilir. Önemli olan anne kokusunun bu uyku arkadaşına sinmesini sağlamanız. Böylece kokunuzu alan bebeğiniz daha kaliteli bir uyku çekebilir.

Uykuya direnen bebeğiniz için…

Daha önce de dediğimiz gibi, önemli olan bebeğinize bir düzen oluşturmanız. O uyumak istemese de yatak odasına gitmelisiniz. Bir kez vazgeçerseniz, bebeğiniz bunu kullanacak ve her defasında uyumaya direnecektir. Kararlı olmalı ve uyku düzeninin bozulmaması için çaba göstermelisiniz.

Bebeğinizi neden sallayarak uyutmamalısınız?

Bebeğinizi ayağınızda ya da kucağınızda sallayarak uyutmanız onu sersemletmeniz anlamına gelir. Bu da sarsılmış bebek sendromuna yol açabilir. Bu nedenle bebeğinizi sallamak yerine, ona uyku eğitimi vermeyi deneyebilirsiniz.

Peki nedir bu uyku eğitimi?

Peki nedir bu uyku eğitimi?

Uyku eğitimi, bebeğinizin kendi kendine uyumasını öğrenmesidir. Bunun için çok çeşitli yöntemler vardır. Bebeğinize eşlik ederek, odadan çıkarak ya da ağladıkça kucağınıza alıp sakinleştirerek onu uyutabilirsiniz. Hem kendinize hem de bebeğinize uygun bir yöntem bulabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bebeğiniz dış seslerden etkileniyorsa...

Bebeğinizin en ufak seslerden bile etkilendiğini, bu nedenle de ağlayarak uyandığını düşünüyorsanız white noise (beyaz gürültü) kullanabilirsiniz. Anne karnındayken duyduğu uğultulara benzeyen süpürge, su, radyo dalgası ya da rüzgar sesi bebeğinizi rahatlatacak ve uykuya devam etmesini sağlayacaktır.

Uyku sizi eve hapsetmesin.

Uyku sizi eve hapsetmesin.

Bebeğinizi üzerinize bir sling ya da kanguru yardımıyla giyerek dışarı çıkabilirsiniz. Hem bebeğiniz sizin kokunuzla rahatça uyur hem de siz ufak bir yürüyüş yapmış olursunuz. Bir taşla iki kuş...

Üşüdüğü için uyumuyor olabilir mi?

Üşüdüğünü düşünerek sıkı sıkı giydirdiğiniz ya da üzerini örttüğünüz bebeğiniz uyuyamayabilir. Tıpkı soğuk hava gibi sıcak da bebeğinizin uyuyamamasına neden olabilir.

Tam bir düzen tutturduğunuzu düşündüğünüz anda en başa döndüğünüzde ne yapmalısınız?

Tam bir düzen tutturduğunuzu düşündüğünüz anda en başa döndüğünüzde ne yapmalısınız?

Her şey yoluna girmişken tatile gittiniz, bebeğiniz diş çıkardı ya da aşı oldu ve tüm düzeni bozuldu. Bu aşamada her şeye yeniden başlamalısınız. Tıpkı ilk zamanlarda olduğu gibi yeniden bir rutin oluşturmalı ve seçtiğiniz yöntemle uykuya dalmasını sağlamalısınız.

En önemlisi…

Bebeğinizi dinleyin. Henüz konuşamıyor olsa da mutlaka size derdini bir şekilde anlatacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
140
92
8
8
5
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Eger oyuncağa kokumu sindiremem diyorsanız atletinizi bebeğin yanına koyun atleti hiç yıkamayın hep orda dursun sizin kokunuz huzurlu hissetmesini sağlar

baskabirhakan

Uyku eğitiminden çekinen eden var mı bilmiyorum ama belki birisi faydalanır, bizim bebeğimiz ilk doğduğunda 3 ay güzel uyuyordu sonra hastalık geçirdi uykula... Devamını Gör

Rabia Gül APTIRMAK

Merhaba nasıl başardınız lütfen yardımcı olun.. 3.34 saat ve bebeğim anca uyudu 11 aylık imkanı yok uyutamıyorum.. yarım saat sonra yine uyanacak en uzun uyk... Devamını Gör

Santa claus

hiç uyumamaya ve gezmemeyr razıyım. ebeveyn olmak fedakarlık gerektirir. bencillik yapmayın. akraba günleri düğün vs hiç birşey bebeğinizden önemli değil. dü... Devamını Gör